Turnyras vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 d. trijose valstybėse – Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje. Čia varžysis 32 rinktinės, tarp kurių – ir Lietuva.

Komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kitą etapą, kur bus sudarytos naujos grupės – čia jos sužais dar dvejas rungtynes ir galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Čempionės titulą gins Ispanija, prieš ketverius metus triumfavusi Kinijoje.

Pasaulio čempionatas svarbus tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Delfi kasdien kvies susipažinti su čempionato grupėmis. Septintoji jų – G, pilna daugkartinių čempionato dalyvių ir itin patyrusių krepšininkų. Joje varžysis Ispanija, Brazilija, Iranas ir Dramblio Kaulo Krantas.

G ir H grupių kovos vyks Indonezijos vardo arenoje, kuri pastatyta šios šalies sostinėje Džakartoje. Ši 16,5 tūkst. sirgalių talpinanti arena yra visiškai nauja, ji atvėrė duris tik šį rugpjūtį.

Pasaulio čempionato naujienas kviečiame sekti Delfi portale – Filipinuose dirbs net du mūsų žurnalistai, o likusi komanda nušvies likusias pirmenybių aktualijas.

Ispanija

Sergio Llullas (dešinėje), Willy Hernangomezas

FIBA reitingas: 1.

Treneris: Sergio Scariolo.

Žvaigždė: Sergio Llullas. Praėjusio sezono Eurolygos finalo herojui yra jau 35-eri, tačiau praradus Ricky Rubio ir Lorenzo Browną jis išlieka ryškiausiu rinktinės žaidėju. Šis čempionatas veteranui bus jau 11-as didysis turnyras vilkint Ispanijos rinktinės marškinėlius.

Kartu su S. Llullu rinktinę į priekį ves broliai Willy ir Juancho Hernangomezai bei ilgametis bendražygis Rudy Fernandezas, kuris yra tituluočiausias šio čempionato krepšininkas. Jau penktą kartą planetos pirmenybėse žaisiantis Rudy yra dviejų pasaulio ir šešių Europos čempionatų bei trijų olimpinių žaidynių prizininkas.

Legendinam S. Llullo ir R. Fernandezo tandemui tai galimai yra jau paskutinis didysis turnyras, todėl jie sieks nuvesti planetos čempionų titulą ginančią rinktinę kuo įmanoma toliau. Nors ir patyrė svarbių netekčių, ispanų tikrai negalima nurašyti anksčiau laiko.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate: 1 (2016, 2019 m.).

Apžvalga: Sergio Scariolo į Indoneziją atsivežė septynis 2022 metų Europos čempionus. Iš 2019 metais pasaulio pirmenybes laimėjusios sudėties yra likę 5 žaidėjai. Šiemet rinktinei nepadeda ne tik R. Rubio, L. Brownas ir Nikola Mirotičius, bet ir Xabi Lopezas-Arostegui. Juos pakeitė visa eilė jaunimo – tokiems žaidėjams kaip Juanas Nunezas, Joeliui Parra ar Santi Aldama šios pirmenybės bus nuostabus šansas pranešti apie save pasauliui.

Pasirengimo cikle ispanai nugalėjo Slovėniją, Venesuelą ir Dominikos Respubliką, tačiau neatsilaikė prieš pajėgias JAV ir Kanados rinktines. Ispanams ramybės nedavė traumos - draugiškose rungtynėse sužeidimus patyrė ir priverstinai ilsėjosi S. Llullas, Usmanas Garuba ir Alberto Diazas. 13-ąjį kartą pasaulio pirmenybėse dalyvaujanti Ispanija yra neabejotina G grupės favoritė, tačiau ekspertai abejoja šios rinktinės šansais apginti titulą ar net varžytis dėl medalių.

Brazilija

Marcelinho Huertas

FIBA reitingas. 13.

Treneris: Gustavo de Conti.

Žvaigždė: Bruno Caboclo. Nors Brazilija savo gretose turi patį vyriausią čempionato žaidėją Marcelinho Huertasą, kuriam jau yra 40 metų, o iš jo vadžias perima Raulis Neto, kontroliniame cikle tikru komandos lyderiu tapo kitas buvęs NBA krepšininkas Bruno Caboclo.

2014-2021 metais NBA rungtyniavęs, o šią vasarą sutartį su Venecijos „Umana Reyer“ sudaręs 27-erių puolėjas turi platų puolimo arsenalą, o su tuo geriausiai susipažino vieni čempionato favoritų australai. Pergalingame draugiškame mače prieš juos B. Caboclo surinko 20 taškų ir 12 atkovotų kamuolių.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate: 1 (1959, 1963 m.).

Apžvalga: Brazilijos rinktinė planetos pirmenybėse dalyvaus jau 19-ąjį kartą, o vyriausias šio čempionato žaidėjas M. Huertas – jau 5-ąjį. Erą be legendinių Leandro Barbosa ir Andersono Varejao pradėję prazilai savo sudėtyje turi net 5 vyresnius nei 30 metų krepšininkus, o prie jų šįkart neprisijungė Rafa Luzas, Marquinhosas Vieira ir Augusto Lima.

Solidžiai kontroliniame cikle žaidę brazilai iškovojo 3 pergales ir patyrė du pralaimėjimus. Jie pranoko Pietų Sudaną, Australiją ir Venesuelą, tačiau po atkaklios kovos krito prieš Italiją ir Serbiją. Gerai subalansuota Brazilijos rinktinė atrodo kaip vienintelė su Ispanija konkuruoti galinti grupės komanda. Brazilų nepatekimas į kitą etapą būtų laikomas didele staigmena.

Iranas

Hamedas Haddadi

FIBA reitingas: 22.

Treneris: Hakanas Demiras.

Žvaigždė: Hamedas Haddadi. Trečia iš keturių šios grupės komandų, turinčių vieną iš keturių vyriausių čempionato krepšininkų. Irano krepšinio legenda Hamedas Haddadi vis dar yra pati ryškiausia šalies rinktinės figūra, centrui tai bus ketvirtasis karjeros planetos čempionatas.

Veterano pasiekimai su rinktine kalba patys už save: trys Azijos taurės bei po kartą laimėti šio turnyro sidabro ir bronzos medaliai, du Azijos žaidynių sidabro medaliai ir viena bronza, du FIBA Azijos iššūkio taurės turnyro aukso medaliai.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate: 19 (2020 m.).

Apžvalga: Penkerius metus Memfio „Grizzlies“ ekipoje kadaise žaidęs H. Haddadi aikštėje jau nebėra toks dominuojantis kaip praeityje, o Iranas pamainos jam nesuranda, todėl patekimas į kitą etapą atrodo kaip tolima svajonė. Nemažas laimėjimas būtų nors viena iškovota pergalė.

Kontroliniame cikle Iranas atrodė blankiai ir patyrė net 8 pralaimėjimus: prieš Filipinus, du prieš Libaną, du prieš Rusiją, prieš Juodkalniją, prieš Sakartvelą ir prieš Pietų Sudaną. Po atkaklios kovos įveikti pavyko tik Jordaniją ir Venesuelą.

Dramblio Kaulo Krantas

Vafessa Fofana


FIBA reitingas. 42.

Treneris: Dejanas Prokičius.

Žvaigždė: Vafessa Fofana. Pastaraisiais metais komandos lyderiu tapęs 31-erių puolėjas yra vienas iš dviejų Dramblio Kaulo Kranto rinktinės krepšininkų, žaidžiančių aukščiausioje Prancūzijos krepšinio lygoje. „Gravelines-Dunkerque“ ekipoje jis per mačą praėjusį sezoną vidutiniškai rinko po 5,5 taško ir po 4,4 atkovoto kamuolio.

Aukščiausias pasiekimas pasaulio čempionate: 13 (1982 m.).

Apžvalga: Penktą kartą planetos pirmenybėse dalyvausiantis Dramblo Kaulo Krantas tikėjosi sulaukti Mo Bambos, Matto Costello ir Alexo Poythresso, tačiau jie į rinktinės stovyklą taip ir neatvyko.

Afrikos vicečempionai turės remtis daugiausiai Prancūzijos antrojoje lygoje žaidžiančiais krepšininkais, o vienu pirmųjų smuikų vis dar turėtų griežti Angoloje rungtyniaujantis 36-erių veteranas Souleymanas Diabate.

Grupės favoritai. Tiek užimti pirmąją vietą, tiek antrąją vietą – daugiau nei aiškūs. Susitikimai su Afrikos ir Azijos atstovais ispanams taps geru apšilimu, o štai mačas su Brazilija galės būti įžanga į tai, kas gali laukti pasaulio ir Europos čempionų kitame etape. Ten G grupės komandoms, ko gero, teks žaisti su Prancūzija ir Kanada.

Delfi prognozė. 1. Ispanija. 2. Brazilija. 3. Iranas 4. Dramblio Kaulo Krantas.

Grupės tvarkaraštis:

  • Rugpjūčio 26 d., 12 val. 45 min. Iranas – Brazilija
  • Rugpjūčio 26 d., 16 val. 30 min. Ispanija – Dramblio Kaulo Krantas
  • Rugpjūčio 28 d., 12 val. 45 min. Dramblio Kaulo Krantas – Iranas
  • Rugpjūčio 28 d., 16 val. 30 min. Brazilija – Ispanija
  • Rugpjūčio 30 d. 12 val. 45 min. Dramblio Kaulo Krantas – Brazilija
  • Rugpjūčio 30 d. 16 val. 30 min. Iranas – Ispanija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją