Renginyje pasirodė ir KGB veiklos Lietuvoje tyrinėtojas, Seimo narys Arvydas Anušauskas. Politikui kompaniją palaikė 27 metais jaunesnė sužadėtinė Lina Bulanovaitė.

Kūrinyje N. Jonušaitė pasakoja apie istorinę „Neringos“ kavinę. Laikus, kurie vadinami auksiniais šios menininkų kavinės klestėjimo metais – tai praėjusio amžiaus 7–8 dešimtmečiai.

1959 m. atidaryta kavinė tapo sovietinio miesto fenomenu – čia eita ne tik valgyti ar išgerti, bet ir diskutuoti apie meną, kultūrą, mokslą, politikuota netiesiogiai – Ezopo kalba.

Būtent čia skambėjo SSRS draudžiama ir nesuprantama muzika – džiazas. Dėl to kavinė buvo budriai ir nuolat sekama KGB. Tuometę atmosferą, čia vykdavusias kultūrines diskusijas, bohemišką nuotaiką autorei padeda atskleisti jos kalbinti kavinės kūrėjai, personalas bei ištikimiausi kavinės lankytojai.

„Ši knyga atveria „Neringos“ istoriją – jos gimimą, bohemos sagą, mažąsias istorijas, gandus ir reminiscencijas, kurios galiausiai ir yra žmogiškosios atminties gyvumo ir jautrumo liudijimai. Jei man pačiam reikėtų vienu sakiniu pasakyti, kuo man „Neringa“ ypatinga ir už ką aš jai jaučiu daug gilių sentimentų, nedvejodamas apibūdinčiau ją kaip istorinę baimės įveikimo salą vandenyne, kurio horizonte matėsi tik nelaisvė, melas ir baimė“, - apie knygą sakė filodofas Leonidas Donskis.

Šventinio vakaro vedėju tapo doc. Eugenijus Laurinaitis, knygos ištraukas skaitė aktorė Gintarė Latvėnaitė, grojo Lino Karaliūno džiazo trio.

Renginyje taip pat buvo paminėtas 55-tas restorano gimtadienis.

Vakaro akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (700)