2023 m. rudens sezono programoje net 18 parodų LNDM padaliniuose Vilniuje, Klaipėdoje ir Palangoje, taip pat kituose muziejuose Lietuvoje ir užsienyje. Parodas lydės edukacijos, kūrybinės dirbtuvės, mokslinės konferencijos. Visas LNDM ekspozicijas galima apžiūrėti tiek savarankiškai, tiek užsisakius gidų paslaugas.

„Parengėme įspūdingą rudens programą keturiuose Lietuvos miestuose. Net tris itin solidžias parodas skiriame Vilniaus 700 metų sukakčiai paminėti, pristatome kitais metais Venecijos bienalėje Lietuvai atstovausiančio dueto „Pakui Hardware“ personalinę parodą, tęsiame misiją supažindinti visuomenę su migruojančiu Lietuvos menu, evakuotomis Ukrainos muziejų vertybėmis, pristatyti LNDM kolekciją Lietuvos regionuose ir prestižiniuose užsienio muziejuose. Atradimų ir įkvėpimų tikrai bus“, – apie būsimą 2023 m. rudens parodų programą pasakoja Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas.

„Džiaugiuosi sėkmingais Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijos pristatymais užsienyje. Rudens sezoną tarptautinėje arenoje pradedame vienoje svarbiausių Europos parodų erdvių – Miuncheno muziejuje „Haus der Kunst“. Čia rugsėjo 8 d. atidaromoje parodoje „Inside Other Spaces. Immersive Environments by Women Artists 1956–1976“ („Kitose erdvėse. Moterų menininkių aplinkos 1956–1976“) ypatingas dėmesys skiriamas Aleksandros Kasubos kūriniams. Spalį taip pat atidarome parodą Krokuvos šiuolaikinio meno muziejuje MOCAK. Svorio rudens programai suteikia ir tebevykstanti Pietų Korėjos fotografijos paroda Vilniuje. Už šias galimybes esu dėkingas Lietuvos Respublikos ambasadoms, Lietuvos kultūros institutui ir kultūros atašė, užsienio partneriams“, – planais dalijasi A. Gelūnas.

700-mečio Vilniaus veidas

LNDM tęsia Vilniaus 700 metų minėjimą. Sostinės jubiliejui šį rudenį muziejus skiria net tris parodas ir mokslinę konferenciją. Vilniaus paveikslų galerijoje spalio 10 d. atidaroma paroda „Svetimas tapęs savu: daugialypis meninio Vilniaus veidas“. Parodą lydės tris dienas vyksianti konferencija, kurios dalyviai aptars svetimšalių indėlį į vizualinę Lietuvos kultūrą.

Lapkritį Vilniaus paveikslų galerijoje atidaroma dar viena Vilniaus gimtadieniui skirta paroda „Nepažintas senųjų knygų pasaulis: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų paveldas Vilniaus bibliotekose“. LNDM, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių, Vilniaus universiteto ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekos pirmąkart vienoje vietoje pristatys išblaškytą LDK didikų bibliotekų paveldą.

Minėdama Vilniaus 700 metų jubiliejų LNDM Nacionalinė dailės galerija lapkričio 9 d. atidarys tarptautinę parodą „Vilnius-Wilno-Vilne dailėje. 1918–1948“. Ją parengė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Krokuvos nacionalinis dailės muziejus. Paroda ir ją lydintis katalogas pirmą kartą pristato Lietuvos ir Lenkijos atminties institucijose saugomus tarpukario, karo ir ankstyvojo pokario Vilniaus meninę dokumentaciją: tapybos, grafikos, meninės fotografijos, skulptūros kūrinius ir jų reprodukcijas. Gegužę–rugpjūtį paroda eksponuota Krokuvoje.

Vilniuje pirmiau nei Venecijoje

Spalio pabaigoje LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atidaroma pasaulyje pripažinto lietuvių šiuolaikinio meno kūrėjų dueto „Pakui Hardware“ (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) personalinė paroda „Uždegimas“. Po ilgos pertraukos personalinę parodą Lietuvoje rengiantys menininkai 2024 m. kartu su Marija Terese Rožanskaite (1933–2007) atstovaus Lietuvai Venecijos meno bienalėje. Ši paroda Vilniuje – tai įžanga į būsimąjį paviljoną. Nauja didelio mastelio kinetinė paroda – instaliacija „Uždegimas“ tyrinėja žmoniją bei pasaulį krečiančias karštines.

Lietuvos ir pasaulio dailė rudeniniame Vilniuje

LNDM sostinės padaliniuose – Nacionalinėje dailės galerijoje, Radvilų rūmų dailės muziejuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Vilniaus galerijoje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – rudenį planuojama atidaryti net 12 parodų.

Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Rugsėjį Nacionalinė dailės galerija sutinka su iš Juodkrantės perkelta Nomedos ir Gedimino Urbonų instaliacija „Ateitybės sala“. Radvilų rūmų dailės muziejus kartu su Psichikos sveikatos festivaliu „Ryšiai“ atidaro grupinę parodą „Out of touch“. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atidaroma konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2023“ paroda.

Spalį Nacionalinėje dailės galerijoje lankytojų lauks drauge su Šiuolaikinio meno centru organizuojama „JCDecaux premijos“ paroda.

