Jau dveji metai, kai Lietuvos rinktinės puolėjas Domantas Sabonis rado sau naujus namus Indianoje, tačiau jis neužmiršo ir kaip ten atsidūrė. Ir kaip galėtų? Apie tai kalbėjo visa sporto žiniasklaida.

Oklahomos „Thunder“ lietuvį kartu su Victoru Oladipo išmainė į Paulą George'ą – ekspertai ir komentatoriai neabejojo, kad „Thunder“ iš to tik laimėjo. D. Sabonis buvo šių mainų nedidelė dėlionės detalė.

Tai prisiminęs puolėjas tyliai sau nusijuokia. „Tiek triukšmo buvo. Negali kontroliuoti tai, ko neįmanoma. Žinojau, ką galiu duoti komandai aikštėje. Žinojau, kad galiu gerai žaisti“, – pasakojo jis leidiniui „Sports Illustrated“. Dabar tai žino ir visa NBA lyga.

Po netvirto debiutinio sezono „Thunder“ ekipoje D. Sabonis praėjusį sezoną įrodė, kad gali būti geriausiu šeštuoju „Pacers“ žaidėju. Jau pirmose rungtynėse jis pelnė 16 taškų pataikydamas visus 7 savo metimus. Po trijų dienų jis jau rinko 18 taškų ir 12 kamuolių kitoje dvikovoje. Praėjusį sezoną lietuvis baigė vidutiniškai per rungtynes pelnydamas 11,6 taško (51,4 proc. taiklumu) ir atkovodamas 7,7 kamuolio.

Šį sezoną 22 metų krepšininkas pradėjo nuo dviejų iš eilės dvigubų dublių prieš „Grizzlies“ ir „Bucks“ ekipas. Šiuo metu savo sąskaitoje Domas turi jau 6 dvigubus dublius šį sezoną.

Spalio 31 dieną jis pakartojo savo rezultatyvumo rekordą, kai pelnė 30 taškų ir prisidėjo prie „Pacers“ pergalės prieš „Knicks“ 107:101. Be to, ji tapo ir pirmuoju žaidėju po Dwighto Howardo, kuris 2010 metais iš žaidimo pataikė visus 12 metimų.

Mano pagrindinis tikslas kiekvienose rungtynėse yra atiduoti visas jėgas aikštėje. Nėra jokio „puse kojos“ ar 50 proc. Kaip krepšininkui iš Lietuvos šis sportas man yra religija. Tai yra mano kraujyje. Kai treneris liepia man eiti, būti agresyviam ir žaisti savo žaidimą, žinau, kad padarysiu viską, ką tik galiu pergalei iškovoti.
Domantas Sabonis

Šiuo metu D. Sabonis vidutiniškai pelno 14,1 taško, atkovoja 9,5 kamuolio ir atlieka 3,1 rezultatyvaus perdavimo per 24,5 minutes. Jo pataikymo procentas siekia 68,5 proc., nuo baudų metimo linijos – 73,8 proc.

Lietuviškasis monstras nesiliauja gerinti savo geriausius atkovotų kamuolių, perdavimų ir blokuotų metimų vidurkius. „Jis žiaurus ir nesustabdomas. Ir jis gali apie tai priminti iš naujo“, – rašo „Sports Illustrated“.

„Viskas, ko kada nors norėjau, tai išeiti į aikštę ir kietai sužaisti, – kalbėjo D. Sabonis. – Labai džiaugiuosi, kad „Pacers“ patikėjo manimi, investavo į mane ir padėjo augti. Atvykimas į Indianą man kaip palaiminimas“.

Indianos komandai lietuvio atėjimas taip pat tapo palaima. D. Sabonis čia jaučiasi kaip namie.

2016 metų NBA naujokų biržoje 11-u šaukimu Orlando „Magic“ komandos pakviestas lietuvis buvo išmainytas į „Thunder“ ekipą, kur 66-eriose rungtynėse pasirodė starto penkete, tačiau nebuvo tinkamai išnaudojamas.

Gonzagos universitete po 17,6 taško per rungtynes rinkęs ir 11,8 kamuolio atkovojęs puolėjas per atkrintamąsias „Thunder“ varžybas sėdėjo ant atsarginių suolo ir turėjo nedaug vilties, kad NBA lygoje prasimuš.

„Buvo tikrai sunku, ypač kai žinojau, kad mano šeima, draugai ir visi kiti žiūrėjo, kaip man sekasi, – pasakojo D. Sabonis. – Eidavau ir žaisdavau skirtingose pozicijose. Negalėjau padėti komandai taip, kaip buvau įpratęs. Akivaizdu, galėjau prisitaikyti prie visko. Tiesiog norėjau būti NBA komandoje ir žaisti. Džiaugiuosi, kad galėjau pamatyti žaidžiantį Russellą Westbrooką per jo MVP sezoną, mokytis iš tokių žaidėjų kaip Nickas Collisonas ir Stevenas Adamsas. Tačiau kai tik rungtynės prasidėdavo, galvoje sukosi viena mintis: „Vyručiai, leiskite man parodyti, ką galiu, man įprastoje pozicijoje“.

Būtent tai dabar D. Sabonis ir daro gavęs svarbų vaidmenį trenerio Nate'o McMillano sistemoje. Lietuvis sugriebia 19,2 proc. visų „Pacers“ atšokusių kamuolių (aštuntas geriausias rodiklis lygoje) ir yra vienas iš 11-os žaidėjų, pataikančių iš baudos aikštelės 75 proc. taiklumu (iš mažiausiai 45 bandymų).

208 cm ūgio puolėjas gali bet kurioje aikštės vietoje kurti žaidimą – statyti geležines užtvaras gynėjams, varytis kamuolį ir pats atakuoti krepšį. Jis puikiai „skaito“ žaidimą ir laiku atlieka perdavimus į baudos aikštelę įkertantiems komandos draugams.

Jis protingas, puikiai valdo kamuolį ir naudojasi N. McMillano jam suteikta laisve aikštėje, kad galėtų parodyti tikrą „lietuvišką kovotojo charakterį“.

Domantas Sabonis

„Krepšinis mano šeimoje yra viskas, – teigia D. Sabonis. – Mano pagrindinis tikslas kiekvienose rungtynėse yra atiduoti visas jėgas aikštėje. Nėra jokio „puse kojos“ ar 50 proc. Kaip krepšininkui iš Lietuvos šis sportas man yra religija. Tai yra mano kraujyje. Kai treneris liepia man eiti, būti agresyviam ir žaisti savo žaidimą, žinau, kad padarysiu viską, ką tik galiu pergalei iškovoti“.

Iš dalies dėl mentaliteto „kad ir ko reikės – padarysiu“ D. Sabonis nepraleidžia daug laiko abejodamas N. McMillano žaidimo planu.

„Treneris žino, kas geriausia komandai, – sakė puolėjas. – Visi nori laimėti. Galbūt su Milesu Turneriu nepraleidžiame aikštėje kartu laiko tiek, kiek norėtume ar tikėtumėmės, tačiau šiuo metu yra, kaip yra“.

Tai nereiškia, kad Indianos komanda neturi kur tobulėti. N. McMillanas siekia žaisti greitai, tačiau „Pacers“ kol kas pagal greitį rikiuojasi tik 28-oje vietoje NBA lygoje. D. Sabonis tiki, kad tik laiko klausimas, kada komanda ras būdą žaisti stabiliai gerai visas 48 minutes. Neabejojama, kad didele tokio žaidimo dalimi bus ir pats lietuvis.

„Kaip žaidėjas visuomet noriu kiekvieną sezoną tobulėti ir žengti žingsnį tolyn. Atvykti į naują vietą buvo baisu – nežinojau, ko tikėtis iš savo antrojo sezono NBA. Tačiau dabar jaučiuosi šioje komandoje puikiai. Jie pasitiki tuo, ką darau. Galiausiai žinau, kad išeisime ir kovosime, būsime agresyvūs aikštėje. Visi čia žino, kad mūsų laikas jau ateina“, – kalbėjo D. Sabonis.

Pastarosiose rungtynėse su Jutos „Jazz“ per plauką nuo trigubo dublio buvęs D. Sabonis ir „Pacers“ trečiadienį išvykoje susigrums su Šarlotės „Hornets“ krepšininkais.