Anot A. Brazausko, Vyriausybės rūmuose, kur kasdien sprendžiami visokie, ir ne patys maloniausi, klausimai, reta proga pamatyti Lietuvos kultūros žiedą. Už nuopelnus Lietuvai premjeras apdovanojo per 80 vaidmenų teatre ir kine sukūrusią aktorę Gražiną Balandytę–Čygienę. Penkis dešimtmečius scenoje kūrusi aktorė metė iššūkį likimui, kad vėl galėtų grįžti į sceną.

Rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“ vyriausybinei premijai pristatė 2005-aisiais net du poezijos rinkinius išleidusį poetą Algimantą Baltakį. 20 poezijos rinkinių, pasaulio klasikos vertimų išleidęs autorius seniai pripažintas meilės lyrikos gerbėjų, pagal jo eiles sukurta daugybė populiarių dainų.

Maždaug 18, 7 tūkst. Litų dydžio premija apdovanotas ir muziejininkas Romualdas Budrys. Apdovanojimų ceremonijoje didžiu valstybininku tituluotas menotyrininkas įvertintas už kultūros vertybių saugojimą, puoselėjimą, jaunimo ugdymą.

Vienintelis šiemet apdovanotas fotografas Vitalijus Butyrinas priskirtas mūsų šalies fotografiją pasaulyje išgarsinusiai menininkų kartai. Dailininkė, grafikė Irena Teresė Guobienė įvertinta už subtilias vaikų knygų iliustracijas.

Apdovanojimui pristatydami beveik tris dešimtmečius Kaune dirbusį aktorių Vytautą Grigolių, kolegos komisijai atsiuntė ne jo gyvenimo aprašymą, bet tiesiog odę tikram žmogui, kolegai ir menininkui. Premija 8 sezoną Nacionaliniame dramos teatre dirbančiam kūrėjui skirta ne tik už puikius vaidmenis scenoje, bet ir už jo žmogiškas savybes.

Persekiojimus, tremtis patyręs rašytojas, dramaturgas, vertėjas Eugenijus Ignatavičius apdovanotas už istorinės atminties puoselėjimą. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai apdovanotas ir netikėtą Tautiškos giesmės versiją sukūręs dainininkas Eduardas Kaniava, Kauno miesto meniniu švyturiu vadinamas kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Dainininkė Judita Leitaitė iš kitų menininkų išskirta už tai, kad koncertuoja ne tik didžiosiose salėse, bet ir senelių namuose, bažnyčiose – skleidžia kultūrą tiems, kurie neturi už ką nusipirkti bilieto.

Šeštadienį iškilmingoje Vyriausybės premijų apdovanojimo ceremonijoje ovacijomis pasitikta Lietuvos kultūros ambasadorė Prancūzijoje, tarptautinį pripažinimą pelniusi pianistė, pedagogė Mūza Rubackytė.

Valstybės apdovanojimas skirtas Nuo 1953-ųjų nacionaliniame operos ir baleto teatre dirbančiam dirigentui Vytautui Viržoniui, garsiausių lietuviškų kino filmų „Gražuolė“, „Riešutų duona“, „Seklio Kalio nuotykiai“, „Mažasis princas“ ir kitų nepamirštamų kino darbų kūrėjui, pedagogui Arūnui Žebriūnui.

Laureatus iš 28 pasiūlytų kandidatų atrinko Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisija, vadovaujama poeto Justino Marcinkevičiaus. Kam teikti premijas, kurioms valstybė skyrė 243,8 tūkst. litų, šiemet pirmą kartą sprendė patys meno pasaulio atstovai - aukščiausiai vertinami menininkai.

Laureatams perdavęs Kultūros ministro Vladimiro Prudnikovo linkėjimus iš Talino, ministras pirmininkas pasidžiaugė, kad su menininkais susitiko laisvesnę dieną – šeštadienį, kai „vieni dirba, kiti nedirba, treti – nežinia ką veikia laukdami sekmadienio“.

Po „meniškai oficialios“ dalies muzikai, dailininkai, kitų menų atstovai, jų talento gerbėjai ir artimieji pakviesti nesiskirstyti - pasivaišinti ir pasibūti drauge Vyriausybėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją