Festivalio organizatoriai jau ne sykį akcentavo, kad šiemet, kurdami renginių programą, itin daug dėmesio skyrė 700 metų jubiliejų švenčiančiam Vilniui. Literatūros vakaras „Auksas dulkia virš Vilniaus stogų...“ – vienas iš akcentų, skirtų paminėti garbingą sostinės gimtadienį.

Šio renginio metu pasirodys ne tik šių metų „Literatūrinių slinkčių“ laureatai Julius Barzdaitis, Ieva Vaitkevičiūtė, Verdenė Monika Valkiūnaitė, Silvija Zujūtė, bet ir garsūs poetai, kurių kūryba įvertinta kaip reikšminga sostinei ir apdovanota Vilniaus miesto mero premija. Ši premija skiriama nuo 2005 m. už knygas ir pavienius kūrinius, skirtus Vilniui.

Poeziją iš pirmųjų savo rinkinių skaitys Vladas Braziūnas, Almis Grybauskas, Antanas A. Jonynas, Mindaugas Kvietkauskas ir Artūras Valionis.

Laukiant iškilmingo renginio, įdomu prisiminti šias knygas. Vladas Braziūnas 1983 m. išleido eilėraščių rinkinį „Slenka žaibas“; pirmasis Almio Grybausko eilėraščių rinkinys – „Spalvoti nuotaikų žibintai“ – pasirodė 1976 m.; Antanas A. Jonynas su eilėraščių rinkiniu „Metai kaip strazdas“ debiutavo 1977 m.; 1998 m. išleistas pirmasis Mindaugo Kvietkausko eilėraščių rinkinys – „Rabi“; Artūras Valionis pirmąjį eilėraščių rinkinį – „Skrendant nelieka pėdsakų“ – išleido 2003 m.

Įdomu tai, kad minėti poetai pirmąsias knygas leido būdami maždaug tokio amžiaus, kokio šiandien yra „Literatūrinių slinkčių“ rinkinio autoriai, o rinkinio autoriai tais metais, kai pasirodė pirmosios šių poetų knygos, apie literatūrinę kūrybą greičiausiai dar nė negalvojo.

Literatūros skaitymai – ne vienintelė svarbi šio vakaro akimirka. Renginio metu bus įteiktas „Literatūrinių slinkčių“ Rankos prizas, kuris nuo šių metų kasmet bus skiriamas žmogui, savo darbais reikšmingai prisidedančiam prie jaunųjų kūrėjų festivalio gyvavimo ir sėkmės. Kam šiemet paskirtas šis prizas, paaiškės jau ketvirtadienį, rugsėjo 14 d.

Literatūros vakarą „Auksas dulkia virš Vilniaus stogų...“ ves poetė Greta Ambrazaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją