Jei tik turite progą, apsilankykite susitikimuose su iš užsienio į mugę atvykusiais rašytojais. Vienas jų, Paolo Giordano, šeštadienį, pristatys knygą „Tasmanija“.

Tasmanija

„Paolo Giordano yra italų rašytojas, pelnęs Strega literatūrinį apdovanojimą su savo pirmuoju romanu „Pirminių skaičių vienatvė“. Sakoma, kad šis romanas turi ir autobiografinių motyvų, turbūt apie tai jis irgi papasakos, bet, manau, daug kas ras sau aktualių minčių. Šiame romane pasakojama apie žurnalistą, rašytoją, kuris susidomi klimato kaita ir atominėmis bombomis, jų istorija, jų keliamomis grėsmėmis. Jam kelia didžiulį nerimą tai, ką mato aplink pasaulyje, bet, jis ir šiame romane pats kartais svarsto, kiek tas rūpestis yra nuoširdus, o kiek jis už jo bando pasislėpti nuo nesklandumų savo asmeniniame gyvenime. Jam pačiam apie 40 metų, jo santykiai su žmona byra, jis mato, kaip žlunga kone idealia atrodžiusi geriausio draugo šeima – ir jis bando kažkaip įveikti tiek savo asmenines negandas, tiek susivokti, ką reiškia tas jo nerimas dėl globalių įvykių“, – pasakojo J. Žuolytė.

Šeštadienį taip pat bus galima susitikti su kitu rašytoju, Graeme Macrae Burnet, ne vienu apdovanojimu įvertintu škotų rašytoju, šįkart pristatančiu knygą „Pacientė“. „New York Times“ išrinko šią knygą viena svarbiausių 2022 m.

Pacientė

„Tai yra grožinis romanas, bet, turiu pripažinti jis mane apgavo, nes skaičiau ir vis dvejojau, o gal čia tikrais įvykiais paremta? Autorius tikrai meistriškai sukuria realybės iliuziją. Jame pasakojama apie moterį, kuri lankosi pas ekscentrišką psichoterapeutą, dirbantį visiškai nekonvenciniais metodais. Tačiau ji tai daro ne dėl tikro poreikio, o dėl to, kad įtaria jį esant kaltu dėl savo sesers savižudybės. Įsivaizduodama, kaip turėtų elgtis beprotė, kuriai reikia psichologinės pagalbos, ji susikuria kitą tapatybę, na, ir paskui tenka visa tai išnarplioti. Tuo pačiu ir gili knyga, nagrinėjanti labai rimtas temas, bet ir su daug humoro, ironijos“, – knygą pristatė J. Žuolytė.

Sarah J. Maas „Stiklo sostas“ – knyga orientuota į kiek jaunesnius skaitytojus, tačiau lengvai pramogai gali skaityti visi.

„Rašytoja paaugliams gerai žinoma, jos kita serija „Dyglių ir rožių dvaras“ buvo labai populiari, o čia yra pirma knyga iš prasidedančios kitos serijos. Nuotykių knyga, kurios pagrindinė herojė yra jauna, bet labai stipri mergina, kuri išlaisvinama iš kalėjimo, kuriame jau laukia mirtis, tik su sąlyga, kad turės dalyvauti žudikų turnyre. Ji sutinka, o tuomet prasideda ne tik kova dėl pergalės ir laisvės, bet ir naujas jos gyvenimo etapas, kuriame ir meilės trikampis, su, žinoma, gražuoliu princu, ir nauji draugai, ir burtai – viskas, ko reikia nuotykių knygai“, – sakė Delfi kultūros redaktorė.

Stiklo sostas

Ši knyga skirta paaugliams nuo 14 metų, o jei norite rimtesnės, solidesnės pasakos – vargu ar kas gali tikti labiau nei „Hurino vaikai“.

„Ir jei pavadinimas nieko nesako, tai tikrai sakys autoriaus pavardė – tai yra garsusis Džonas Ronaldas Ruelis Tolkinas, „Žiedų valdovo“ ir „Hobito“ autorius. Šiose sakmėse pasakojama istorijos nutikusios dar prieš „Žiedų valdovą“, tik kuriantis jame matomam pasauliui. Jis iš pradžių rašė šias sakmes, paskui rašė „Žiedų valdovą“, paskui grįžo jas tobulinti – iki galo to ir nepabaigė daryti, bet šį darbą užbaigė jo sūnus, surinkęs tėvo paliktą medžiagą. Knygoje yra ir sakmės, ir terminai, ir žemėlapiai, ir sūnaus pasakojimas, kaip jis atliko šį darbą“, – pasakojo J. Žuolytė.

Hurino vaikai

„Karai ir taikos“ – istoriko Valdo Rakučio ir Žilvinės Petrauskaitės knyga, kurioje bandoma perprasti patį karo mechanizmą, kodėl kyla karai, kaip jie vyksta, kokiais ciklais, kas lemia jų pabaigą, kaip susitariama dėl taikos ir pan. Apžvelgiama nuo seniausių laikų iki dabarties, daugybė Lietuvos istorijos pavyzdžių analizuojama, tad, gal ir nesinorėtų, kad taip būtų, bet dabar labai aktuali knyga.

Karai ir taikos

Tiems, kurie mėgsta Lietuvos istoriją, Žilvinė Petrauskaitė ir su kitu istoriku, Eimantu Gudu parašė knygą „Gedimino kraujas“, kurioje pasakoja apie Gediminaičių dinastiją. Dar vienas galimas pasirinkimas – Sonata Dirsytė siūlo debiutinį grožinį romaną „Išdidumo kalinė“, bet taip pat įkvėptą istorinės asmenybės, Žygimanto Senojo nesantuokinės dukros Beatos Ostrogiškės.

Melodramų gerbėjoms – skaitomiausių Lietuvos bibliotekose autorių Jolitos Herlyn ir Irenos Buivydaitės bendras kūrinys „Atgimusi melodija“, kuriame pasakojama, kaip trumpa kelionė į Daniją apverčia aukštyn kojomis moters gyvenimą.

Galiausiai, dar viena maloni naujiena – Neringos Bliūdžiūtės knyga „Gerai kalbėti gali visi“. „Autorė yra žinoma viešojo kalbėjimo mokytoja, o vadovaujantis jos patarimais, šį įgūdį galėsite ištobulinti ir jūs“, – sakė J. Žuolytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją