2004-ųjų Atėnai, 2023-iųjų Manila – taip pažymėtos dvi lietuviškos sensacijos prieš JAV nacionalinę komandą, sudarytą iš NBA žaidėjų.

Sekmadienį Kazio Maksvyčio auklėtiniai be nuostolių užbaigė ir antrą pasaulio čempionato etapą, Filipinų sostinėje nušluostę nosis krepšinio pradininkams 110:104.

Laimėję J grupės varžybas, antradienį Lietuvos atstovai stos į kovą ketvirtfinalyje su antrąja I grupės komanda Serbija.

„Sunku suvokti, ką čia padarėme – įdomus jausmas nugalėti Ameriką. Įsivaizduoju, kaip džiūgauja visa Lietuva, šeima, draugai. Juk to nebuvo beveik 20 metų. Bet kol kas toks ir džiaugsmas – laukia ketvirtfinalis, vietą jame jau turėjome, šios rungtynės buvo tik pasibandymas. O tikri išbandymai prasideda dabar. Laukia serbai, rimta komanda, ir šitą pergalę reikia pamiršti vos išėjus iš arenos“, – apibendrino R. Jokubaitis.


Įprastai energija trykštantis 22-ejų jaunuolis šįsyk po rungtynių atrodė gerokai išsekęs. Ne tik dėl to, jog daužėsi su kibiais gynėjais iš pajėgiausios planetos lygos – atsidusęs įžaidėjas suskaičiavo, jog po finalinės sirenos teko išdalinti „gal devynis“ interviu lietuvių ir anglų kalbomis.

„Barcelona“ (Ispanija) klubo atakų organizatorius žaidė 23 min., per kurias surinko 9 taškus ir 6 rezultatyvius perdavimus, bet dukart prarado kamuolį ir dar du sykius užsitraukė Mikalio Bridgeso bloką.

„Mums sukrito pirmi 9 tritaškiai, po tokio pirmo kėlinio žaisti lengviau. Antroje pusėje tikėjomės, kad amerikiečiai spaus, taip jie mus ir sutrikdė. Tai – aukščiausio lygio žaidėjai, moka perimti kamuolį, rizikuoti. Buvo iššūkis, reikėjo pasikankinti, bet išlikome ramūs, atsilaikėme. Kai taip sužaidi pirmą pusę, gali įveikti bet ką“, – komentavo R. Jokubaitis.


Po pertraukos Steve‘as Kerras vaikytis pagrindinį Lietuvos įžaidėją nurodė savo puolimo lyderiui – 35 taškus suvertusiam Anthony Edwardsui.

„Šiek tiek surakino. Bet turime daug gerų žaidėjų, kurie gali padėti – komandiškai išsprendėme šią problemą. Mane dengė A. Edwardsas, užtat kolegą – silpnesnis žaidėjas, tai ir išnaudojome“, – atsiliepė R. Jokubaitis.

Į pirmą planą žengė ir tiesioginis jo dubleris Vaidas Kariniauskas, pelnęs 15 taškų.

„Juokingai atrodė, ant suolo niekas negalėjome patikėti tuo, ką Vaidas išdarinėja. Labai dėl jo džiaugiuosi – taip kontroliuoti komandą žaidžiant su Amerika... Ir tritaškį pataikė, ir dvitaškį su pražanga, ir spėjo dar pasimaivyti. Reikėjo jam tokių rungtynių“, – prisiminęs, kaip V. Kariniauskas erzino prieš jį neapsigynusį Austiną Reavesą, šypsojosi R. Jokubaitis.


Delfi paklaustas, kuo aiškintų tokį beviltišką amerikiečių žaidimą mačo pradžioje – nesusikaupimu ar taktiniu nepasiruošimu rungtynėms, vienas Lietuvos rinktinės lyderių žodžių į vatą nevyniojo.

„Galvoju, kad amerikiečiai nežinojo pusės mūsų komandos – nei vardų, nei pavardžių. Aišku, tik spėlioju, bet galbūt iš pradžių mes jiems neatrodėme labai įdomūs. Na, mums irgi nerūpi, ar mus vertina, ar ne – žaidžiame savo žaidimą, kurį dabar demonstruojame tikrai gerą. Jeigu mūsų nevertina, kodėl nesinaudoti tokia proga“, – dėstė krepšininkas.

Sekmadienį aikštėje jis sutiko ir vieną savo netiesioginį bendraklubį. Teisės į R. Jokubaitį anapus Atlanto priklauso Niujorko „Knicks“ klubui, kuriame žaidžia JAV rinktinės atakų generolas Jalenas Brunsonas.

„Neįsivaizduoju, ar jis bent žino, kad aš „Knicks“ priklausau. Bet bendrai jų gynėjai po mačo pagyrė mane dėl gerų rungtynių“, – sakė R. Jokubaitis.


Primename, kad prieš tai lietuviai Maniloje paeiliui nurungė Egipto, Meksikos, Juodkalnijos ir Graikijos krepšininkus.

Savo ruožtu, amerikiečiai šventė pergales prieš Naująją Zelandiją, Graikiją, Jordaniją ir Juodkalniją.

Praeityje su amerikiečiais Lietuvos rinktinė oficialiose varžybose kovėsi 10 kartų ir laimėjo dusyk: 1998 metų pasaulio čempionate, kuriame dėl NBA lokauto nežaidė pajėgiausios planetos lygos atstovai iš JAV, bei 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)