„Mirtis, kurią jie neša Ukrainai, irgi yra jų kultūros dalis. Ir joks Puškinas neatperka, net jeigu jie manipuliuoja jo vardu. Dažnai rusai manipuliuoja, kuo kaltas Puškinas ir taip toliau. Šiuo metu tai asocijuojasi tik su agresija. Ne mes ignoruojame jų kultūrą – jie patys savo kultūrai tai padarė. Jie padarė, kad jų kultūra dabar yra nepriimtina, arba jos šiuo metu nori vengti. Galbūt kažkada po daug daug metų tai pasikeis, bet kurį laiką dabar taip bus ir tai neišvengiama“, – kalbėjo A. Mamontovas.

Taip pat jis atkreipė dėmesį į mitą apie rusų kultūrą, kaip pačią didžiausią ir galingiausią. „Paskui tu galvoji: palauk, o britų kultūra, kažkokia mažiau didinga, ar vokiečių, ukrainiečių, lenkų..? Kiekvienoje šalyje yra didingų kultūros dalyvių, veikėjų, kūrėjų, autorių. Nežinau, Šekspyras mažiau didingas už Puškiną..? Rusai kultūrą irgi naudoja kaip ideologinį ginklą. Jeigu jie kariauja naudodami tą ginklą, mes turėtumėm tam irgi nepasiduoti“, – sakė jis.

Ir nors dalies visuomenės sąmongingumas šiuo klausimu, jo nuomone, padidėjo, bet tikrai ne visų. „Važiuoja kažkokia mašina akivaizdžiai lietuviai ir garsiai leidžia rusišką popsą – kai kurie žmonės negali be to gyventi. Aišku, rusai paskui sako rusofobija. Dar kartą kartoju: jūs savo kultūrai ir savo kalbai patys tai padarėte, kad jūsų niekas nenori girdėti, su jumis nenori turėti reikalų. Jūs ir tik jūs galite padaryti, kad jūsų kultūra vėl būtų atraktyvi kitiems“, – pabrėžė A. Mamontovas.

Galbūt kažkada ateityje rusų kultūra galės reabilituotis, jei jiems užteks sąmongingumo. „Mes matome po Antro pasaulinio karo vokiečių pavyzdį – ir po šiai dienai yra istorinės kaltės jausmas. Norisi tikėti ir kažkuria prasme lyg ir matai, kad jie į tas istorines pamokas žiūri labai rimtai – į tai, ką jų šalis kažkada padarė visai Europai. Arba Japonija, kur irgi buvo žiaurūs karo nusikaltimai – pas japonus išvis kiekvienais metais, ten žmonės, minėdami Hirošimos bombardavimą, mėgsta sakyti, mes dėkojame, kad mus sustabdė, nes mes buvome išprotėję. Ar Rusija ateis į tokį suvokimą? Kol kas atrodo, kad ne“, – apgailestavo jis.

Tiems, kurie sako, kad jau pavargo nuo kalbų apie Ukrainą, A. Mamontovas turi perspėjimą. „Kai tu pavargęs prigulsi pamiegoti, atsibusi nuo rusiško bato, padėto tau ant galvos. Gali sakyti, kad pavargai, bet kol priešas nepavargo, tu esi pavojuje visą laiką“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją