Jei tik visi NBA lietuviai turėtų bendrą pokalbių kanalą, šį savaitgalį jis turbūt ūžtų nuo klegesio.

Tokio nėra, bet šiltų palinkėjimų į Manilą atskrieja ir iš Denverio, kur darbuojasi Martynas Pocius bei Tomas Balčėtis, ir iš Čikagos, kur paradui vadovauja Artūras Karnišovas.

„Visi supranta, kad dabar laukia sunkiausios rungtynės, bet visi džiaugiasi tuo, kaip gražiai žaidėme iki šiol. Ne kasmet taip pavyksta“, – Delfi sakė B. Matkevičius.

Toli gražu ne kasmet pavyksta ir nuvainikuoti krepšinio pradininkus – lietuviai tai bandys padaryti sekmadienį.

Be Naujojo Orleano „Pelicans“ atstovo Jono Valančiūno, žaidimo NBA patirties Lietuvos rinktinės gretose dar turi Donatas Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas, Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvydis, o Rokas Jokubaitis buvo pašauktas naujokų biržoje, tik kol kas rungtyniauja Senajame žemyne.

Bet ir kitiems žaidėjams mačas su JAV turėtų būti ypatingas.

„Visi visada laukia rungtynių su JAV komanda. Ir su chebra pasikalbame: žaisti su amerikiečiais yra smagu. Tas pats galioja ir man“, – išvakarėse sakė dusyk su amerikiečiais tarptautinėje arenoje jau kovojęs J. Valančiūnas.


O kokios nuotaikos trenerių štabe?

„Tiesiog norime įrodyti, kad galime laimėti ir prieš Ameriką. Kam eiti į aikštę, jei netiki, kad gali laimėti prieš bet ką. Tad norime įrodyti, kad amerikiečiai yra nugalimi, ir kad mes esame pakankamai stiprūs, jog tai padarytume. Aišku, kartu suprantame ir faktą, jog pergalė prieš JAV nebūtinai ką nors reikštų“, – svarstė B. Matkevičius.

Abi ekipos jau apsirūpino bilietais į planetos pirmenybių ketvirtfinalį ir sekmadienį išsiaiškins, kam atiteks pirma vieta J grupėje.

Abi kol kas žengia pergalingai, laimėjusios po keturis mačus Filipinuose.

Kuo ši Lietuvos rinktinė pirmiausia išsiskiria ilgamečiam trenerių štabo atstovui?

„Tai – komanda, kurioje niekas negaili perdavimo vienas kitam. Svarbiausia, jog priimami sprendimai paprastai būna teisingi, perdavimai – logiški.

Metimai būna kelių rūšių: geri, geresni ir patys geriausi. Mūsiškiai ieško pastarųjų ir juos suranda. Dėl to ir toks tritaškių pataikymo procentas (44 proc. tolimų metimų realizuojantys lietuviai pagal šį rodiklį pirmauja čempionate – Delfi). Tai reiškia labai daug. Sakyčiau, mūsų žaidime nėra piktnaudžiavimo“, – komentavo B. Matkevičius.


Lietuva taip pat pirma turnyre pagal atkovotus kamuolius (vid. 44,5), praleidžiamus taškus (67,8), antra – pagal blokus (5).

Amerikiečiai – rezultatyviausi (100,8 tšk.), renka daugiausiai naudingumo balų (129,5), blokų (5,5) ir perimtų kamuolių (11,3).

Iš naujokų Steve‘o Kerro suburta komanda neturi ryškaus lyderio, bet trys žaidėjai fiksuoja daugiau nei 15 naudingumo balų vidurkį: Anthony Edwardsas, Austinas Reavesas ir Tyrese‘as Haliburtonas.

B. Matkevičius akcentuoja būsimų varžovų amžiaus vidurkį, nesiekiantį 25-erių metų.

„Ši JAV rinktinė dar mokosi žaisti pagal FIBA taisykles, bando prisitaikyti vienas prie kito, suvokti savo vaidmenis – kai kurie į juos neįsispraudžia.

Kita vertus, NBA rinka yra tokia plati, kad ir šioje komandoje apstu talento, kuriuo amerikiečiai bandys pranokti visus varžovus. Dėl to jie stengiasi žaisti greitai, keliais perdavimais, pasinaudoti pirmomis progomis atakose“, – kalbėjo Kazio Maksvyčio asistentas, „Celtics“ dirbantis tarptautiniu skautu.

Maniloje daugiausiai rūpesčių amerikiečiams sukėlė Juodkalnija, pralaimėjusi po atkaklios kovos 73:85.

O Juodkalnijos treneris Boško Radovičius po mačo vertindamas saviškių pasirodymą išskyrė atkarpomis naudotą aikštės gynybą.

Ar tai gali būti veiksmingas ginklas prieš NBA atstovus?

„Vis dėlto amerikiečiai vėliau surado būdų, kaip pulti prieš tokią gynybą. Pagrindinė problema ta, jog gindamasis aikšte rizikuoji kovoje dėl atšokusių kamuolių. O žaidžiant su amerikiečiais tai yra labai svarbus faktorius. Čia jau reikia konkrečiai vertinti, koks JAV penketas yra ant parketo. Kalbant bendrai, žinoma, protinga kaitalioti gynybos sistemas, kad varžovai neprisitaikytų“, – samprotavo B. Matkevičius.

Sekmadienio J grupės lyderių tarpusavio dvikova prasidės 15.40 val. Lietuvos laiku.

Iki šiol su amerikiečiais Lietuvos rinktinė oficialiose varžybose kovėsi 10 kartų ir laimėjo dusyk: 1998 metų pasaulio čempionate, kuriame dėl NBA lokauto nežaidė pajėgiausios planetos lygos atstovai iš JAV, bei 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją