Šių metų parodoje persipina folkloras, gandai, elektros energija, orų stebėjimas, kodavimas, metalo bei tirpių mineralų santykis, o meninių idėjų raiška skleidžiasi nuo skulptūros iki performanso.

Atidarymo vakarą kuratorės sakė, kad parodos pavadinimas „Mainais į amžius“ pasiūlytas mąstant apie „JCDecaux premijos“ konkursinės parodos kontekstą – apie tai, kas yra pradedantysis menininkas, ir, muziejaus kontekste, apie meno istoriją.

„Tai nukreipia mus galvoti apie delsiančias, skirtingų laikų ir laikinumų tėkmėje esančias patirtis, kurias su šešiais atrinktų menininkų kūriniais, tikimės, patirsite ir jūs“, – kalbėjo kuratorės.

Sveikindamas vakaro svečius, LNDM generalinis direktorius Arūnas Gelūnas šmaikščiai džiaugėsi muziejaus atvirumu ir pokyčiais: „Ilgą laiką NDG ir kitiems tokiems dideliems muziejams kaip mūsų norėjosi rodyti autorius, kurie mažų mažiausiai negyvi. Vėliau muziejuose pradėti rodyti autoriai, kurie vis dar gyvi, bet labai solidūs. Dar vėliau – autoriai, kurie yra žinomi, bet nebūtinai solidūs ir nebūtinai vyresnio amžiaus. O štai šiandien turime autorius, kurie yra labai jauni ir kylantys.“

Aštuntus metus gyvuojančio projekto „JCDecaux premija“ misija – skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą, jos sklaidą Lietuvoje ir užsienyje bei visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu menu. Projekto kuratoriai kasmet vertina atviro kvietimo būdu gautas paraiškas su kūrinių idėjomis ir atrenka dalyvius, kuriems suteikiama finansinė bei institucinė pagalba pasiūlytas idėjas paversti tikrove ir pristatyti parodoje. Šiemet iš daugiau nei 100 pretendentų dalyvauti parodoje kuratorės atrinko šešis lietuvių autorius, kurie gyvena ir kuria Londone, Kopenhagoje, Amsterdame, Vilniuje.

Paroda „Mainais į amžius“

Parodos atidarymo kalboje ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas džiaugėsi projekto augimu ir svarstė, kad, kalbant televizijos industrijos terminais, dienos šviesą išvydo jau aštuntasis pirmojo sezono epizodas: „JCDecaux premija“ serialo struktūra, mano manymu, artima serialo „Juodasis veidrodis“ (angl. Black mirror). Kiekvienoje serijoje atsiskleidžia vis nauji personažai. Naujos parodos – lyg serijos, kurios turi savo temą, pavadinimą ir režisierius. Aštuntąją parodą drąsiai režisuoja jaunos kuratorės – Kotryna Markevičiūtė, kuri yra ir NDG kuratorė, ir Ona Juciūtė, kuri „JCDecaux premija“ serialo fanams jau žinoma kaip pirmosios parodos laureatė.“

Atidarymo vakarą „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova dėkojo ŠMC ir NDG už partnerystę kuriant projektą ir šių metų parodą bei prisiminė, nuo ko viskas prasidėjo.

„Prieš aštuonerius metus projektas gimė iš mano pačios smalsumo ir susidomėjimo šiuolaikiniu menu. Buvo labai daug pokalbių ir diskusijų su K. Kuizinu, kodėl verslas remia sportą, bet neremia meno. Pokalbiuose išsigrynino mintis, kad reikia pabandyti atrasti sinergiją tarp šiuolaikinio meno ir verslo. Ir pabandėme, nes tikėjome, kad bus auditorija, kad telksime verslo bendruomenę, kuri lankys parodas ir stebės pradedančiųjų menininkų kilimą. Mums pavyko – tai matome iš projekto tęstinumo“, – kalbėjo Ž. Fomova.

„JCDecaux Lietuva“ įsteigta vienkartinė 4000 eurų dydžio premija tarptautinės komisijos sprendimu skiriama vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio originalumą, aktualumą ir meninę raišką. Kaip ir kasmet, žiūrovai taip pat kviečiami išreikšti savo simpatiją. Daugiausia publikos įvertinimų sulaukęs projekto autorius ar autorė turės galimybę pristatyti savo projektą „JCDecaux Lietuva“ lauko reklamos tinkle.

Papildomi renginiai:

Spalio 26 d., ketvirtadienį, 18 val., LNDM NDG vyks menininkės Tata Frenkel performatyvi paskaita-dirbtuvės „Kaip tapti antena“.

Spalio 27 d., penktadienį, 18 val., lapkričio 21 d., antradienį, 18 val., ir gruodžio 3 d., sekmadienį, 15 val., LNDM NDG vyks menininko Joelio Aškinio performansai „Staccato ir laikant nugarą šypsena“.

Paroda veiks iki 2023 m. gruodžio 3 d. LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). NDG darbo laikas: II–II 11–19 val., IV 12–20 val., V–VI 11–19 val., VII 11–17 val.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją