Po rungtynių stojęs prieš Lietuvos žurnalistus, 46-erių specialistas pirmiausia pasiteiravo, ar niekam nereikės keisti lėktuvo bilietų į vėlesnę datą.

Penktadienį nugalėję Graikiją 92:67, lietuviai užsitikrino mažiausiai antrą vietą pasaulio čempionato J grupėje, o kartu – patekimą į stipriausių aštuonetą.

Panašu, kad vienas akmuo nuo K. Maksvyčio krūtinės jau nuriedėjo.

„Tam ir atėjau čia. Žinant, kaip Lietuva myli krepšinį, kiek sirgalių mus sekioja, kiek žurnalistų atvažiavo, laimėti dvigubai smagiau. Seniai bebuvome aštuonete, smagu buvo girdėti „Tris milijonus“. Tokių emocijų seniai nebuvo“, – žingsnį į ketvirtfinalį pakomentavo treneris.

Nors galutinis rezultatas – panašus kaip ankstesnių lietuvių dvikovų Maniloje, jis neatspindi įvykių aikštėje.

Pirmoje rungtynių dalyje koncertavo Thomasas Walkupas su Giannouliu Larentzakiu, ir lietuviai buvo priversti vytis varžovus.

Bet šiems trūksta lygiaverčių keitimų, o ir ilsėtis prieš antro etapo pradžią teko diena trumpiau. Tai pasijuto paskutiniame ketvirtyje, kuriame Lietuvos komanda sudavė lemiamą smūgį.

Be to, padėjo tritaškiai, kurių lietuviai pataikė 15 iš 24 (63 proc.).

„Ne viskas klojosi sklandžiai, rungtynių pusės buvo skirtingos. Pirmoje mes per daug galvojome ir per mažai darėme. Mus šiek tiek apstumdė, neatsakėme į kontaktą, nukreipėme savo energiją ne ten, kur reikia.

Rungtynių planų buvome sočiai priruošę, bet kartais reikia ne tik ruošti ir galvoti, o daryti. Antroje dalyje pradėjome daryti – žaisti pasiūlydami didelį kontakto lygį, kažkiek atsisakėme rizikų, dėl kurių nubaudė Th. Walkupas. Ėmėme gintis iš visų jėgų, spausti varžovą su kamuoliu visoje aikštėje, neleisti priimti kamuolio kitiems. Varžovai nuvargo, o man ypač smagu, kad komanda nesugriuvo, kai buvo sunku“, – mūšio lauką apžvelgė K. Maksvytis.

Jis pripažino, jog Graikijos vairininkas Dimitris Itoudis sugebėjo nustebinti lietuvius, pakoreguodamas saviškių gynybą prieš aukštaūgius.

„Jie pakeitė kryptis, iš kurių ateina pagalba – D. Itoudis panašią sistemą naudoja Stambulo „Fenerbahče“ klube. Sureagavome gal ir vėlokai, užtat vėliau juos už tai nubaudėme. Graikai nuo pradžių pasiūlė labai aukštą kontakto lygį, bet paskui patys jo neatlaikė“, – sakė K. Maksvytis.

Tuo metu lietuviai gynyboje „slapstė“ Joną Valančiūną, kuris iš pradžių dažnai vėluodavo, bet galiausiai pasiekė geriausią komandoje „+/-“ rodiklį (+24).

„Po pertraukos mūsų gynyba prieš žaisti du prieš du mėgstančius graikus veikė labai gerai. Rungtyniaujant J. Valančiūnui taikome vienokį jos variantą, žaidžiant Donatui Motiejūnui – šiek tiek agresyvesnį, ir jie abu teisinosi“, – patenkintas liko treneris.

– Pernai bene populiariausia Europos čempionate buvo teisėjavimo tema. Ar per metus pasikeitė arbitrų lygis?Delfi paklausė K. Maksvyčio

– Tikrai galiu pasakyti, kad klaidos taip nebekrenta į akis kaip pernai. Manau, šiandien mes patys per daug emocijų skyrėme teisėjams. Apie tai kalbėjome ir rūbinėje per pertrauką.

– Pirmą kartą šiame turnyre po dviejų kėlinių atsilikote nuo varžovų. Per pertrauką reikėjo griežtesnės kalbos?

– Ne. Tiesiog darėme, ką darome įprastai, grįžome prie savo šaknų. Padarėme tik nedideles korekcijas ir paprasčiausiai viską geriau atlikome, labiau mušėmės, labiau kovėmės.

– Rokas Jokubaitis trečią kartą išrinktas naudingiausiu rungtynių žaidėju. Nebuvo neramu, kaip jis atlaikys dvikovą su Th. Walkupu?

– Reikia pagirti abu mūsų įžaidėjus, kurie suklydo tik po kartą, nepaisant agresyvios varžovų gynybos. Pirmoje pusėje Rokas, kaip ir visa komanda, buvo kažkiek išmuštas iš vėžių, po to žaidė beveik idealiai.

– Ką galvojate apie šansus eiti toliau nei ketvirtfinalis?

– Pasikartosiu, bet nereikia žiūrėti į tolimus tikslus – tuomet neįvykdysi tų, kurie yra čia pat. Be abejo, rungtynės su JAV abiem komandoms daug nebereiškia, gal tik santykinai lengvesnį varžovą ketvirtfinalyje. Svarbiausia bus tai, kaip seksis atkrintamosiose varžybose, labiausiai rūpi, kad komanda joms būtų pasiruošusi.

Prieš tai per visą istoriją lietuviai ir graikai tarpusavyje oficialiose varžybose galynėjosi 9 kartus, šešerios rungtynės baigėsi Lietuvos pergale.

Vis dėlto paskutinėje akistatoje svarstyklės kryptelėjo Antikos pasaulio ainių naudai. 2017-ųjų Europos čempionato aštuntfinalyje graikai 77:64 eliminavo tuomet Dainiaus Adomaičio treniruotą komandą, kuri prieš tai buvo užėmusi pirmą vietą savo grupėje.

Pirmosiose penktadienio J grupės rungtynėse JAV 85:73 palaužė Juodkalniją.

Sekmadienį lietuviai išmėgins jėgas su JAV komanda.

Primename, kad pirmame pasaulio čempionato etape Lietuvos krepšininkai laimėjo D grupės varžybas, nurungę Egipto, Meksikos ir Juodkalnijos ekipas.

Graikai C grupėje buvo antri, pranokę Jordaniją bei Naująją Zelandiją, bet neprilygę amerikiečiams (81:109).


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją