Pokalbyje „Baltarusija kaip Lenkija. Jie moka už Europos lėtumą“ O. Tokarczuk pabrėžė, kad tarptautinės institucijos turėtų ryžtingiau veikti, kai yra laužomi demokratijos principai.

„Kai Aleksandro Lukašenkos režimo priespauda atsisuko prieš protestuotojus, nebuvo dėl to daug padaryta, o po to, kai disidentas buvo pagrobtas iš lėktuvo – visa Europa vienbalsiai reikalauja teisingumo, kalba apie sankcijas. Tačiau gali būti jau per vėlu – sakė O. Tokarczuk. – Bejėgis Baltarusijos šauksmas išliks mūsų galvose metų metus, jei demokratinis pasaulis nepasirodys sąmoningas ir ryžtingas.“

O. Tokarczuk taip pat kalbėjo apie lėtą ES valdžios institucijų reakciją į LGBT teisių pažeidimus Lenkijoje. Kartu su kitais intelektualais ji pasirašė laišką Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen šiuo klausimu.

„Galbūt ES režimai keičiasi lėtai, bet tikimės, kad jie bus veiksmingi, nes tai, kas vyksta Lenkijoje, kelia nerimą – interviu „Corriere della Sera“ sakė O. Tokarczuk. – Išpuoliai prieš LGBT bendruomenę nekontroliuojami. Kai kurios savivaldybės teigia esančios „LGBT laisvosiomis zonomis“. Tai prieštarauja ES dvasiai, bet visų pirma, prieštarauja įstatymams.

Rašytoja taip pat kritikavo abortų įstatymo sugriežtinimą Lenkijoje, vadindama jį barbarišku. Ji pridūrė, kad pandemija palanki tokiems režimams, kurie naudojasi valdžia Lenkijoje ir Baltarusijoje, nes lengviau daryti spaudimą įbaugintai visuomenei.

Atsakydami į Nobelio premijos laureatės žodžius, kai kurie internautai, pasipiktinę „šmeižikišku“ interviu, paskelbė akciją, pažymėtą raktažodžiu #OdeślijOldzeKsiążkę (#GrąžinkOlgaiknygą). Bet kiti gyrėsi, kad nėra ko siųsti, nes jie nei turėjo, nei perskaitė kokios nors šios autorės knygos.

Savo ruožtu O. Tokarczuk fondas socialiniuose tinkluose pranešė, kad atsiųstos knygos bus panaudotos „kaip paramos labdaros aukcionui, organizacijoms, kovojančioms už LGBT+ žmonių teises, dalis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)