Derinių lentą pakeitė mikrofonas ir ausinės, bet M. Taylorui nereikia išsinerti iš kailio, kad susitvarkytų su naujomis pareigomis.

51-erių amerikietis dar treniruodamas Lenkijos rinktinę pasižymėdavo ilgomis ir turiningomis spaudos konferencijomis, o dabar savo įžvalgomis jis dalinasi su Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) televizijos platformos žiūrovais.

Rungtynių komentatoriaus amplua jis debiutavo pernai vykusiame Europos čempionate.

M. Tayloras prisimena, ką tuomet tekdavo kalbėti apie Kelne ir Berlyne vargusią Lietuvos rinktinę. Ir gali palyginti, kaip pasikeitė plokštelė Kazio Maksvyčio auklėtiniams skinant pergales Maniloje.

Gali palyginti ir gerokai ankstesnių laikų Lietuvos komandas. Tik nelabai nori – mat, kaip juokdamasis pažymi pats, per septynerius metus Lenkijos rinktinės vairininko poste įveikti lietuvių jam taip ir nepavyko.

Pietinius kaimynus M. Tayloras treniravo 2014-2021 metais. Per tą laiką FIBA reitinge lenkai pakilo iš 42-os į 13-ą poziciją. O įspūdingiausią šuolį lėmė praėjęs pasaulio čempionatas.

2019-aisiais Kinijoje Lenkija nuliūdino šeimininkus, eliminavo rusus (kuriems tai buvo paskutinis pasirodymas tarptautinėje arenoje iki karo Ukrainoje) ir sensacingai prasimušė į stipriausių aštuonetą. Lietuva tuomet liko devinta.

Užbaigęs šį karjeros etapą, M. Tayloras padirbėjo Vokietijoje, o pastaraisiais metais treniruoja Kanados klubus. Šią vasarą Vinipego „Sea Bears“ vairininkas buvo pripažintas geriausiu klevo lapo šalies pirmenybių treneriu.

Pastarosios trunka mažiau nei tris mėnesius – toks formatas labai patinka M. Tayloro žmonai, o pačiam specialistui leidžia imtis papildomos veiklos prie komentatoriaus pulto.

Delfi su planetos čempionato balsu tapusiu treneriu kalbėjosi paskutinę antro etapo dieną – dar prieš Lietuvos visam pasauliui patiektą sensaciją, palikusią JAV rinktinę antroje J grupės vietoje.

Bet M. Tayloras iš anksto ištarė pranašiškus žodžius.

„Net ir tokia komanda kaip JAV negali tikėtis pergalės žaisdama su lietuviais, jei nesistengs visu šimtu procentų, jeigu žais viena koja“, – bylojo amerikietis.

Būtent taip jo tautiečiai žaidė pirmame kėlinyje, kurio metu atrodė visiškai nepasiruošę rungtynėms. O kai susizgribo – šaukštai pasirodė jau po pietų.

M. Tayloro nuomone, prireiks dar kelerių metų, kol iš naujo suburta NBA pasiuntinių komanda iki galo susivoks, kur atsidūrė.

Vis dėlto dabartinis FIBA komentatorius įžvelgia bandymų taikytis prie tarptautinės arenos standartų – tai pasakytina ir apie devyniskart NBA čempiono Steve‘o Kerro vadovaujamą trenerių štabą.

Jo manymu, kaip K. Maksvytis po rungtynių su Juodkalnija prisipažino skolinęsis Virginijaus Šeškaus gynybos idėjas, taip ir JAV tiražavo lietuvių taktinius sumanymus.

Interviu Delfi buvęs Lenkijos rinktinės strategas analizavo netikėtai sėkmingą nukraujavusios Lietuvos ekipos žaidimą, jos galimybių lubas, grėsmingųjų amerikiečių ir kanadiečių problemas, taip pat įvardijo, kurios Europos komandos atrodo verčiausios kelialapių į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

– Lietuva surengė įspūdingų puolimo pasirodymų, pirmauja čempionate pagal atkovotus kamuolius, tačiau labiausiai stebina neatpažįstamai pasitaisiusi jos gynyba. Kuo tai būtų galima paaiškinti? – Delfi paklausė M. Tayloro

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją