Ir iš tiesų krepšinio dinozauro M. Gasolio grobis antrose NBA superfinalo rungtynėse Toronte tebuvo 6 taškai (2/7 metimai) – lygiai toks pat, kaip ir australų veterano Andrew Boguto (3/3 dvitaškiai), į aikštę įriogliojusio tik dėl to, kad raktikaulį susilaužė kitas atsarginis centras Kevonas Looney.

Bet būsimas Jono Valančiūno ir Lietuvos rinktinės priešas pasaulio čempionato H grupėje savo laimikį sumedžiojo vos per 7-ias, o ne 31 minutę kaip Marcas. Be to, taškų fejeverko iš A. Boguto, „Warriors“ pasikviesto tik sezono gale iš Australijos lygos (panašiai kaip ir „Spurs“ iš Kinijos pasišaukto Donato Motiejūno), niekas ir nesitiki. Tuo metu iš M. Gasolio finale laukiama solidaus indėlio – gal net tokio, kokį (20 tšk.) jis įnešė per pirmą akistatą.

Dideliu buritu („The Big Burrito“) vadinamas ispanas nepatraukė saviškių tada, kai to labiausiai reikėjo: „Raptors“ mačo viduryje, kol pusė žiūrovų stovėjo eilėse prie buritų, pralaimėjo atkarpą net 1:24, arba 0:20, kas yra visų laikų NBA antirekordas, ir prarado ne tik antrojo susitikimo kontrolę, bet ir savo persvarą superfinale. Serijos rezultatas dabar 1:1, o veiksmas keliasi į Ouklandą.

NBA finalo antros rungtynės: "Raptors" - "Warriors"

Ar su antroje dvikovoje patirtu fiasko praktiškai išnyko ir „Raptors“ šansai NBA superfinale? Kaip vertinti milaknišką Andre Iguodalos sprendimą ir tritaškį paskutinėmis sekundėmis? Ar dar pamatysime gerąsias M. Gasolio ir Kyle'o Lowry versijas? Kiek finalo baigtis priklausys nuo traumų pandemijos „Warriors“ stovykloje? Ir kas kiek netikėtai išsiveržė į lyderių gretas lenktynėse dėl MVP prizo?

Apie visa tai – pokalbis DELFI TV laidoje „Iš viršaus“ su lygos ekspertu Roku Grajausku.

– Rokai, NBA lygoje jau ketvirtį amžiaus gyvuoja frazė apie tai, kad serija neprasideda tol, kol viena komanda nepralaimi namų rungtynių. „Raptors“ ką tik pralaimėjo – 104:109. Ar galime skelbti, kad superfinalas oficialiai prasidėjo? O gal jis jau net linksta link savo atomazgos?

– Čia geras klausimas. Tai, kad serija prasidejo, yra faktas. O tas išsilyginęs rezultatas labai skaudžiai gali kainuoti „Raptors“, kadangi tai buvo gera galimybė jiems – juk „Warriors“ žaidė be Kevino Duranto ir finišavo be Klay'aus Thompsono bei K. Lonney. „Warriors“ buvo nukraujavę taip, kaip dar klausimas, ar jie kada nors bebus tokie šioje serijoje.

Bet tie visi pramesti metimai kainavo „Raptors“ galimybę pirmauti 2:0 ir tuo pačiu sukelti daug daugiau spaudimo varžovams. Torontiečiai paleido progą susikurti sau tokią patogią situaciją ir dabar spaudimas laimėti išvykoje jau yra jiems. Kitu atveju, tikėtis, kad „Warriors“ antrą kartą paleistų NBA finalą, kuriame pirmautų 3:1, būtų labai labai naivu.

– Steve'as Kerras po pergalės kalbėjo, kad jo auklėtiniai, leidę šeimininkams atakuoti tik 37 procentų taiklumu iš žaidimo, parodė čempionišką gynybą. Sutinki su tuo ar manai, kad kai kurie „Raptors“ žaidėjai tiesiog užspringo?

– Buvo, žinoma, ir iš „Raptors“ pusės dovanų varžovams ir daug metimų, kurių jie nepataikė, nors turėjo pataikyti, ką paminėjo ir Nickas Nurse'as, ypač akcentuodamas trečiąjį kėlinį, kuriame „Warriors“ praktiškai ir laimėjo rungtynes spurtavę 18:0, arba 20:0, jeigu pridėtume antrojo ketvirčio pabaigą. O 20:0 – visų laikų ilgiausia sausa atkarpa NBA finaluose. Tad tai buvo istorinis springimas, kuris ištiko „Raptors“. Kai tu pusę kėlinio nesugebi pelnyti taškų, tikėtis įveikti čempionus yra praktiškai neįmanoma.

