„Šį pusmetį sulauksime ne vieno garbaus svečio, išskirtiniais pasirodymais sezoną paversiančio išties įsimintinu. Sezono viršūnėmis neabejotinai taps sausio 20 d. maestro Ch. Echenbacho vizitas ar nuo pandemijos pradžios laukto svečio, Liuksemburgo filharmonijos orkestro, kovo 15 d. koncertas su ispanų maestro Gustavo Gimenu ir italų pianiste Beatrice Rana, – ryškiausius 2024 metų koncertus pristato LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė. – Reprezentuojant mūsų šalies kultūrą itin svarbiu sezono akcentu bus Vasario 16-osios koncertas, kuriame sulauksime pasaulinės kompozitoriaus Jono Jurkūno kūrinio premjeros. Filharmonijos scenoje susitelks didžiausios Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų pajėgos, greta J. Jurkūno skambės Vytauto Barkausko ir Algirdo Martinaičio kūriniai.“

Kaip neabejotinai ryškūs išskirtini dar keliolika koncertų, į kuriuos akyla publika raginama bilietais pasirūpinti iš anksto. Tai vasario 3 d. laukiamas Valstybinio Vilniaus kvarteto ir violončelininko Davido Geringo bei pianistės Guodos Gedvilaitės koncertas, kuriame skambės šveicarų kompozitorių muzika, bei vasario 24 d. rengiamas Fritzo Kreislerio smuikininkų konkurso nugalėtojo Guido Felipe’s Sant’Anna e Silva ir Martyno Stakionio diriguojamo LNSO koncertas. Kovą laukia keturios įsimintinos LNSO rengiamos programos: kovo 2 d. su Modesto Pitrėno diriguojamu orkestru programą „Per nailono uždangą II“ atliks lenkų smuiko virtuozas Januszas Wawrowskis, solistė Gunta Gelgotė (sopranas) bei Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijoninis duetas; kovo 9 d. pavasario balsais suskambės LNSO pasirodymas su sopranu Viktorija Miškūnaite ir italų dirigentu Gianluca Marcianò; kovo 23 d. grandiozinę Roberto Šerveniko diriguojamą instrumentinės ir chorinės muzikos programą su LNSO atliks Davidas Geringas, Kauno valstybinis choras ir solistai vokalistai; kovo 28 d. į Filharmonijos sceną grįš 10-asis „Odessa Classics“ festivalis, o scenoje su M. Pitrėno diriguojamu LNSO išvysime publikos pamėgtą ukrainiečių pianistą Alexey’ų Botvinovą, koncerte dalyvaus ir choras „Vilnius“.

Tarp balandžio ryškiausiųjų minėtinas 6 d. Lietuvos simfoninio pučiamųjų orkestro pasirodymas su garsiu Vokietijos tūbistu Constantinu Hartwigu ir dirigentu Martynu Staškumi, skambės Gustavo Holsto 150-mečiui skirta programa „Holsto orbitoje“. Balandžio 13 d. prie LNSO dirigento pulto grįš viešnia iš už Atlanto Keri-Lynn Wilson, koncerte „Variacijos draugams ir apie draugus“ dalyvaus „Kaunas Piano Fest“ konkurso 2022 m. nugalėtojai Kamilė Zaveckaitė ir Marcelas Lazǎras. Balandžio 18 d. koncertu „Genijų gimimas 1685: Bach, Händel, Scarlatti“ baroko genijus pagerbs Klaipėdos kamerinis orkestras, muzikuosiantis su tarptautiniu senosios muzikos ansambliu „Canto Fiorito“ ir solistais Renata Dubinskaite (mecosopranas), Rodolfo Richteriu (smuikas) ir Davide Pozzi (klavesinas, vargonai). Balandžio 24 d. Filharmonijos scenoje koncertu „Muzika žmogui ir dangui“ kūrybinės veiklos 50-metį paminės vienas iš Filharmonijoje reziduojančių kolektyvų – Roberto Beinario vadovaujamas ansamblis „Musica humana“. Balandžio 27 d. ekstravagantišką programą „Motociklo odisėja“ su LNSO atliks vokiečių trombonininkas Fredericas Belli ir dirigentas Vilmantas Kaliūnas.

Gegužę sezoną vainikuos trys solidūs orkestro muzikos koncertai. Gegužės 3-iąją, Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos dieną, skambės programa „Lietuviška rapsodija“, ją su LNSO atliks smuikininkė Dalia Kuznecovaitė, diriguos lenkų maestro Antoni Witas. Gegužės 9 d., minint Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 20-metį, su Lietuvos kameriniu orkestru koncertuos latvių pianistas Reinis Zariņis ir vokiečių dirigentas Andreas Speringas, koncerte dalyvaus lietuvių tenoras Edgaras Davidovičius. O iškilmingas 83-iojo sezono uždarymo koncertas numatytas gegužės 17 d., čia su M. Pitrėno diriguojamu LNSO pasirodys baritonas Benjaminas Applas, kaip solistė koncertuos ir šio orkestro koncertmeisterė, smuikininkė Rasa Vosyliūtė.

Sezoną kaip visada turtins įvairūs proginiai koncertai, žaismingos programos visai šeimai, solidūs kamerinės muzikos koncertai. Pirmas jų publikos lauks jau šį sekmadienį, sausio 14 d. – 16 val. Filharmonijos Mažojoje salėje jautrią programą „à Dieu“ grieš Čiurlionio kvartetas, kviečiame klausytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją