Pasaulio čempionato naujienas kviečiame sekti portale Delfi – Filipinuose dirbs du sporto žurnalistai Mindaugas Augustis ir Martynas Bendikas, karščiausias akimirkas įamžins Delfi fotografas Josvydas Elinskas, o likusios pajėgos redakcijoje nušvies svarbiausias pirmenybių aktualijas.

Turnyras vyks rugpjūčio 25-rugsėjo 10 d. trijose valstybėse – Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje. Čia varžysis 32 rinktinės, tarp kurių – ir Lietuva. Komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kitą etapą, kur bus sudarytos naujos grupės – čia jos sužais dar dvejas rungtynes ir galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Čempionės titulą gins Ispanija, prieš ketverius metus triumfavusi Kinijoje.

Pasaulio čempionatas svarbus tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Delfi kasdien kvietė susipažinti su čempionato grupėmis, o dabar priėjome paskutinę iš jų – H grupę, kuri turėtų būti viena labiausiai intriguojančių šių metų pasaulio čempionate. Joje varžysis viena ryškiausių turnyro favoričių – Prancūzija, kaupais potencialo turinti Kanados rinktinė, pirmą kartą į pasaulio pirmenybes patekusi Latvija ir gerą ritmą mėginsianti išlaikyti Libano komanda.

G ir H grupių kovos vyks Indonezijos vardo arenoje, kuri pastatyta šios šalies sostinėje Džakartoje. Ši 16,5 tūkst. sirgalių talpinanti arena yra visiškai nauja, ji atvėrė duris tik šį rugpjūtį.

H grupė

Prancūzija

FIBA reitingas. 5.

Treneris. Vincentas Collet.

Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: 3 vieta.

Prancūzija nugalėtojų podiumą pasiekė per abu paskutinius pasaulio čempionatus – 2014-ais ir 2019-ais metais „Les Bleus“ iškovojo garbingą trečiąją vietą, Tokijo olimpinėse žaidynėse bei 2022-ų metų Europos čempionate iškovojo sidabro medalius.

Ši rinktinė tiesiog spinduliuoja talentu ir didžiųjų turnyrų patirtimi. Puikus tarpusavio susižaidimas ir aukštas krepšinio intelektas, kuriuo apdovanoti Rudy Gobert‘as, Evanas Fournier, Nicolasas Batumas ir Nando de Colo yra pagrindinės priežastys, kodėl Prancūzija yra laikoma tokia aiškia favorite, nepaisant labai stiprių varžovų jų grupėje.

Gynyba greičiausiai bus pati didžiausia šios Prancūzijos komandos stiprybė, kadangi krepšį gins tris kartus geriausiu metų gynėju pripažintas R. Gobertas. Stiprus, ilgomis galūnėmis apdovanotas centras gerokai apsunkins kiekvieną varžovų bandymą įmesti iš po krepšio. Visa likusi komanda taip pat aukšta, atletiška, o greiti ir gerai į sistemą įsilieję gynėjai neleis ramiai kontroliuoti kamuolio nė sekundei.

Kanada

FIBA reitingas. 15.

Treneris. Jordi Fernandezas.

Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: 6 vieta (1978, 1982)

Kanados krepšinio rinktinė dar niekada nėra buvusi net arti medalių pasaulio pirmenybėse, tačiau šie metai jiems gali būti ypatingi. Kanadiečiai į Džakartą atvyksta su galinga sudėtimi, kurioje net 7 NBA rungtyniaujantys krepšininkai.

Komandai negalės padėti praėjusiais metais NBA čempionu tapęs Jamalas Murray'us, tad lyderio vaidmenį greičiausiai prisiims puikų sezoną su Oklahomos „Thunder“ sužaidęs ir vienu rezultatyviausių žaidėjų buvęs Shai‘us Gilgeous-Alexanderis. Atakuojantis gynėjas vis daugiau laiko praleidžia su kamuoliu, tad išvystė puikų žaidimo supratimą ir gebėjimą veržtis link krepšio, kurio dėka sukurs daug progų savo komandos draugams.

O kai aplink tritaškio liniją stovi tokie žaidėjai kaip Luguentzas Dortas, Nickeilas Alexanderis-Walkeris ir Niujorko „Knicks“ žvaigždė R. J. Barrettas, tos sukurtos progos dažnai pavirs į lengvus taškus.

Kontrolinių rungtynių cikle kanadiečiai pademonstravo, kokio aukšto lygio krepšinio galime iš jų laukti. Įspūdingame draugiškame mače Kanada 113:112 nugalėjo Vokietijos krepšininkus, taip pat nugalėjo ir pasaulio čempionų titulą ginančius ispanus, tačiau paskutiniame mače prieš čempionatą gautas niuksas nuo Dominikos Respublikos pademonstravo, kad kanadiečiai – įveikiami.

Latvija

FIBA reitingas. 29.

Treneris. Luca Banchi.

Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate:

Jei kilo klausimas, kodėl Latvijos rinktinė neturi geriausio pasirodymo pasaulio čempionate, atsakymas paprastas – šios pasaulio pirmenybės jiems pirmos. Vieninteliai tarptautiniai pasiekimai Latvijos krepšinio istorijoje yra 1935 m. Europos čempionato auksas ir 1939 m. sidabras.

Komanda pasiruošimo cikle atrodė stipriai, laimėdama 5 mačus iš 6-ių, įskaitant stebinančias pergales prieš Sakartvelą, Dominikos Respubliką ir Suomiją (be Markkaneno). Visą tai latviai sugebėjo padaryti be savo didžiausio ginklo – Kristapo Porzingio.

Latvių komanda patyrė didžiulį smūgį, kai išsiaiškino, jog K. Porzingis negalės jiems padėti pasaulio pirmenybių kovose. Po šios žinios, vaizdas aikštelėje buvo visai kitoks paskutiniame Latvijos kontroliniame mače, kai jie 93:69 stipriai nusileido Lietuvos krepšininkams. Latviai tada jau žinojo, jog čempionate neturės savo pagrindinio žaidėjo, atrodė demoralizuoti ir lietuviams nė truputį nepasipriešino.

Nors ir nežais, K. Porzingis iškeliavo kartu su komanda į Indoneziją ir bandys jai padėti, motyvuoti iš už aikštelės ribų. Reikia tikėtis, jog tai padės latviams įžiebti ugnelę, kurią jie aiškiai pademonstravo, kad turi. Aiškaus lyderio rinktinėje nebeliko, svarbias pareigas turės pasidalinti visi komandos nariai, tačiau svarbiausius vaidmenis atliks broliai snaiperiai Davis ir Dairis Bertraniai, „Žalgirio“ Rolandas Šmitas.

Didžiausia Latvijos stiprybė ir elementas, kuris nulems šios rinktinės sėkmę pasaulio čempionate – tritaškiai. Latvija atrankoje į čempionatą dominavo savo taiklumu iš tritaškių zonos ir pataikė net 134 tolimus metimus (37,5 proc. taiklumu).

Libanas

FIBA reitingas. 43.

Treneris: Jadas El Hajjas.

Geriausias pasirodymas pasaulio čempionate: 16 vieta (2002)

Libano rinktinė yra pasiruošusi savo ketvirtajam pasirodymui pasaulio čempionate, į kurį Azijos atstovai paskutinįkart buvo patekę 2010-ais metais. Ši komanda yra pagavusi labai neblogą ritmą, kadangi FIBA Azijos taurėje iškovojo sidabro medalius (finale 73:75 nusileido Australijai), o Azijos šalių atrankoje į pasaulio čempionatą laimėjo 7-ias iš 10-ties sužaistų rungtynių.

Lyderis. Komandą į priekį temps žvaigždės statusą rinktinėje užsitarnavęs gynėjas Waelas Arakji. Libano krepšinio lygoje rungtyniaujantis 28-erių žaidėjas praėjusių metų Azijos čempionate visiškai dominavo ir tapo viso turnyro naudingiausiu žaidėju. W. Arakji buvo ir rezultatyviausias turnyro žaidėjas, vidutiniškai per rungtynes rinkdamas po 26 taškus.

Libaniečiai pakliuvo į labai sunkią grupę su Prancūzija, Kanada bei Latvija, iš kurios norint ištrūkti į atkrintamąsias varžybas, teks labai stipriai pasistengti. Ši rinktinė moka demonstruoti labai gražų komandinį žaidimą, gerai vienas kitą supranta, o buvęs NBA žaidėjas Omari Spellmanas turi potencialo apversti bet kurį mačą aukštyn kojomis.

Jokie varžovai neturėtų iš anksto nurašyti šios Libano rinktinės. Jie nugalėjo Prancūziją 2006 m. pasaulio čempionate, tad kodėl negalėtų to pakartoti šiemet?

Grupės favoritai: Sunku įsivaizduoti, kaip nukraujavę latviai, per paskutinį kontrolinį testą atrodę beviltiškai prieš Lietuvos rinktinę, sugebėtų aplenkti NBA žaidėjų, atletiškumo bei talento prifarširuotas Kanados ir Prancūzijos rinktines. O kas laimės šių komandų tarpusavio grumtynes dėl pirmos vietos grupėje, atspėti ne ką lengviau. Visgi kanadiečiai tikrai gali patriukšmauti čempionate ir savo užmačias parodyti jau pirmame etape.

Delfi prognozė. 1. Kanada. 2. Prancūzija. 3. Latvija. 4. Libanas.

Grupės tvarkaraštis:

  • Rugpjūčio 25 d. 12 val. 15 min. Latvija – Libanas
  • Rugpjūčio 25 d. 16 val. 30 min. Kanada – Prancūzija
  • Rugpjūčio 27 d. 12 val. 45 min. Libanas – Kanada
  • Rugpjūčio 27 d. 16 val. 30 min. Prancūzija – Latvija
  • Rugpjūčio 29 d. 12 val. 45 min. Libanas – Prancūzija
  • Rugpjūčio 29 d. 16 val. 30 min. Kanada – Latvija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)