Likimas nubloškė į Ameriką

V. Breneris gimė Šiauliuose, Rusijos okupuotose teritorijose 1871-aisiais. Jo tėvas buvo raižytojas, graveris, juvelyras, gaminęs ir antspaudus, ir graviravęs. Amatininkas Šiauliuose, kuris išmokė amato ir sūnų. Nuo septyniolikos metų V. Breneris taip pat pradėjo dirbti raižytoju.

Likimas nubloškiantis: V. Breneris gimė Šiauliuose, vėliau šeima persikėlė gyventi į Kauną. Carinei valdžiai ištrėmus į Sibirą, pabėgo iš tremties – emigravo į Ameriką, įsikūrė Niujorke. Kaip jam tai pavyko?

„Atsiradus galimybei pabėgo iš carinės Rusijos. Bėgo ne vienas, kartu su draugu. Įdomi istorija – buvo per jaunas keliauti, neturėjo dokumentų vykti į Ameriką, bet pateko. Niujorke įsikūręs pradėjo dirbti raižytoju visokiose raižymo dirbtuvėse. 1894-aisiais įstojo į Amerikos numizmatikos draugiją (American Numismatic Society, ANS), kur susipažino su draugijos medalių kolekcija – tuo metu susidomėjo būtent medaliais. Pradėjo studijuoti, lankyti vakarines pamokas Nacionalinėje dizaino akademijoje (National Academy of Design) Niujorke. Ten besimokydamas pradėjo kurti pirmuosius medalius raižydamas portretus. 1897-aisiais sukūrė Norvegijos keliautojo, okeanografo, Arkties tyrinėtojo, diplomato Fritjofo Nanseno portretą jo atvykimo į Niujorką proga“, – pasakojo humanitarinių mokslų dr. I. Narbutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)