Be abejo, „Warriors“ gynyba buvo pakoreguota. „Raptors“ turėjo daug mažiau galimybių greitoms atakoms, prie ko labai prisidėjo svečių sprendimas ne taip aršiai kovoti dėl puolime atšokusių kamuolių. Draymondas Greenas absoliučiai uždusino Pascalį Siakamą po pirmų nuostabių rungtynių. Ir apskritai visoje Toronto komandoje nebuvo nė vieno sužaidusio labai gerai. Taigi tie visi taktiniai pakeitimai, kuriuos atliko S. Kerras, tikrai pasiteisino.

– Tavo paminėtas P. Siakamas ir M. Gasolis šį kartą pasirodė triskart silpniau ir kartu tesukrapštė 18 taškų (28 proc. taiklumas), kai pirmame mače suvertė net 52 (74 proc.). Kas lėmė jų išnykimą?

– DeMarcusas Cousinsas nuvargino M. Gasolį ir pats kietai gindamasis prieš jį, ir kitoje aikštės pusėje. Stumdytis su D. Cousinsu yra ne tas pats, kas stumdytis su Jordanu Bellu ar K. Looney. O kalbant apie P. Siakamą, atsakymas yra D. Greenas. Jis dar po pirmų rungtynių pasakė, kad asmeniškai pasirūpins tuo, jog Pascalis daugiau tokių gerų vakarų nebeturės. Ir Draymondas savo žodį ištesėjo: P. Siakamas atrodė kaip šešėlis to krepšininko, kuris dominavo pirmame mače, arba kaip tas žaidėjas, kuris ką tik atėjo iš G lygos, kas iš tiesų ir nutiko 2017 m.

– „Raptorius“ M. Gasolis buvo visiškas ne faktorius: jis surinko mažiausiai taškų iš visų abiejų komandų starto penketo žaidėjų ir stokojo ne tik taiklumo, bet ir ryžtingumo puolime. Ar dėl tokio jo pasyvumo Torontas labai nukentėjo?

– Taip, „Raptors“ kentėjo tiek puolimo praplėtimo, tiek atakų ritmo atžvilgiu. Dažnai M. Gasolio perdavimai būna kaip granatos – kai lieka 3-4 sekundės ir tu numeti kamuolį draugui, kuris jau pats turi gelbėtis iš tos situacijos.

Manau, kad jo pasitikėjimą išmušė ir trečio kėlinio pradžia, tačiau tik du Marco išmesti tritaškiai yra per mažas skaičius jam ir jis turėtų jų mesti daugiau – vien tam, kad išsivestų varžovių aukštaūgius prie savęs ir atlaisvintų erdvę komandos draugams. O to nebuvo ir tai gerokai apsunkino „Raptors“ žaidimą puolime.

– Rokai, kaip manai, jeigu „Warriors“ apgins savo tvirtovę abu kartus ir serijos rezultatas taps 3:1, ar M. Gasoliui jau reiktų pradėti mąstyti apie pasaulio čempionatą?

– Apie pasaulio čempionatą gal dar ne, bet, jeigu bus 3:1, „Raptors“ klubui jau reikės nei daugiau, nei mažiau, o stebuklo. Na, nebent išsitraumuotų jau visai visas „Warriors“ starto penketas ir superfinalą tęstų tik Quinnas Cookas, Shaunas Livingstonas, Alfonzo McKinnie, Jonas Jerebko ir A. Bogutas. Tada gal ir galima būtų organizuoti tą grįžimą iš 1:3 (šypsosi).

Tačiau jeigu „Warriors“ laimės abejas artimiausias rungtynes, jie atsidurs tikrai labai labai tvirtoje pozicijoje. Ir mes matome, kaip „Raptors“ reaguoja, kai susiduria su didžiuliu psichologiniu spaudimu. Gal tik Kawhi Leonardas nepalūžta tokioje situacijoje, o beveik visi kiti jų žaidėjai turi tos springimo lemiamu metu patirties ir tai nėra geras ženklas „Raptors“.

Tiesa, atviras klausimas, ar S. Kerras leis K. Thompsoną į aikštę trečiose serijos rungtynėse. Tad, jeigu nežais ir Klay'us, ir K. Durantas, „Raptors“ neturi teisės nelaimėti tų rungtynių. Jei jie pralaimės komandai be K. Thompsono, be K. Duranto, be K. Looney, su apdaužytu A. Iguodala ir ką tik po traumos grįžusiu D. Cousinsu, tuomet jie tiesiog negali galvoti apie čempionų titulą, nes akivaizdu, kad yra dviem galvomis žemiau nei visos sudėties ir pajėgumo „Warriors“.

Visa laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.