Pasak leidyklos pranešimo spaudai, Vilniaus knygų mugė vyks Lietuvos parodų centre „Litexpo“ vasario 21–24 dienomis.

Renginio metu Dagnė Jakševičiūtė visus besidominčius teatru pakvies į knygos „Monikos Mironaitės gyvenimo romanas“ pristatymą. Monika Mironaitė – aktorė, jau Antrojo pasaulinio karo metais tapusi teatro legenda, ir tai buvo jos laimė ir nelaimė. Dagnė Jakševičiūtė, būdama ne tik dukra, bet ir aktorė, bando savo knyga tą legendą sukonkretinti iš vidaus, iš gyvenimo scenos užkulisių, iš namų aplinkos.

Santūrų, gal net asketišką autorės stilių atperka autentiškumas – juk visa tai, kas rašoma šioje knygoje, artimiausio Monikos Mironaitės žmogaus matyta, patirta, išgyventa. Knygoje šmėkščioja įspūdingi Monikos Mironaitės vyro Juozo Baltušio, poeto Eduardo Mieželaičio, daugelio kitų ano meto aktorių ir režisierių portretų kontūrai. Knygos pristatymas vyks vasario 23 dieną 15 valandą Konferencijų salėje 5.2, o 16 valandą knygos autorė dalins autografus ir bendraus su skaitytojais „Alma littera“ stende.

Leidykla „Alma littera“ Vilniaus knygų mugėje kviečia į diskusiją „Lietuvių kalbos paribiai: žargonai, profesionalizmai ir kt.“, kuriai vadovaus žinomas lietuvių kalbos puoselėtojas Antanas Smetona.

Šią diskusiją paskatino 2007 metais išleistas pirmasis spausdintinis žargono žodynas „Lietuvių kalbos paribiai ir užribiai. Lietuvių žargono žodynėlis“. Diskusijos dalyviai svarstys apie žargono ir bendrinės kalbos santykį, profesinės leksikos įtaką kalbos raidai.

Diskusija vyks vasario 23 dieną 15 valandą Konferencijų salėje 5.3

Trys detektyvų autoriai Reda Sirgedienė, Zurbas Džavachišvislis ir Pavelas Borkovski kviečia padiskutuoti apie tai, kiek šiuolaikiniuose lietuviškuose detektyvuose atsispindi socialinė realybė. Pavel Borkovski ilgą laiką dirbo prokuratūros tardytoju, vėliau prokuroru, šiuo metu yra Vilniaus teismo teisėjas. Praėjusiais metais pasirodžiusio debiutinio romano „Lizdų ardytojas“ siužeto pagrindas – realūs įvykiai, tačiau nėra dokumentinis pasakojimas, o rašytojo išmonė. Knygoje nėra kraupių susišaudymų, kvapą gniaužiančių persekiojimų, bet baugus siužetas įtraukia, ir kartu su autoriumi žingsnis po žingsnio įdėmiai stebime bylos tyrimą.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos I-osios valdybos Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus vadovė Reda Sirgedienė ir Policijos departamento prie VRM Štabo Viešųjų ryšių skyriaus komisaras Zurbas Džavachišvilis suvienijo jėgas tam, kad parašytų romaną „SOS: Garbės reikalas. Specialiųjų operacijų skyriaus kronika“, kuriame apstu persekiojimų, gaudynių, ir šešėlinio pasaulio užkulisių, kurie ir sukuria foną opiai prekybos žmonėmis temai. Romano autoriams šis romanas ne tik grožinės literatūros kūrinys, bet ir prevencinė priemonė, kuri turėtų paskatinti jaunimą susimąstyti.

Diskusija vyks vasario 24 dieną 11 valandą Konferencijų salėje 5.3, o 12 valandą rašytojai bendraus sus skaitytojais „Alma littera“ stende.

Žinoma psichiatrė Palmyra Rudalevičienė Vilniaus knygų mugėje pristato savo knygą „Sužeistieji: iš psichiatro užrašų“, kurią, kolega psichiatras Dainius Pūras, pavadino jausmų atpažinimo pradžiamoksliu. Pasak autorės, kiekvienas pacientas yra vienintelis, unikalus, kiekvienas yra karalius – taip save jaučiantis ir taip apie save galvojantis, taip save pateikiantis ir pristatantis. Laukiantis reveranso ir karališko aptarnavimo.

P. Rudalevičienė nuo pat savo karjeros pradžios dirba Vilniaus psichiatrijos ligoninėje (Vasaros g. 5). Ilgalaikės stažuotės Kanadoje, Indijoje ir Škotijoje, trumpesnės – Harvardo bei Londono universitetuose – praturtino profesinį akiratį ir suteikė galimybę lyginti sovietinės, posovietinės, Rytų, Vakarų bei Šiaurės Amerikos psichiatrijos ypatybes, diskutuoti kultūrinės psichiatrijos klausimais.

Knygos „Sužeistieji: iš psichiatro užrašų“ pristatymas vyks vasario 24 dieną 13 valandą Konferencijų salėje 5.3, o 14 valandą autorė dalins autografus ir bendraus su skaitytojais „Alma littera“ stende.

Dalia Lapinienė ir Olegas Lapinas Vilniaus knygų mugėje pristato savo knygą „Pasimatymai su šešėliu. Atsakymai į opiausius žmonijos klausimus“. Knygoje kalbama apie daugelį problemiškų dalykų – meilę, santuoką, neištikimybę, seksą, vaikus, baimę ir nuovargį, grožį, priklausomybes, vienatvę, mirtį ir gyvenimo prasmę – svarstoma atvirai ir paprastai, kartais ironiškai ir linksmai, dažnai netikėtai ar netgi provokuojamai.

Kiekvienas skaitytojas šioje knygoje ras atsakymą bent į vieną klausimą, bent viename epizode atpažins save ar turės progą susitikti su savo šešėliu – tamsiąja, slėpiningąja prigimties puse. Knygoje vyksta savotiškas dialogas ne tik tarp autorių, kurie papildo vienas kitą ar diskutuoja, bet ir su skaitytojais. Šie tekstai gali paguosti, sugluminti, pakeisti įprastą požiūrį, o svarbiausia – tarsi išlaisvinti mintis ir paskatinti „priimti iš visų pusių mus užliejantį gyvenimą“.

Knygos pristatymas vyks vasario 24 dieną 14 valandą Rašytojų kampe. Knygos autorius kalbins žinoma radijo ir televizijos laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė, o 15 valandą knygos autoriai bendraus su skaitytojais „Alma littera“ stende.

Leidykla „Alma littera“ taip pat pakvies į susitikimą su pasaulinio lygio rašytoju Johnu Irvingu, žinomu Vokietijos rašytoju Knister, populiaria vaikų rašytoja Renata Šerelyte bei garsiu kulinaru Robertu Ščesnavičiumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją