Vos antrus metus ant NBA parketo besisukantis Luka yra antras visoje lygoje pagal atliekamus rezultatyvius perdavimus (vid. 9,6) ir trečias pagal renkamus taškus (vid. 30,6) bei žengia koja kojon su tokiomis superžvaigždėmis kaip LeBronas Jamesas, Giannis Antetokounmpo bei Jamesas Hardenas.

Maža to, L. Dončičius stebina ne tik kosminiais asmeniniais skaičiais (net trijuose iš pastarųjų septynių mačų įmetė daugiau nei 40 taškų), bet ir visus Dalaso gerbėjų lūkesčius pranokstančiais rezultatais: prieš sezoną ne atkrintamųjų lygio komanda laikyta „Mavericks“ (13/6) šiuo metu Vakaruose žygiuoja ketvirta.

Štai tokia yra Lukos įtaka – net nesvarbu, tai būtų Eurolygos, NBA klubas ar Slovėnijos rinktinė. Tačiau tai, panašu, nedaro labai didelio įspūdžio nei daugumai mūsų šalies krepšinio ekspertų, nei lažybų bendrovėms, kurių vertinimu, birželį Kaune vyksiančią olimpinę atranką laimės turnyro šeimininkė Lietuvą (65 proc.), o Slovėnija (25 proc.) ir Lenkija (10 proc.) liks be Tokijo žaidynių.

FIBA burtais, lėmusiais, kad pas mus į svečius atvyks ne rusai, turkai ar vokiečiai, o Europos čempionai slovėnai su pačiu L. Dončičiumi priešakyje, atvirai džiaugėsi ir naujasis rinktinės strategas Darius Maskoliūnas, ir LKF vadovai. Tačiau ar tikrai slovėnai – tokie jau nepavojingi mums?

Pokalbis apie tai ir L. Dončičiaus fenomeną už Atlanto – laidoje „Iš viršaus“ su NBA ekspertu ir komentatoriumi Roku Grajausku.

– Rokai, ar paties nestebina tai, ką šį sezoną NBA arenose išdarinėja L. Dončičius ir „Mavericks“?

– Tikrai stebina. Negalėjau įsivaizduoti, kad L. Dončičius turės faktiškai 30 taškų ir trigubo dublio vidurkį (30,6 tšk., 9,9 atk. kam., 9,6 rez. perd.). Jis žaidžia dvigubai įspūdingesnį sezoną nei pirmaisiais savo metais NBA.

Luka sugeba valdyti „Mavericks“ puolimą taip, kad Dalaso klubo puolimo reitingas yra 116 (renkami taškai per 100 atakų), o tai – geriausias rezultatas visoje lygoje. Ir ne tik šiais metais, o nuo pat Michaelo Jordano laikų, t. y. 1996-1997 m. sezono, kai ši statistika buvo pradėta skaičiuoti.

Tai, ką demonstruoja „Mavs“, yra didžiulis komplimentas pačiam L. Dončičiui, kadangi Delonas Wrightas, Maxi Kleberas ar Dwightas Powellas tikrai nėra puolimo žvaigždės ir žaidžiant su jais fiksuoti tokį neįtikėtiną efektyvumą – stulbinantis pasiekimas. Tad galiu ranką prie širdies pridėjęs pasakyti, kad to nesitikėjau nė pro kur.

– Tavo manymu, ką turi padaryti Luka, kad jau šį sezoną taptų MVP?

– Manau, užimti 2-3 vietą Vakarų konferencijoje. To galbūt ir galėtų pakakti. Žinoma, daug kas priklausys ir nuo to, kaip toliau atrodys puikiai žaidžiantis G. Antetokounmpo ir kosmosus išdarinėjantis J. Hardenas. Bent jau kol kas tai ir yra tie trys krepšininkai, kurie labiausiai pretenduoja į MVP titulą, kadangi L. Jamesas ir Anthony Davisas žaidžia kartu bei taip suvalgo vienas kito balsus.

Tai, kad Luka taip greitai – jau antrame savo sezone – įsiveržė į šią, geriausių planetos krepšininkų, diskusiją, yra labai netikėta.

– Gal tuomet Lietuvos krepšinio oficialūs asmenys ir ekspertai kiek nepelnytai nuvertina L. Dončičiaus galimybes nugvelbti mums iš panosės olimpinį kelialapį į Tokiją?

– Mane labai nustebino, kaip visi mano, kad Lietuvai čia pakankamai pasisekė, nes slovėnai tai ką – jie turi tik L. Dončičių. Tai skaitant man antakiai iššoko iš veido. L. Dončičius šiuo metu yra vienas iš penkių geriausių pasaulio krepšininkų. Ir jis, skirtingai nei pasaulio čempionate prapuolęs Giannis, yra žaidęs Eurolygoje bei tapęs netgi Finalo ketverto MVP.

Luka puolime – kaip J. Hardeno ir L. Jameso hibridas. Jis yra įvaldęs tą žingsnelį atgal ir metimą iš toli, kurio tu neuždengsi, kad ir kaip norėtum. Be to, jis gali skirstyti kamuolius fenomenaliu lygiu – mato aikštę ir skaito žaidimą nesuvokiamai puikiai.

– Bet mes juk turime Joną Mačiulį ir Edgarą Ulanovą, kurie gali gintis prieš jį. Jonas, beje, Luką turbūt pažįsta kaip nuluptą, nes net tris sezonus kartu praleido Madrido „Real“ gretose.

– Sėkmės mums! Žinai, L. Dončičius, kai jam buvo 15 metų, ir dabartinis L. Dončičius yra skirtingi žvėrys. Tam pačiam J. Mačiuliui irgi metai ne atgal juk eina, o į priekį.

Manau, kad Lietuvai bus nežmoniškai sunku. Reikia melstis, kad išeitume į olimpines žaidynes. Visi komentarai apie tai, kad mums pasisekė, mano manymu, yra labai neteisingi, rizikingi ir gal net absurdiški. Nieko neįžeisdamas aš leisiu sau su jais nesutikti.

– Rokai, NBA lygoje dar yra ir kitas slovėnas – 33-ejų metų Goranas Dragičius, renkantis beveik po 16 taškų per rungtynes. Nors jis rinktinei jau kaip ir ištarė „sudie“, kiek svarbus būtų jo faktorius, jeigu jis vis dėlto būtų įkalbėtas padėti savo šaliai?

– Neįtikėtinai svarbus. Jis dabar yra vienas geriausių šeštųjų žaidėjų visoje NBA. Tai – labai aukšto intelekto, pavojingas krepšininkas, ką jis šiuo metu ir demonstruoja Majamyje.

Bet nebūčiau garantuotas, kad jis, net ir gavęs kvietimą, atvyks į rinktinę, kadangi „Heat“ labai solidžiai atrodo šiuo metu ir Rytų konferencijoje šį sezoną gali rimtai patriukšmauti. O kuo toliau Majamis nueis atkrintamosiose, tuo mažės tikimybė, kad Goranas prisijungs prie slovėnų, nes jis yra atlaikęs daug traumų.

Tačiau jeigu į Kauną atvyktų ir G. Dragičius, kuris yra senas L. Dončičiaus draugas, kambariokas ir mentorius (Luka su juo susižino, kai bus vos septynerių), Lietuvos rinktinė nebebūtų atrankos favoritė nė iš tolo.

Visa laida „Iš viršaus“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)