Praėjusiame sezone 41 pergalę iškovojęs Oregono valstijos klubas per plauką aplenkė Denverio „Nuggets“ krepšininkus ir užėmęs aštuntąją vietą Vakarų konferencijoje iškopė į atkrintamąsias varžybas, kurių pirmajame etape 0:4 nusileido būsimiems lygos čempionams „Golden State Warriors“.

Tarpsezonio metu Portlando ekipa atliko keletą nežymių sudėties korekcijų – į Brukliną išsiųstas artėjančiame sezone daugiau nei 19,3 milijono JAV dolerių uždirbsiantis snaiperis Allenas Crabbe'as, kurio vietą veikiausiai užims dėl penkioliktosios (ir paskutinės) vietos komandoje kovojantis veteranas Anthony Morrow.

Net tris pirmojo rato šaukimus šią vasarą vykusioje naujokų biržoje turėję „Blazers“ 15-ąjį ir 20-ąjį pasirinkimus išisuntė į Sakramentą už teises į 10-uoju šaukimu pakviestą Gonzagos universiteto vidurio puolėją Zachą Collinsą, o 26-uoju numeriu pasirinko puikaus kovotojo dėl atšokusių kamuolių reputaciją turintį sunkųjį krašto puolėją Calebą Swaniganą.

Kiekybę į kokybę naujokų biržoje iškeitusi ekipa artėjančiame sezone remsis puikiai pažįstamų lyderių žaidimu, tačiau net dvi starto penketo pozicijos kol kas kybo nežinioje. Vakarų konferencijos vidutiniokams ženkliai sustiprinus savo sudėtis Portlando klubo laukia sunkus, tačiau įmanomas mūšis dėl penktojo paeiliui iškovoto bilieto į atkrintamąsias varžybas.

Paskutiniojo didžiojo trejeto dėmens paieškos – jau baigtos?

Nors krepšinio apžvalgininkai ir vyriausieji treneriai kalbėdami apie po traumos pasveikusių krepšininkų sugrįžimą dažnai naudoja klišinę frazę „mums tai tarsi naujas pirkinys“, kitokiais žodžiais apibūdinti būsimąjį Jusufo Nurkičiaus indėlį į „Blazers“ žaidimą iš tiesų sunku.

Pernai Portlando ir Denverio klubams atlikus mainus, kurių metu į skirtingas puses pasuko bosnio ir Masono Plumlee keliai, mažai lygos analitikų galėjo numatyti kokios didelės teigiamos įtakos šis sprendimas turės „Blazers“ žaidimui.

Dviženklio pelnomų taškų vidurkio savo NBA karjeroje niekados nesiekęs aukštaūgis po atvykimo į Oregono valstiją vyriausiojo trenerio Terry Stottso puolimo schemose atsiskleidė visu gražumu ir per 20 Portlande sužaistų rungtynių vidutiniškai rinko net po 15,2 taško, 10,4 atkovoto kamuolio ir 1,9 bloko.

Verta paminėti ir tai, jog paskutiniaisiais mėnesiais Denveryje J. Nurkičius buvo stipriai nepatenkintas savo situacija klube, o savo pyktį išreiškė simuliuodamas treniruotėse ir nesilaikydamas mitybos režimo. Tokio neprofesionalaus maišto dėka aukštaūgis į „Blazers“ atvyko turėdamas daug antsvorio, kuris ir išprovokavo sezono pabaigoje patirtą kojos traumą.
Paskutinės Jusufo Nurkičiaus rungtynės Denverio klube

Naujajame klube itin šiltai tiek komandos draugų, tiek trenerių, tiek sirgalių sutiktas krepšininkas savo sėkmingu žaidimu iššaukė „Nurkičiaus karštine“ („Nurk fever“) pavadintą fenomeną ir Portlando „Moda Center“ arenoje žaibiškai tapo žiūrovų numylėtiniu.

Vasarą ne sykį išreiškęs savo neišmatuojamą džiaugsmą dėl taip susiklosčiusių aplinkybių bosnis išliejo daug prakaito ir teigia pasiekęs geriausią fizinę formą savo gyvenime, o paklaustas apie galiams neigiamas tokio staigaus svorio numetimo pasėkmes su šypsena teigė, jog dabar yra „per greitas“.
Jusufas Nurkičius ikisezoninėse Portlando rungtynėse

Jei Damiano Lillardo ir C. J. McCollumo duetas jau ne pimą sezoną pelnytai laikomas esmine „Blazers“ klubo ašimi, panašu, kad antraeiliais laikyti mainai Portlandui padovanojo pastaraisiais metais ieškotą trečią pagrindinę sudėties detalę.

Arši kova dėl likusių vietų starto penkete

Jei minėtoji trijulė dėl savo pozicijų klube gali būti rami, T. Stottsui ir likusiam klubo trenerių štabui nemažai galvos skausmo ikisezoninių rungtynių etape kelia lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjų rolės.

Dėl dviejų paskutiniųjų penkiakampio kraštinių statuso šiuo metu kovoja Puerto Riko rinktinės narys Maurice'as Harklessas, gynybos specialistas Al-Farouqas Aminu, milžinišką ketverių metų trukmės 70 milijonų JAV dolerių kontraktą pernai su klubu pasirašęs Evanas Turneris, kovos dėl atšokusių kamuolių specialistas Edas Davisas, vis dar savo potencialą atskleisti bandantis Noah Vonleh, pernai savo debiutiniame sezone epizodiškai rungtyniavęs Jake'as Laymanas ir jau minėtieji naujokai C. Swaniganas bei Z. Collinsas.

Įdomu ir tai, jog bent vieną patikimai iš toli atakuojantį krepšininką vienoje iš šių pozicijų matyti norintys „Blazers“ išsikėlę šią sąlygą stipriai sumažina savo pasirinkimo spektrą – tokį kriterijų bent iš dalies atitinka tik M. Harklessas ir abu šiųmetiniai debiutantai.

Nors sezono pradžioje šios rolės veikiausiai bus patikėtos labiau patyrusiems komandos nariams, visai tikėtina, jog puikios kovos dėl kamuolių ir adekvataus taiklumo iš toli kombinaciją turintis C. Swaniganas gali kiek netikėtai laimėti šią kovą ir jau debiutiniame sezone gauti nemažai žaidybinio laiko.
Calebas Swaniganas

Kad ir kaip susiklostytų lenktynės dėl aikštėje praleidžiamų minučių, būtent šios dvi pozicijos, kartu su D. Lillardo ir C. J. McCollumo derinio ūgio trūkumo sąlygojamomis gynybinėmis silpnybėmis artėjančiame sezone taps pagrindine „Blazers“ silpnybe.

Ir nors Portlando ekipa šiais metais atrodo stipresnė, nei pernai, pakartoti praėjusio sezono pasiekimą šį kartą bus daug sunkiau. Visam būriui Vakarų konferencijos komandų trinant rankomis po sėkmingo tarpsezonio 41 iškovota pergalė veikiausiai netaps aštuntai vietai konferencijos rikiuotėje pakankamu skaičiumi.

„Moda Center“ arenoje galioja graži tradicija – prieš kiekvienas rungtynes ginčo kamuolys keliaudamas iš rankų į rankas aikštės vidurį pasiekia nuo pat pastato palubėje įsikūrusių žiūrovų. Siekdami pratęsti stabilaus dalyvavimo atkrintamosiose seriją „Blazers“ krepšininkai turės įkūnyti šį ritualą savo žaidimu ir naudingą indėlį gauti iš visų penkiolikos komandos sudėtyje esančių žaidėjų.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai