Svečių komandos strategas Brettas Brownas susitikimą pradėjo nekeisdamas ketvirtose serijos rungtynėse pergalę atnešusio starto penketo. Viso sezono metu nuo pirmųjų minučių pasirodymus pradėdavęs Robertas Covingtonas savo vietą aikštėje ir vėl užleido kovingajam įžaidėjui T. J. McConnellui, praeitame mače sužaidusiam rezultatyviausias karjeros rungtynes.

Kitoje barikadų pusėje pakeitimą atliko Bradas Stevensas, į starto penketuką grąžinęs Jayleną Browną, jame pakeitusį Marcusą Smartą. Vos dvidešimties metų sulaukęs žaidėjas kibumu ir agresyvumu savoje aikštės pusėje nė kiek nenusileido „Celtics“ gynybos specialistui ir pirmoje susitikimo pusėje absoliučiai uždarė svečių snaiperį J. J. Redicką.

Žūtbūtinį mūšį dėl išlikimo „76ers“ pradėjo itin agresyviu žaidimu baudos aikštelėje, o Bostono krepšininkai rėmėsi sėkmingu Browno ir Jaysono Tatumo puolimu. Neužilgo apie save priminė ir Joelis Embiidas, į varžovų krepšį paeiliui sumetęs keturis metimus iš vidutinio nuotolio, bet į kiekvieną varžovų bandymą pabėgti „Celtics“ atsakydavo rezultatyviomis atakomis.

Intensyviose ir įtemptose grumtynėse iki pat antrojo kėlinio pabaigos nė viena komanda nesugebėjo atitrūkti didesniu nei keturių taškų skirtumu, tačiau paskutinės pirmos rungtynių pusės minutės priklausė arenos šeimininkams.

Septyni šaltakraujiškai rungtyniauvsio Smarto taškai iš eilės įžiebė „Celtics“ spurtą 19:6, kurį tiksliu tritaškiu su ketvirčio sirena vainikavo Terry Rozier.

Devynių taškų persvarą į rūbinę išsinešę šeimininkai po ilgosios pertraukos netruko dar labiau padidinti savo pranašumą. Svariai prie sėkmingos atkarpos prisidėjo buvęs Vilniaus „Lietuvos Ryto“ legionerius Aronas Baynesas, galingą kovą dėl atšokusių kamuolių papildęs ir taikliu tritaškiu metimu.

Vos keturis tritaškius iki šių metų atkrintamųjų varžybų per visą karjerą tepataikęs australų aukštaūgis šiųmetiniame lemiamų kovų etape iš toli atakuoja pribloškiančiu 50 procentų taiklumu (9 iš 18).

Bayneso baudų metimai kėlinio viduryje padidino „Celtics“ atotrūkį iki 12 taškų skirtumo, tačiau tuomet iniciatyvos dar kartą ėmėsi Filadelfijos aukštaūgis Embiidas. Viso 11 taškų trečiame ketvirtyje surinkęs kamerūnietis padėjo „76ers“ atsitiesti ir prieš ketvirto kėlinio pradžią sumažinti atsilikimą iki minimalaus – 82:83.

Kovinga lemiamo kėlinuko pradžia žaibiškai atsiliepė patirties stokojantiems svečiams. Penkias komandines pražangas Browno auklėtiniai surinko vos per porą pirmųjų ketvirčio minučių.

Reto grožio dvikovoje įtampa augo su kiekviena ataka. Dario Šaričius likus kiek daugiau nei trims minutėms tritaškiu po ilgos pertraukos išvedė į priekį svečius, išlaikiusius trapią persvarą iki paskutinės minutės pradžios.

Visgi „Celtics“ nesudėjo ginklų ir pelnę šešis taškus be atsako po Tatumo dvitaškio iš po krepšio įgavo dviejų taškų persvarą.

Paskutinę pertraukėlę išnaudoję svečiai galėjo laikyti kamuolį iki finalinės sirenos, tačiau perdavimą ties baudos aikštelės riba gavęs Embiidas stojo į dar vieną dvikovą su Baynesu.

Australas sugebėjo priversti oponentą nepataikyti iš po krepšio, tačiau afrikietis pats susikūrė dar vieną galimybę. Visgi jam besiruošiant atlikti antrąjį metimą puikiai gynyboje sužaidė Rozier, išmušęs kamuolį į užribį nuo paties Embiido kelio.

Likus 11 sekundžių perdavimą iš užribio priėmęs Rozier po varžovų pražangos sumetė abu baudų metimus, o pertraukėlių nebeturėję „76ers“ buvo priversti griebtis desperatiškų priemonių.

Simmonsui perėjus į šeimininkų aikštės pusę kamuolys atsidūrė Redicko rankose. Tik 1 iš 6 tritaškių iki šio epizodo pataikęs snaiperis smeigė fantastišką šūvį iš itin tolimos distancijos ir atgaivino svečių viltis – 112:113.

Dar viena pražanga prie baudų metimo linijos pasiuntė Smartą. Pirmasis jo bandymas buvo netikslus, o bandydamas sąmoningai nepataikyti antrojo metimo „Celtics“ narys kamuolį nuo lentos visgi pasiuntė į krepšį.

Filadelfijos ekipa turėjo paskutinį šansą išgelbėti savo sezoną, bet iš už galinės linijos perdavimą per visą aikštę atlikusio Simmonso mestą kamuolį sučiupo triumfuojantis Smartas, įtvirtinęs Bostono klubo sugrįžimą į konferencijos finalą.

Nuostabią pergalę iškovoję „Celtics“ antrus metus iš eilės kovos dėl bilieto į NBA superfinalą, ir antrus metus iš eilės mūšje dėl pajėgiausios Rytų konferencijos vardo susitiks su LeBrono Jameso vedamais Klivlando „Cavaliers“, pernai seriją laimėjusiais rezultatu 4:1.

„Celtics“: Jaysonas Tatumas 25, Jaylenas Brownas 24 (10/13 met.), Terry Rozier 17, Alas Horfordas 15 (8 atk. kam.), Marcusas Smartas 14 (8/13 baud., 6 atk. kam., 6 rez. perd.), Aronas Baynesas 13 taškų (9 atk. kam.).

„76ers“: Dario Šaričius (3/3 trit., 10 atk. kam.) ir Joelis Embiidas (9/18 met., 9/11 baud., 12 atk. kam., 4 rez. perd., 4 blk.) po 27, Benas Simmonsas 18 (8 atk. kam., 6 rez. perd.), J. J. Redickas 14 taškų.