Nacionalinė dailės galerija

Lapkritį Radvilų rūmų dailės muziejus pakvies į Niujorke gyvenančių ir kuriančių menininkų Svetlanos ir Igorio Kopystianskių kūrybos parodą. Joje lankytojai išvys iš Lvivo ir Voronežo kilusių, 1988 m. į Vakarus emigravusių tarptautiniu mastu pripažintų menininkų konceptualius darbus ir videofilmus. Šiai parodai bus išleistas pačių menininkų sudarytas katalogas. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bus pristatyti jau paskutinį kartą rengiamo konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ dalyvių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kūriniai. Pirmąją vietą laimėjusio tapytojo kūrinys pateks į LNDM rinkinį.

Vytauto Kasiulio dailės muziejus tęsia užsienyje kuriančių ir kūrusių iš Lietuvos kilusių menininkų sugrąžinimą į Lietuvos meno diskursą. Spalį muziejus atidaro Paryžiuje gyvenusio ir kūrusio grafiko Žibunto Mikšio (1923–2013) kūrybos parodą, kurioje pristatys kūrėjo darbus, atskleis jo meninę aplinką ir Ž. Mikšio kūrybai skirtą leidinį.

Gruodį Radvilų rūmų dailės muziejus planuoja pristatyti lankytojams garsaus XVII a. olandų portretisto Franso Halso tapybos šedevrus – paveikslus „Evangelistas Lukas“ ir „Evangelistas Matas“. Kūrinius LNDM evakavo iš Odesos Rytų ir Vakarų meno muziejaus Ukrainoje. Šie du šedevrai – tai apie 1625 m. dailininko sukurto ir per šimtmečius po pasaulį išblaškyto ciklo „Keturi evangelistai“ dalis. Su F. Halso meistrystę liudijančiais portretais lankytojai galės susipažinti ypatingoje ekspozicinėje erdvėje, pamatyti šiuolaikinių režisierių, scenaristų, iliustruotojų ir kompozitorių sukurtą audiovizualinį pasakojimą apie dailininko gyvenamąją epochą, jo biografiją ir kūrybą.

Metų pabaigoje Radvilų rūmų dailės muziejuje taip pat atidarys Audriaus Novicko ir Algirdo Šeškaus parodas.

Radvilų rūmų dailės muziejus

Rudens naujienos LNDM pajūrio padaliniuose

LNDM rudens sezono parodų programoje keturios parodos pajūrio muziejuose: Palangos gintaro muziejuje, Klaipėdoje veikiančioje Prano Domšaičio galerijoje ir Laikrodžių muziejuje.

Rugsėjį Palangos gintaro muziejus atidarys parodą „Mūsų gyslomis teka gintaras“. Ji ironiškai narstys XX a. suformuotas gintaro ir lietuviškumo sąsajas: lankytojai išvys netikėtus gintarinio kičo eksponatus, bus kviečiami pažvelgti į gintaro politiškumą, jo funkciją konstruojant tautinę tapatybę.
Prano Domšaičio galerija Klaipėdoje atvers net dvi parodas. Rugsėjį galerija pakvies į tarptautinę parodą „Karl Eulenstein (1892–1981). Sugrįžęs į Klaipėdą“. Tai jau vienuolikta bendra LNDM ir Vokietijos Rytprūsių krašto muziejaus paroda, pristatanti ir populiarinanti Rytų Prūsijos dailės paveldą. Spalį galerija atidarys parodą „Kasdienybės liudininkai. Natiurmortas kaip laikmečio (de)konstrukcija“. Joje lankytojai išvys iš LNDM rinkinių atrinktus geriausius XX a. antros pusės natiurmortus. Metų pabaigoje galerija taip pat planuoja pristatyti atnaujintą nuolatinę Prano Domšaičio ekspoziciją.

Prano Domšaičio galerija

Laikrodžių muziejus Klaipėdoje spalį pakvies lankytojus į naują parodą „Žymiausi Renesanso išradimai“.

LNDM parodos Lietuvos regionuose

LNDM tęsia misiją sudaryti sąlygas regionų gyventojams susipažinti su aukštos meninės vertės nacionalinio ar tarptautinio lygmens muziejinėmis parodomis. Vasarą Palangos gintaro muziejuje eksponuota paroda „Gintaras iš gelmių“ perkeliama į Nidos biblioteką, kur bus rodoma iki spalio pabaigos.

Spalį Šalčininkų rajono kultūros centre atidaroma specialiai šiam kraštui skirta paroda, priminsianti ir įprasminsianti vieną pirmųjų LNDM ekspedicijų Šalčininkų krašte. Parodoje lankytojai susipažins su XIX a. antros pusės – XX a. pirmos pusės etninės kultūros objektais – sodybų, gamtovaizdžio, architektūros, namų apyvokos reikmenimis, vien Šalčininkų kraštui būdingų raštų audiniais, jų nuotraukomis ir piešiniais-brėžiniais.

Pamario galerijoje Juodkrantėje spalį prasidės „Migruojančio muziejaus“ edukaciniai-gastronominiai susitikimai. Neringos gyventojai ir svečiai galės dalyvauti savaitgalinėse paskaitose, ekskursijose ir kūrybiniuose užsiėmimuose, susipažinti su Lietuvos dailės aukso fondu iš LNDM rinkinių. Dialogo erdvę sušildys Neringos gyventojų kulinariniai kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją