Ši „Synaesthesis“ programa buvo sumanyta tamsiais laikais, kurie apgaubė mūsų regioną po to, kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija įsiveržė į Ukrainą. Programa sukurta remiantis trimis datomis, kurios veikė trijų valstybių istorines kryptis: 2022 m. vasario 24 d. – karo Ukrainoje pradžia; 2001 m. rugsėjo 11 d. – teroristų išpuoliai Niujorke; 1941 m. birželio 14 d. – masinių trėmimų Lietuvoje pradžia. Šios datos – tai trijų valstybių tragiški istorijos įtrūkimai, paliekantys tautoms prarasto saugumo jausmą, bendruomeninę traumą ir neteisingumo pojūtį.

Programoje skamba legendinė Steve'o Reicho kompozicija „WTC 9/11“, sukurta derinant Rugsėjo 11-sios tragedijos garsinę dokumentaciją ir muzikinę medžiagą. Tai kūrinys – tapęs tragedijos liudininku. Radikalią buvimo karo vyksme būseną savo kūrinyje užfiksavo ukrainiečių kompozitorius Borisas Loginovas, kurio kompozicija „Miegas per nemigą“ tapo tiesiogine emocinės patirties karo metu išraiška.

Specialiai šiai programai buvo parašytas kompozitorės Ritos Mačiliūnaitės kūrinys, pasakojantis jos tėvo Broniaus Mačiliūno prisimintą trėmimo į Sibirą istoriją.

„Šis kūrinys – apie įvykius, kurie negrįžtamai palietė mūsų šeimas ir visos šalies istoriją. Nors tai mano tėčio asmeninis pasakojimas, jis kalba apie skaudžiausią tautos istorijos puslapį. Tai buvo bene sunkiausias man kūrybinis procesas: jutau pyktį, skausmą, neteisybę, neapykantą, nes, vykstant karui Ukrainoje, supratau, kad žmonija nepasimoko ir tamsūs laikai vis kartojasi“, – sako kompozitorė.

„Šiame projekte ypač stipri emocinė perspektyva. Kiekvienam autoriui tai – susitikimas su tamsiausiais jo šalies įvykiais, kurie kiekvieną palietė asmeniškai. Visgi kompozitoriai geba intymius asmeninius potyrius išgryninti ir meistriškai kūrybiškai realizuoti. Reicho užduotas tonas naudoti gyvai atliekamą styginių kvartetą ir dokumentinę medžiagą persikelia ir į Ritos ir Boriso raiškos lauką. Tačiau kiekvienas prabyla savo autentišku balsu“, – sako programos kuratorė, pianistė Marta Finkelštein.

Šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ skaitmeninio albumo „Tamsūs laikai. Atspirties taškas“ atlikėjai: Simas Tankevičius (smuikas), Kristina Morozova (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Ignė Pikalavičiūtė (violončelė), Kostas Kravčenka (diskantas, Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokinys).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją