Iš paskutinių keturių oficialių tarpusavio akistatų su Serbija lietuviai buvo laimėję tris, bet antradienį išaušo Balkanų atstovų valanda.

O lietuvių apmaudas – dvigubas, mat prarastos ir viltys Maniloje užsitikrinti kelialapį į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Jau dabar aišku, jog pusfinaliuose bus bent dvi Europos komandos.

Serbija penktadienį pusfinalyje susitiks su Kanada arba Slovėnija. Tuo metu lietuviai su šios poros pralaimėtojais ketvirtadienį pradės varžybas dėl 5-8-ų vietų.

„Blogiausios mūsų rungtynės čempionate: energijos, koncentracijos, fiziškumo prasme. Bus įdomu peržiūrėti vaizdo įrašą, bet įspūdis toks, kad serbai visas rungtynes žaidė aukštesne pavara. O mes galbūt išeikvojome per daug energijos ankstesnėse rungtynėse. Ar pergalė prieš JAV padarė meškos paslaugą? Greičiausiai kad taip“, – atsiliepė Lietuvos rinktinės vairininkas.

Nors rungtynių pradžioje 8 min. pirmavo lietuviai, K. Maksvyčiui iš karto turėjo pasidaryti neramu. Per kiek daugiau nei kėlinį serbai nudžiovė 5 kamuolius, dažnu atveju neleisdami lietuviams nė pereiti aikštės vidurio.

O Lietuvos ekipos gynyba trupėjo, aižoma dar iki pertraukos 18 taškų suvertusio Bogdano Bogdanovičiaus, lėčiau dvikovą pradėjusį Nikolą Milutinovą sėkmingai pavadavo Filipas Petruševas.

Tritaškiai lietuvių nebegelbėjo kaip anksčiau, ir per pusę mačo susikrautą dviženklį pranašumą Serbija trečiame ketvirtyje padidino iki 18 taškų. Paskutinėje atkarpoje Lietuva jau atrodė pasmerkta.

Dėl sekmadienį mače su JAV patirtos kojos traumos ketvirtfinalį praleido puolėjas Eimantas Bendžius.

„Žaisti jis negali, nežinau, ar bus kitose rungtynėse, taip tikiuosi. Daugiau informacijos pateiks gydytojai“, – sakė K. Maksvytis.

Neatlaikytą kontakto lygį, kurį pasiūlė serbai, jis laikė pagrindiniu pralaimėjimo faktoriumi.

„Visada tai akcentavome, bet vis tiek nusileidome, pradedant pačiu pirmu kėliniu. Tuo metu bent gerai pataikėme, bet kelis kartus net neperėjome aikštės vidurio. Varžovai stūmė mus nuo užtvarų, ir žaidėme kitokiais kampais, kitokiu išsidėstymu nei įprastai. Net nebuvo klausimų, kuri komanda šiandien stipresnė“, – konstatavo 46-erių specialistas.

Donatas Motiejūnas iškart po finalinės sirenos teigė, jog kalti buvo ne nervai, tuomet kas?

„Gaila, bet turbūt papuolėme į duobę pačiu netinkamiausiu metu. Manau, tai kartu ir fizinė, ir emocinė duobė“, – svarstė K. Maksvytis.

Šįkart nepasiteisino ir lietuvių taktiniai sumanymai, ypač rizika dengiant Stefaną Jovičių. Taiklia ranka nepasižymintis įžaidėjas pataikė 3 tritaškius iš 5 ir iš esmės sunaikino varžovų viltis trečiame kėlinyje.

Tiesa, K. Maksvytis teigė, jog dėl to atsakingi ir jo auklėtiniai.

„Taip, rizika buvo planuota, bet pats plano išpildymas – blogas, – pažymėjo treneris. – Koncentracijos labai pritrūko ir kalbant apie taktines pražangas. Pirmame kėlinyje varžovai sumetė 20 taškų iš baudos aikštelės, o mes baigiantis ketvirčiui dar turėjome dvi komandines pražangas atsargoje. Tas pats kartojosi trečiame kėlinyje. Tad varžovai veikė, o mes buvome tarsi sustingę vietoje.“

Galiausiai jis apibendrino visą rinktinės pasirodymą Filipinuose.

„Kai klausiate po pralaimėjimo, atsakysiu, kad vertinu blogai. Kažkiek ataušime – pažiūrėsime. Šiaip komanda – labai smagi, smagiai treniravosi, smagiai dirbo ir smagų kelią nuėjo. Gaila, kad jis nutrūko“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Net ir treneris neslėpė, jog likusi kova dėl 5-8-ų vietų lietuviams – beprasmė.

„Jeigu jau vietos olimpiadoje nebegausime, motyvacijos žaisti nėra“, – pripažino specialistas, kitus varžovus sužinosiantis trečiadienį.

Tuomet santykius Maniloje aiškinsis kanadiečiai ir slovėnai, kaip ir Vokietija bei Latvija.

Antradienį Maniloje užbaigia ketvirtfinalis tarp JAV ir Italijos.

Jei stambiausių krepšinio turnyrų ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinė pasirodė pirmą kartą nuo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, tai pusfinalyje išliks nežaidusi nuo 2015-ųjų Europos čempionato, kai pelnė paskutinį savo medalių komplektą – sidabrinį.

Primename, kad lietuviai prieš tai Filipinų sostinėje susirinko visas penkias pergales: prieš Egiptą, Meksiką, Juodkalniją, Graikiją ir JAV.

Serbai pirmame etape pranoko Kiniją, Puerto Riką ir Pietų Sudaną, antrame išleido iš rankų pergalę prieš italus, bet pasitaisė sutriuškindami Dominikos Respubliką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)