Dalijamės Yuval Noah Harari knygos „21 pamoka XXI amžiui“ (leidykla „Kitos knygos“).

Galiausiai komunizmo pasakojimas taip pat žlugo, ir vyraujančiu žmonijos praeities aiškinimu ir nepakeičiamu jos ateities vadovu tapo liberalizmo istorija – ar bent taip atrodė pasaulio elitui.
Liberalizmo pasakojimas šlovina laisvės vertę ir galią. Jis teigia, kad tūkstančius metų žmonija gyveno engiama despotiškų režimų, kurie stipriai ribojo žmonių politines teises, ekonomines galimybes ir asmenines laisves, griežtai varžė individų, idėjų ir prekių judėjimą. Tačiau žmonės kovojo dėl laisvės ir taip pamažu ji vis labiau įsigalėjo. Žvėriškus diktatorius keitė demokratiniai režimai. Nevaržomas verslas sutraukė ekonominius suvaržymus. Žmonės išmoko mąstyti savo galva ir klausyti širdies, užuot aklai paklusę fanatiškiems šventikams ir inertiškoms tradicijoms. Sienas, griovius ir spygliuotos vielos užkardas pakeitė atviri keliai, tvirti tiltai ir judrūs oro uostai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją