Kuomet sekmadienį latviai iš Manilos pasuks namo, istorinėje Rygos vietoje – aikštėje prie 42 m aukščio Laisvės paminklo – bus ruošiamasi iškilmingam sutikimui.

Latviai pasirūpino, kad anksčiau ir be jokių iškilmių namo parvyktų prancūzai, ispanai, brazilai.

Tik Davis Bertanis nepataikė tritaškio, kuris būtų pasiuntęs Latviją į visišką ekstazę, atnešdamas pirmą istorijoje olimpinį kelialapį ir galimybę pusfinalyje grumtis dėl pasaulio čempionato medalių.

Bet vieno metimo ketvirtfinalyje su Vokietija vis dėlto pritrūko.

Ir Delfi paklaustas, ar tikisi panašios minios Rygoje kaip praėjusią gegužę, kai pirmą kartą pasaulio čempionato prizininke tapusiai Latvijos ledo ritulio rinktinei prie to paties Laisvės paminklo plojo maždaug 30 tūkst. tautiečių jūra, D. Bertanis purtė galvą.

„Tada minia susirinko pasveikinti komandą. Šiuo atveju, jaučiu, kad situacija bus priešinga – veikiau jau mes turėsime padėkoti savo sirgaliams. Juk galų gale nieko nelaimėjome, kad ir puikiai žaidėme, patekome į stipriausių šešetą.

Tačiau medalių neparvežame, olimpinio kelialapio – taip pat. Kad ir kiek žmonių ateitų mūsų pasitikti, ne jie mums dėkos, o mes – jiems“, – pabrėžė Oklahomos „Thunder“ klubo taikliarankis iš NBA lygos.

Andrejus Gražulis

13 taškų ir 3,6 atkovoto kamuolio vidurkius iki šiol čempionate fiksavęs puolėjas paskutinę progą pakoreguoti savo statistiką turės šeštadienį mače su lietuviais dėl penktosios vietos.

Simboliška, jog pirmenybėse latviai finišuoja kartu su tais pačiais kaimynais, su kuriais užbaigė ir pasirengimo ciklą.

Tiesa, D. Bertanis kontrolinėse rungtynėse Taivane iš esmės net nedalyvavo – jau antrame kėlinyje jis buvo išvytas iš aikštės po to, kai alkūne trenkė Vaidui Kariniauskui į veidą.


Į rūbinę traukiantį 30-metį krepšininką tuomet dar apšaukė jo vyresnysis brolis ir Latvijos rinktinės kapitonas Dairis Bertanis, rimtas pokalbis laukė ir po rungtynių – visos komandos, kurią lietuviai vienu metu triuškino 35 taškų skirtumu.

„Taip, teko pasikalbėti, kad tokie dalykai nepasikartotų. Puikiai suprantu, jog komandai esu reikalingas aikštėje, o ne rūbinėje. Gaila, kad taip apskritai atsitiko – laimei, kontroliniame mače, o ne pasaulio čempionate. Apskritai tas pralaimėjimas lietuviams mums buvo lyg smūgis į veidą, po to susitelkėme ir pradėjome turnyrą teisingomis nuotaikomis“, – prisiminė D. Bertanis.

Dabar – jau laikas užbaigti. Kad ir kaip susiklostytų paskutinis mačas, nei latviams, nei lietuviams jis nebeturės esminės įtakos viso turnyro vertinimui.

Paprašytas apibendrinti saviškių pasirodymą, D. Bertanis akimirką pamąstė, o tuomet išskyrė vieną faktą, geriausiai apibūdinantį latvių kelionę per Džakartą (Indonezija) ir Manilą (Filipinai).

„Pirmas pasaulio čempionatas mūsų šaliai buvo istorinis įvykis, o mes pasistengėme nesugadinti tokios progos. Apie tai daug pasako žvilgsniai, kuriais mus čia nužvelgdavo kitų komandų atstovai, kai prieš rungtynes vykdavome į areną – tarsi būtume žengę vieną žingsnį į priekį iš bendros rikiuotės“, – užsitarnautą pagarbą apibūdino snaiperis.

Beje, dar prieš čempionatą jis pasižymėjo gražiu poelgiu. Prieš paskutinį latvių draugišką mačą Rygoje su suomiais viešai nebuvo skelbiama, ar jame žais šalies krepšinio pažiba Kristapas Porzingis – tik vėliau paaiškėjo, jog aukštaūgiui dėl traumos teks praleisti ir visas planetos pirmenybes.

Latvijoje kilo nepasitenkinimo banga, šios šalies krepšinio sąjunga (LBS) susilaukė ir kaltinimų, jog specialiai slėpė informaciją, kad parduotų daugiau bilietų K. Porzingio pasiilgusiems sirgaliams.

Dėl to LBS net pasiūlė grąžinti pinigus už bilietus. Galiausiai visą susidariusią sumą iš savo kišenės apsiėmė sumokėti D. Bertanis.

Patriotiškumą kiek anksčiau jis veikiausiai demonstravo ir kitu klausimu.

Maždaug prieš metus LBS buvo pradėjusi bendrauti su Eurolygos žvaigžde Mike‘u Jamesu – 33-ejų „Monaco“ (Prancūzija) klubo amerikiečiui buvo siūloma priimti Latvijos pilietybę ir užsivilkti šios šalies rinktinės aprangą.

Mike'as Jamesas

Bet pokalbiai nutrūko anksti – gandų apie tokią galimybę paleidusi LBS zondavo, kaip reaguos visuomenė bei pačios rinktinės atstovai. O reakcijos nebuvo palankios.

Galima nuspėti, jog tvirtą žodį šiuo klausimu tarė ir D. Bertanis.

Bent jau dabar, vos Delfi žurnalistui ištarus M. Jameso pavardę, jis iškart nukerta klausimą.

„Kol aš žaidžiu, rinktinėje žais tik latviai. Tai – faktas kaip blynas“, – patikino D. Bertanis.

Kaip ir faktas, jog latviams konkuruoti su pasaulio elitu pavyko ir be pastiprinimo iš išorės.

Primename, kad Lietuvos ir Latvijos rinktinių akistata Maniloje šeštadienį prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

Sekmadienį dėl bronzos medalių rungsis JAV ir Kanada, o finale susitiks Vokietija bei Serbija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją