Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Įžaidėjo pozicijos svarbai pasiekus aukščiausią lygį NBA istorijoje daugelis klubų jau turi ilgalaikius atsakymus atakų kūrėjo rolės klausimams, o pirmajame artėjančios naujokų biržos dešimtuke net penki šaukimai prognozuojami būtent šios pozicijos krepšininkams.

Susidariusi situacija sumažins aikštės generolų paklausą, tačiau sąrašo viršuje įsitaisė keletas intriguojančių pavardžių.

Pajėgiausių laisvaisiais agentais tapsiančių įžaidėjų sąraše neminėsime Rajono Rondo. Reguliariajame sezone 13,7 naudingumo balų vidurkį užfiksavęs veteranas laisvuoju agentu taps tik tuo atveju, jei „Bulls“ nepasinaudos teise pratęsti jo kontraktą kitiems metams.

Ne kartą norą likti Čikagoje išreiškęs R. Rondo būtų atsidūręs septintoje reitingo pozicijoje.
Patty Millsas

10. Patty Millsas, 28-eri metai, 9,8 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 3,6 milijono JAV dolerių.

Nuo 2011-ųjų metų San Antonijaus „Spurs“ klube rungtyniaujantis Patty Millsas 29-ojo gimtadienio sulauks rugpjūčio viduryje, tad šią vasarą australo laukia bandymas išsiderėti kuo didesnės vertės ilgalaikį kontraktą.

Prieš trejus metus „namų klubo nuolaidą“ Greggo Popovičiaus vadovaujamai ekipai pritaikęs ir trejų metų 11 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą pasirašęs snaiperis šią vasarą gali palikti Teksaso klubą ieškodamas ne tik geresnio uždarbio, bet ir startinio įžaidėjo pozicijos.

Australijos aborigenų kraujo turinčiu krepšininku susidomėsiančios organizacijos turės atsižvelgti į du klaustukus: ar vos po 22 minutes šiame sezone žaidęs P. Millsas sugebės atlaikyti startiniam įžaidėjui tenkantį krūvį ir išlaikyti savo efektyvumą už „Spurs“ sistemos ribų.
Deronas Williamsas

9. Deronas Williamsas, 33-eji metai, 11,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 260 tūkstančių JAV dolerių.

Lygos čempionų Klivlando „Cavaliers“ gretose atsarginio įžaidėjo rolę puikiai atliekantis D. Williamsas gali būti ramus dėl savo finansinės ateities – 2015-ųjų vasarą jo sutartį išpirkę Bruklino „Nets“ dar trejus metus žaidėjui mokės po 5,5 milijono JAV dolerių per metus.

Tris kartus Visų žvaigždžių rungtynėse žaidęs veteranas dėl pasikartojusių čiurnų traumų niekados nebegrįš į elitinį lygį, tačiau šiame sezone įrodinėja, jog vis dar gali būti naudingas NBA ekipoms kildamas nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Tikėtina, jog finansinio lankstumo stokojantys „Cavaliers“ bandys išlaikyti įžaidėją savo gretose ir kitam sezonui.

8. Ty Lawsonas, 29-eri metai, 11,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 1,3 milijono JAV dolerių.

Su rimtomis problemomis dėl polinkio į alkoholio vartojimą susidūręs buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas šiais metais įvykdė svarbiausią savo asmeninį tikslą – užbaigė sezoną neprisidaręs daugiau bėdų ir sugebėjęs įtikinti aplinkinius, jog vairavimas išgėrus ir panašūs nuotykiai liko praeityje.

Sakramento „Kings“ pernai T. Lawsonui šansą suteikė pasirašydami negarantuotą vienerių metų sutartį, tačiau šią vasarą reguliariajame sezone penkis kartus 11 ar daugiau rezultatyvių perdavimų atlikusiam krepšininkui gali pasiūlyti likti Kalifornijos sostinėje.

Penktąjį šaukimą artėjančioje biržoje turėsiantis klubas neišvengiamai ieškos pastiprinimo įžaidėjo pozicijoje, kadangi ekipą gali palikti abu šiame sezone joje rungtyniavę atakų kūrėjai.

D. Collisonas ir T. Lawsonas.

7. Darrenas Collisonas, 29-eri metai, 13,7 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 5,2 milijono JAV dolerių.

T. Lawsono bendraklubis D. Collisonas šiais metais susigrąžino pernai R. Rondo užleistą startinio „Kings“ įžaidėjo rolę ir joje sužaidė pakankamai solidų sezoną. Visos karjeros metu snaiperio savybėmis negarsėjęs krepšininkas šiais metais tritaškius metė net 42 procentų taiklumu ir vidutiniškai rinko po 13,2 taško per rungtynes.

Sakramento klubui atsisveikinus su DeMarcusu Cousinsu organizacijos laukia dar sykį nuo nulio pradėsimas persistatymo ir atsijauninimo procesas. Net keturi „Kings“ krepšininkai ką tik baigė savo debiutinius sezonus NBA lygoje, o artėjančioje naujokų biržoje ekipa turės du pirmojo dešimtuko šaukimus.

Sunku nuspėti kokią vietą chaotiškais sprendimais pagarsėjusio klubo vizijoje užima rugpjūčio pabaigoje 30-ąjį gimtadienį švęsiantys D. Collisonas.
Derrickas Rose'as

6. Derrickas Rose‘as, 28-eri metai, 16,4 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 21,3 milijono JAV dolerių.

Prieš šešerius metus jauniausiu MVP trofėjų iškovojusiu krepšininku lygos istorijoje tapęs D. Rose‘as šią vasarą pirmą kartą savo karjeroje taps neapribotu laisvuoju agentu. Niujorko „Knicks“ gretose 64-erias rungtynes sužaidęs įžaidėjas rinko aukščiausią rezultatyvumo vidurkį (18 taškų per rungtynes) nuo pirmosios kryžminių kelio raiščių traumos, tačiau nesugebėjo ženkliai pakelti savo vertės.

Finansinį saugumą ne kartą pabrėžęs buvęs „Bulls“ lyderis tikisi pasirašyti pelningą ir ilgalaikį kontraktą, bet lygos analitikai skeptiškai vertina tokio scenarijaus galimybes. Vos po 4,4 rezultatyvaus perdavimo (mažiau nei T. Lawsonas) atlikdavęs žaidėjas gali būti priverstas susitaikyti su atsarginio krepšininko role.
Jrue Holiday

5. Jrue Holiday, 27-eri metai, 17,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 11,3 milijono JAV dolerių.

Su ilgalaikėmis traumomis taip pat susidūręs J. Holiday šiame sezone sužaisdamas 67-erias rungtynes užfiksavo aukščiausią tokį skaičių nuo atvykimo į Naujojo Orleano „Pelicans“ ekipą 2013-ais metais.

Skirtingai nei ankstesniais sezonais, net 80 procentų praleistų rungtynių įžaidėjas šį kartą ne su komanda praleido ne dėl savo sveikatos problemų – sezono išvakarėse krepšininko žmonai Lauren Holiday buvo išoperuotas smegenų auglys ir klubas suteikė žaidėjui šansą sunkioje situacijoje skirti laiko savo šeimai.

Prieš ketverius metus Visų žvaigždžių rungtynėse žaidęs krepšininkas sezono metu fiksavo neįspūdingą, tačiau stabilią statistiką, o jo svarbą „Pelicans“ organizacijai klubo generalinis vadybininkas Dellas Dempsas ryškiai pabrėžė sezono uždarymo spaudos konferencijoje. Džiazo sostinės ekipa stengsis padaryti viską, kad „Knicks“ ir „Kings“ dominantį įžaidėją išlaikytų savo gretose.
Jeffas Teague

4. Jeffas Teague‘as, 29-eri metai, 19,2 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 8,8 milijono JAV dolerių.

Šią vasarą iš Atlantos „Hawks“ į gimtosios Indianos valstijos „Pacers“ išmainytas J. Teague‘as yra vienas iš tų šio sąrašo narių, kurio ateičiai didelės įtakos turės šiame sezone atstovautos organizacijos krypties pasirinkimas.

Po artėjančio sezono laisvuoju agentu tapsiantis aštuntąją vietą Rytų konferencijoje užėmusio klubo lyderis Paulas George‘as atvirai ir garsiai kalba apie savo norą persikelti į Los Andželo „Lakers“, tad Indianapolio ekipa gali nuspręsti išmainyti pagrindinį savo krepšininką.

Tokio scenarijaus atveju J. Teague‘as veikiausiai būtų priverstas ieškoti naujos darbovietės, turėdamas pakankamai geras galimybes tapti vienu geriausiai apmokamų įžaidėjų visoje NBA lygoje.

K. Lowry ir J. Valančiūnas.

3. Kyle‘as Lowry, 31-eri metai, 23,7 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 12 milijonų JAV dolerių.

Lietuvos NBA sirgaliams puikiai pažįstamas Toronto „Raptors“ įžaidėjas prieš trejetą savaičių atsisakė teisės už identišką šiam sezonui finansinę vertę dar metams pratęsti sutartį su Kanados klubu.

Nepaisydamas pakankamai solidaus amžiaus K. Lowry būtent šiais metais sužaidė geriausią reguliarųjį sezoną savo karjeroje ir priėmė racionalų sprendimą – pasirašyti paskutinį ilgalaikį kontraktą savo NBA karjeroje.

Toronto organizacija atsidūrė sudėtingoje situacijoje: siūlydami įžaidėjui maksimalios vertės sutartį „Raptors“ ne tik priimtų dėl žaidėjo amžiaus rizikingu tapsiantį sprendimą, bet ir absoliučiai sukaustytų savo galimybes papildyti organizaciją kitais laisvaisiais agentais.

Tačiau atsisveikindami su K. Lowry kanadiečiai taip pat negautų pakankamai finansinės erdvės, leidžiančios rinkos kaina pasirašyti kontraktą su adekvačiai gynėją pakeisti galinčiu krepšininku.
Ilgametis Jono Valančiūno komandos draugas šią vasarą visus derybų kozirius laiko savo rankose.

2. Chrisas Paulas, 32-eji metai, 24,8 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 22,9 milijono JAV dolerių.

Pasak lygos analitikų pateikiamos informacijos, Los Andželo „Clippers“ klubo prakeiksmo atkrintamosiose varžybose niekaip nutraukti nesugebantis C. Paulas beveik garantuotai atsisakys teisės pratęsti kontraktą dar vieneriems metams ir šią vasarą taps neapribotu laisvuoju agentu.

Vis garsiau skambant gandams apie galimą vieno geriausių pastarojo dešimtmečio įžaidėjų persikėlimą į „Spurs“ klubą derėtų atkreipti dėmesį į tai, jog NBA žaidėjų asociacijos prezidento pareigas einantis CP3 svariai prisidėjo prie iniciatyvos į pernai perrašytą kolektyvinę sutartį įtraukti galimybę sudaryti penkerių metų kontraktus su jų galiojimo metu 35-erių metų amžių pasieksiančiais žaidėjais.

Preliminariais skaičiavimais maksimali tokio kontrakto su „Clippers“ suma viršytų 207 milijonus JAV dolerių.

Stephenas Curry

1. Stephenas Curry, 29-eri metai, 25,2 naudingumo balo.

2016-17 metų uždarbis: 12,1 milijono JAV dolerių.

Reguliariojo sezono metu naudingumo koeficientu tarp įžaidėjų tik Russellui Westbrookui ir Jamesui Hardenui nusileidęs S. Curry puošia šio sąrašo viršūnę, tačiau jo pavardė siejama su vieninteliu klubu.

Vieną geriausių kontrakto kainos ir žaidimo kokybės santykių pastaraisiais metais „Warriors“ ekipai padovanojęs snaiperis šiais metais, nepaisant artėjančio NBA superfinalo baigties, pasirašys maksimalų kontraktą su Ouklando klubu.

Apie statistikos svarbos nublankimą prieš iškovotus titulus prieš kelias dienas karštai pasisakęs įžaidėjas niekur kitur neturės tokių galimybių tapti NBA čempionu, kokias turi Kalifornijos ekipoje.

Net ir beprotiškiausius scenarijus kuriantys lygos apžvalgininkai it sutartinai tyli dėl S. Curry ateities. „Šefas“ Curry liks kurti dominuojančios dinastijos „Golden State Warriors“ klube.

Straipsnyje naudojama interneto svetainėje basketball-reference.com pateikiama statistika.