Eimanto Gudo „Mėlynas kraujas“, pasak V. Maksvytės, ne tik graži, bet ir labai sodri, įdomi, nuotaikinga knyga, kartu labai rimta studija paprasta kalba plačiai auditorijai pristatanti naują nepažįstamą temą, įtakingiausias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gimines. Knygos autorius – Valdovų rūmų istorikas Eimantas Gudas, o visą informaciją į romano formą ir kalbą „išvertė“ knygos sudarytoja Žilvinė Petrauskaitė.

Mėlynas kraujas

„Man buvo be galo įdomu skaityti – pristatytos nuo seniausių laikų LDK giminės, nuo Radvilų iki Chodkevičių, kada atsirado Lietuvoje, su visomis intrigomis, pasakojimais, kaip dalinosi turtus, kas ką vedė, kas su kuo pykosi, iki pat, kaip dabar gyvena palikuonys“, – pasakojo ji.

Kaip visada, daug dėmesio sulaukia Algimanto Čekuolio knygos, šįkart – paskutinė iš jų „Medinė kaukė“.

„Tai – autobiografinė knyga, jis pats pristatė kaip knygą, kur tarsi nusiima nuo savęs medinę kaukę, po kuria slėpėsi daugybę metų. Knygos paantraštė sako „Tikroji mano istorija“, o kaip knygą apibūdina Andrius Tapinas ir pats A. Čekuolis, kad tai yra knyga ne tik apie žmogų, bet ir apie epochą, kurioje jis gyveno, nuo tarpukario iki pat šių dienų. Pats Algimantas yra epocha – tikrai ne kiekvienas žmogus nugyvena tokį įvairiaspalvį gyvenimą“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Medinė kaukė

V. Maksvytė sakė, kad skaitytojai tikrai atpažins A. Čekuolio stilių, bet ras labai daug naujų faktų, interpretacijų, gyvenimo įvykių, apie kuriuos anksčiau nebuvo kalbėta, be to, knyga praturtinta iki šiol niekur kitur nerodytomis jo ir jo šeimos nuotraukomis.

Populiarioji Irena Buivydaitė Vilniaus knygų mugėje šiemet pristatė knygą „Kas būtų, jei“.

„Tai – naujas romanas, bet Irena lieka ištikima žanrui, kurį yra pasirinkusi, lengvam pramoginiam romanui, šeimos dramai, šiuo atveju gal net santykių romanui. Tai yra pasakojimas apie tris moteris, savo vidurio amžiuje, tarp 30-40 metų: gražus laikotarpis, kai žmogus visgi sprendžia, o kaip nugyvenau iki šitos akimirkos, ar dėl nieko nesigailiu, o gal kažkokią meilę ne taip pasirinkau, gal kažkur kažką įskaudinau, gal galėjau kažkur padaryti sprendimą, kuris mano gyvenimą būtų padaręs daug geresnį. Ir štai šios knygos veikėjos gauna galimybę pakeisti savo gyvenimus ir pažiūrėti, o kas būtų, jei būčiau pasirinkusi kažkaip kitaip“, – šypsojosi V. Maksvytė.

Kas būtų, jei

Sally Rooney – jaunosios kartos suaugusiems skaitytojams puikiai žinoma autorė, pasaulį užkariavusi savo romanais, o dabar pasirodė trečias jos romanas lietuvių kalba „Pokalbiai su draugais“, kuris iš tikrųjų buvo parašytas pirmas.

„Autorės stilius ir temos atpažįstamos – ji pasakoja apie dvi drauges, kurios, būdamos jaunos, studentės, įsivelia į keistus, intriguojančius santykius su viena pora. Ten tarsi ir meilės trikampiai, keturkampiai, ir asmenybės tapatybės paieškų idėjos, ir daug kalbų, kas iš principo yra žmogus ir jų santykiai, nes autorė yra labai sociali, visuomeniška“, – pasakojo literatūros ekspertė.

Pokalbiai su draugais

Rebecca Heiss – mokslininkė, evoliucinės biologijos atstovė, o jos knygos „Instinktai“ esmė yra labai paprasta: mokslininkė parodo, kad mes, kad ir kokie būtume socialūs ir kultūringi, vis dar esame gyvūnai, kuriuos veikia tam tikri instinktai, tam tikri dėsniai, ir kol mes jų nepažįstame, jie valdo mus.

Instinktai

„Kartais mes galime suprasti, kad pasielgėme ne visai taip, kaip būtų pasirinkęs mūsų protingasis protas, bet kažkaip instinktyviai – ar partnerį pasirinkome, ar darbo situacijoje pasielgėme kažkaip keistai, patys sau netikėtai. Tai ji atskleidžia tuos mūsų instinktus, kodėl taip yra, kuo tai buvo naudinga žmogaus evoliucijoje ir kaip tuos instinktus dabar mums palenkti savo naudai, kad nebe mes paklustume instinktams, o instinktai mums ir padarytų mūsų gyvenimą lengvesnį. Tikrai naudinga ir įdomi knyga. Visiems saviugdos, psichologijos, mokslo populiarinimo knygų mylėtojams turėtų būti įdomu“, – sakė V. Maksvytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją