Sekmadienį Maniloje Kazio Maksvyčio auklėtiniai tęs pasaulio pirmenybes dvikova su FIBA reitinge 31-ą vietą užimančiais oponentais, kurie planetos čempionate dalyvauja šeštą kartą.

Penktasis meksikiečių pasirodymas taip pat turėjo lietuvišką potėpį. Vienintelė ligšiolinė komandų tarpusavio akistata įvyko 2014-ųjų pasaulio čempionate Ispanijoje, kai pačiose pirmosiose turnyro rungtynėse tuomečiai Jono Kazlausko auklėtiniai laimėjo 87:74.

Tąkart mačas nebuvo iš lengvųjų: pradžioje fantastiškai atakavę meksikiečiai vienu metu pirmavo 8 taškų skirtumu, o J. Kazlauskas „dideliu siuprizu“ vadino 21 tašką suvertusio Pako Cruzo žaidimą.

Be Vilniaus „Ryte“ vėliau spėjusio parungtyniauti gynėjo, dabartinėje Meksikos rinktinėje yra dar trys susidūrimo Gran Kanarijoje amžininkai. Visi – taip pat gynėjai: Paulis Stollis, Jorge Gutierrezas ir Orlando Mendezas.

Lietuvos stovykloje tokių veteranų – trys: Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas bei Jonas Valančiūnas.

Tiesa, Delfi kalbintam M. Kuzminskui pirmoji pažintis su meksikiečiais į atmintį neįstrigo, ją užgožė ir vėlesnis mūšis su prancūzais dėl bronzos, kurį puolėjas vadina skaudžiausiu pralaimėjimu savo karjeroje.


Šių laikų Meksikos komandą 33-ejų puolėjas vadina pagerinta Maniloje jau įveikto Egipto versija ir išskiria P. Cruzą.

„Ne kartą žaidžiau prieš jį Turkijoje, Pako turėjo labai gerą sezoną. Jis jau daug metų yra aiškus Meksikos lyderis. Be abejo, jo stabdymas – vienas pagrindinių akcentų, bet kartu reikia nepamiršti ir kitų.

Tokios komandos – pavojingos, nors ir žemesnio lygio už mus. Kad ir Egiptas – galėjome laisviau sužaisti, bet kai prieš mus žaidžia taip chaotiškai, nėra lengva. O meksikiečiai žaidžia panašiai, tik turi aukštesnio lygio krepšininkų“, – svarstė M. Kuzminskas.


Nebėra Gustavo Ayono, tačiau jo bendraamžių Omaro Quintero treniruojamos Meksikos gretose dar galima rasti.

Tiek P. Stollis, tiek O. Mendezas yra 37-erių metų amžiaus. Pastarajam akistata su Lietuva 2014-aisiais pirmiausia įsiminė dėl to, kokį kontakto lygį pasiūlė varžovai.

„Atsimenu, buvau nustebęs, kaip kietai žaidžia lietuviai. Tikėjausi, kad tai veikiau bus komanda, kuri taktiškai slepia savo silpnąsias vietas. Bet Lietuva tąsyk tiesiog primetė savo žaidimą jėga. Aišku, nuostabu ir tai, kaip tokia maža šalis sugeba pasiūlyti šitiek talentų. Man asmeniškai tai atrodo neįtikėtina: karta po kartos iškyla vis nauji vardai“, – Delfi kalbėjo įžaidėjas.

Įdomu, jog vertinti dabartines Lietuvos rinktinės pajėgas O. Mendezas pradeda ne nuo priekinės linijos bokštų.

„Mūsų laukia kitokios rungtynės nei su Juodkalnija. Pastaroji stengiasi žaisti lėtai, pulti per baudos aikštelę, atsirinkti tik gerai paruoštus metimus. Man atrodo, kad Lietuvos rinktinės gynėjai yra gerokai agresyvesni, universalesni ir techniškesni. Man asmeniškai gintis nuo lietuvių turėtų būti žymiai sunkiau nei nuo juodkalniečių.

Taip pat labai pavojingas yra metikas Eimantas Bendžius. Manau, Lietuva žaidžia greičiau ir agresyviau nei Juodkalnija. Na, ir dar turite savo lobį po krepšiu – vidurio puolėjus, kurie suteikia stabilumo“, – samprotavo veteranas.


Čempionatą Filipinuose jo komanda pradėjo pralaimėjimu 71:91 Juodkalnijai su 27 taškus ir 10 atkovotų kamuolių surinkusiu Nikola Vučevičiumi priešakyje.

Paskutiniajame ture šį testą laikys lietuviai – paprašytas pasidalinti patarimu, kaip žaisti su Juodkalnija, O. Mendezas taip pat akcentavo tai, ko šiaip jau daugelis nepavadintų šios vasaros Lietuvos rinktinės prekiniu ženklu.

„Manau, Lietuvai bus svarbu palaikyti spartą – tiek, kiek tai nekenkia sprendimų kokybei. Galima ir reikia greičiu lenktyniauti su juodkalniečiais, sakyčiau, tai yra pagrindinis raktas į pergalę. Juodkalnijos komforto zona – lėtas krepšinis, ir jeigu iš jos išstumi, ši komanda raukosi“, – pabrėžė O. Mendezas.


Jis praėjusį sezoną praleido Meksiko „Capitanes“ ekipoje, nuo 2021-ųjų rungtyniaujančioje NBA G lygoje.

Paklaustas, kaip keitėsi krepšinio situacija Meksikoje nuo paskutiniojo pasimatymo su lietuviais 2014-aisiais, O. Mendezas pirmiausia ir išskiria NBA plėtrą į pietus.

„Per tą laiką įvyko daug permainų: federacijoje, rinktinės trenerių štabe. Deja, tęsti ankstesnio projekto negalėjome, reikėjo daug ką perkurti iš naujo. Ši komanda – jau visiškai kitas darinys su savais pliusais ir minusais.

Kalbant bendrai, į Meksikos krepšinio pasaulį įžengė daug tinkamų veikėjų. Vienas pavyzdys – „Capitanes“ komanda. Dabar viso Lotynų Amerikos regiono NBA departamentas bazuojasi būtent Meksikoje, pas mus atvyksta žaidėjai iš Brazilijos, Urugvajaus. Tai labai padeda atkreipti pačių meksikiečių dėmesį į krepšinį, populiarina jį, ir televizija rodo daugiau krepšinio.

Manau, NBA supranta, ką daro ir kodėl – Meksikos rinka juk yra didžiulė, ir ji iš JAV pasiekiama ranka. Spėju, kad vieną dieną Meksikoje gali atsirasti ir NBA komanda. Visa tai šiandienos vaikams mūsų šalyje leidžia tikėti krepšinio ateitimi ir užsiimti šiuo sportu“, – užbaigė O. Mendezas.

Primename, kad penktadienį kovas C grupėje lietuviai pradėjo 93:67 sutriuškindami Egiptą.

Lietuvos ir Meksikos tarpusavio akistata antrajame pasaulio čempionato ture sekmadienį prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją