Aštuntą kartą Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos bendrovės „JCDecaux Lietuva“ inicijuojamame projekte „JCDecaux premija“ gausu pokyčių. Pavasarį buvo pristatyta nauja kuratorių komanda – Kotryna Markevičiūtė ir Ona Juciūtė, o parodos architektūrą patikėta kurti Povilui Marozui. Paroda pirmą kartą įkuriama muziejinėse erdvėse – Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG), kur pradedančiųjų menininkų kūriniai pristatomi greta XX a. ir XXI a. meno kūrinių. Pasak kuratorių, „įsikūrusi šios kolekcijos pašonėje, naujoji „JCDecaux premijos“ paroda sudarys sąlygas nelinijiniam, keliaprasmiam pokalbiui tarp kūrinių, jų materialumų ir istorijų.“

Pasibaigus atviro kvietimo konkursui, kuriam buvo pateikta daugiau nei 100 pradedančiųjų menininkų paraiškų, Markevičiūtė ir Juciūtė išrinko didesnį nei įprastą dalyvių skaičių ir parodoje pristatys šešis menininkus – Joelį Aškinį, Tatą Frenkel, Sandrą Golubjevaitę, Urtę Janus, Mykolą Valantiną ir Miglę Vyčinaitę. Kuratorės teigė, jog atrinktos kūrinių idėjos lengvai formavo parodos viziją dėl tarpusavyje megzto įdomaus ryšio, kuriame įvairiai atsiskleidė skirtingos laiko patirtys.

„Nuo momento, kai ištari žodį, kai galvoje užgimsta fantastinis vaizdinys, kai naršyklėje sugeneruojamas HTML kodas, kai patenki į kitų kūnų elektromagnetinį lauką, o virš galvos susiformuoja lietaus debesis, iki neapibrėžiamai ilgų civilizacinių lūžių ar geologinių procesų. Šioje parodoje kūriniai kliūva vienas už kito, susitinka nebyliam dialogui, pažyra po NDG erdves ir įsiterpia į šalia esančią meno kolekciją. Per jų mezgamą fragmentišką pasakojimą siūlome žinias ir kasdienybę formuojančius įsitikinimus mainyti į patirtis delsiančias skirtingų laikų ir laikinumų tėkmėje“ – apie parodos viziją pasakoja kuratorės.

„JCDecaux premija“ – tai Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos įmonės „JCDecaux Lietuva“ 2016 m. įsteigtas kasmetinių parodų ciklas, kuriuo siekiama skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą, jos sklaidą Lietuvoje ir užsienyje bei visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu menu. Projekto kuratoriai kasmet vertina atviro kvietimo būdu surinktas paraiškas ir atrenka dalyvius, kuriems suteikiama finansinė bei institucinė pagalba naujiems kūriniams parengti ir pristatyti parodoje.

„JCDecaux Lietuva“ įsteigta vienkartinė 4000 eurų dydžio premija tarptautinės komisijos sprendimu skiriama vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio originalumą, aktualumą ir meninę raišką. Kaip ir kasmet, žiūrovai bus kviečiami išreikšti savo simpatiją. Daugiausia publikos įvertinimų sulaukęs projekto autorius ar autorė turės galimybę pristatyti savo projektą „JCDecaux Lietuva“ lauko reklamos tinkle.

Paroda veiks iki 2023 m. gruodžio 3 d. LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). NDG darbo laikas: II–II 11-19 val., IV 12-20 val, V-VI 11–19 val., VII 11-17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją