Tiesa, didžiausias Kazio Maksvyčio auklėtinių siekis – bilietas į Paryžiaus olimpines žaidynes – vis dar neįgyvendintas.

Tam lietuviams būtina antradienį ketvirtfinalyje pranokti Serbijos atstovus ir tikėtis Kanados bei JAV vyrų pergalių prieš atitinkamai Slovėniją ir Italiją. O nesulaukus palankių rezultatų, gali prireikti keliauti ir dar toliau – iki vienokių ar kitokių medalių. Taip pat, kaip nutiko 2010-aisiais Turkijoje, kai Kęstučio Kemzūros treniruoti lietuviai, pusfinalyje neatsilaikę prieš Kevino Duranto šou ir amerikiečius, bet mažajame finale nugalėjo serbus.

Vienas iš tos bronzinės rinktinės narių puolėjas Tadas Klimavičius tikina, kad ta komanda ir dabartinė yra pakankamai panašios.

„Vis tiek nesuvažiavo daug žaidėjų šiais metais. Iš rinktinės irgi girdėjome kalbų, kad viskas sunkiai einasi ir ji daug nepasieks. Kitas panašumas – pats žaidimo braižas. Yra vienas-du lyderiai, o visi kiti pagalbininkai, kurie vienodo lygio ir gali patempti. Tai, kad ji nenuspėjama, daro ją stipresnę už kitas. Visiems varžovams yra sunku analizuoti ir su mumis žaisti, rezultatai tai rodo. Dabar visi turi labai stipriai gerbti Lietuvą, o mes tikimės iš jos likusių pergalių“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ sakė buvęs žalgirietis.

110:104 – tokie skaičiai visam laikui nugulė į istorijos metraščius. Fantastiškai iš toli pataikanti (47 proc., pirma vieta turnyre) Lietuvos vyrai tritaškiais užliejo ir amerikiečių pajėgas. Pirmus 9-is tolimus metimus pataikę lietuviai NBA čempiono Steve'o Kerro auklėtinius triuškino didesniu nei 20 taškų skirtumu, tačiau Anthony Edwardso vedami JAV atstovai grąžino intrigą ir vos neišsigelbėjo.

Tai – tik trečia mūsiškių pergalė prieš amerikiečius per visą istoriją ir pati didžiausia. Ankstesnės, 1998-aisiais ir 2004-aisiais, buvo pasiektos atitinkamai dviem (84:82) ir keturiais taškais (94:90).

„Aš manyčiau, kad dar reikėtų susilaikyti nuo tų visų pagyrų ir rinktinės aukštinimų. Reikia palaukti, kol baigsis čempionatas, ir tik tada vertinti. Aišku, smagu, kad laimėjome tas kelerias rungtynes, bet dabar nesinori pačiai rinktinei pakenkti.

Žinote, kaip būna, spauda užliūliuoja ir prirašo visokių dalykų, kad esame tokie geri ir nenugalimi, o paskui tai pakiša koją. Norėtųsi išlikti santūriais, palaikyti rinktinę ir tikėtis, kad ji toliau taip žais. O vertinsime tada, kai viskas baigsis ir bus sudėliota į savo vietas“, – euforiją ramino T. Klimavičius.


Čempionate dabar – svarbiausių kovų metas. Rinktinės kausis ne tik dėl medalių, bet ir dėl olimpinių kelialapių. Jo siekia ir Lietuvos krepšininkai, kuriems reikia patekti tarp dviejų geriausių Europos komandų turnyre.

Suklupę prieš Serbiją, kurios lyderis yra NBA žaidžiantis gynėjas Bogdanas Bogdanovičius, mūsiškiai tęstų savo pasirodymą tik dėl 5-8 vietų, o olimpinę svajonę turėtų gaudyti jau tik kitą vasarą vyksiančiose papildomose atrankos varžybose.

„B. Bogdanovičius neišvengiamai gaus daugiausiai dėmesio, nes jis atlieka labai svarbų vaidmenį toje komandoje. Bet nereikia nuvertinti ir kitų. Nedarykime tos klaidos, kurią padarė amerikiečiai prieš mus. Tikiu, kad treneriai daro namų darbus ir galvoja, kaip stabdyti bendrai varžovų komandą, o ne vieną žaidėją. Vis tiek turi dominuoti komandinė gynyba“, – svarstė T. Klimavičius.

Jam didelį įspūdį palieka ir vieną staigmeną po kitos pateikiantys broliai iš Latvijos.

„Kažkiek tas jų žaidimas panašus į lietuvių. Daug tritaškių meta ir daug pataiko. Labai džiugų dėl jų. Daug kas kalba, kad latviai ir lietuviai susitiks finale. Čia, nežinau, būtų išvis kosmosas. Bet jeigu reiktų spėti, kas laimės ketvirtfinalį – Vokietija ar Latvija, dar gerai pagalvočiau. Giliai širdy gal net latvius pasirinkčiau“, – teigė Tadas.

Su penkiomis pergalėmis iš tiek pat galimų J grupėje triumfavę lietuviai antradienį ketvirtfinalyje susikaus su Serbija, kuri I grupėje praleido į priekį Italiją. Lietuvių ir serbų mūšio pradžia – 11 val. 45 min. Latvių kova su vokiečiais numatyta trečiadienį 11 val. 45 min.

Pusfinaliai suplanuoti penktadienį, o akistata dėl bronzos ir didysis finalas – sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją