Derėtų atkreipti dėmesį, jog oficialiai žaidėjai pasirašyti naujas sutartis gali tik nuo liepos 6-os dienos vidurdienio JAV rytų pakrantės laiku (septintos valandos vakaro Lietuvoje), o visos šiuo metu skelbiamos žinios remiasi tik žodiniais žaidėjų ir klubų įsipareigojimais.

Nors dažniausiai tokie susitarimai lieka nepakitę, žaidėjai teoriškai gali pakeisti savo planus. Prieš porą metų bene įsimintiniausią tokį atvejį pateikė DeAndre Jordanas, sudaręs sutartį su Dalaso „Mavericks“ klubu, tačiau galiausiai likęs Los Andželo „Clippers“ ekipoje.

Pastaroji ekipa ir šį kartą į antraštes pakliuvo pirmoji – žiniasklaidą pasiekė informacija, jog vienu geidžiamiausių šios vasaros laisvųjų agentų laikytas Blake‘as Griffinas sukirto rankomis su Kalifornijos klubu dėl naujos penkerių metų trukmės sutarties, kurios metu uždirbs net 173 milijonus JAV dolerių.
Blake'as Griffinas

Puolėjas šeštadienį buvo numatęs susitikimus su Denverio „Nuggets“ ir Finikso „Suns“ organizacijų atstovais, tačiau galiausiai šias derybas atšaukė joms dar neprasidėjus.

2009-ųjų metų biržoje pirmuoju šaukimu pakviestas 28-erių metų krepšininkas praėjusiame sezone vidutiniškai per rungtynes rinko po 21,6 taško, 8,1 atkovoto kamuolio ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Vos kelios minutės po vidurnakčio vietos laiku NBA rekordų knygą perrašė Stephenas Curry, tapęs brangiausiu visų laikų pasaulio krepšininku.

Maksimalios vertės penkerių metų kontraktą su „Golden State Warriors“ pasirašęs įžaidėjas viso uždirbs 201 milijoną JAV dolerių.

Iki šios vasaros S. Curry buvo geriausią visoje lygoje „kainos ir kokybės santykį“ turėjusiu krepšininku – pasibaigusi sutartis per ketverius metus dukart MVP titulą iškovojusiam krepšininkui atnešė tik 44 milijonų sumą.

Čempionai išsaugojo ir dar vieną svarbų rotacijos narį. Trejų metų 24 milijonų vertės kontraktą su „Warriors“ pasirašė įžaidėjas Shaunas Livingstonas. Kalbama, jog jei ekipą palikti nuspręs Andre Iguodala, į jo vietą Ouklando organizacija bandys prisivilioti pernai „Kings“ rungtyniavusį Rudy Gay.

Savo gretose vieną iš žaidėjų išlaikė ir naujoji Chriso Paulo ekipa Hjustono „Rockets“, suderinusi detales dėl ketverių metų 15 milijonų vertės kontrakto su patyrusiu aukštaūgiu Nene.

Rugsėjo mėnesį 35-ąjį gimtadienį švęsiantis brazilas debiutiniame sezone „Rockets“ gretose iš žaidimo atakavo geriausiu karjeroje 62 procentų taiklumu.

Daug žemesnius tikslus šiame sezone keliančios Čikagos „Bulls“ ir Filadelfijos „76ers“ ekipos pasinaudojo galimybėmis atsikratyti negarantuotas sutartis kitiems metams turėjusiais veteranais.

Jimmy Butlerį į Minesotą išsiuntę „Bulls“ šiąnakt abipusiu susitarimu nutraukė sutartį su Rajonu Rondo. Įžaidėjui klubas išmokės 3 milijonus JAV dolerių, o gynėjo pasilikimo atveju organizacijai piniginę paploninti būtų tekę daugiau nei keturgubai – 13 milijonų dolerių suma.

Devynis milijonus sutaupė ir „76ers“, atsisakę atakuojančio gynėjo Geraldo Hendersono paslaugų.

Su būriu įžaidėjų sieta San Antonijaus „Spurs“ organizacija ir vėl pasižymėjo savo vizitine kortele tapusiu tęstinumo elementu. Teksaso klubas sukirto rankomis su ilgamečiu ekipos nariu australu Patty Millsu, kuriam per artimiausius ketverius metus išmokės 50 milijonų JAV dolerių.
Patty Millsas

Puikiu taiklumu atakuojant iš toli pasižymintis 28-erių metų gynėjas ekipoje liko „Spurs“ nukonkuravus didelį susidomėjimą žaidėju parodžiusius Bruklino „Nets“.

Snaiperio gebėjimus šiais metais įrodžiusį krepšininką savo gretose išlaikė ir Milvokio „Bucks“, pasirašę ketverių metų 46 milijonų vertės kontraktą su krašto puolėju Tony Snellu. Buvęs Čikagos „Bulls“ narys šiame sezone tritaškius metė net 41 procento taiklumu.