„Visi matome policijos agresiją ir rasizmą ir jau tai matėme daug anksčiau, tačiau niekas nesikeičia. Be tinkamo vadovavimo ir problemos supratimo niekas nepasikeis, – sakė G. Popovichius leidiniui „The Nation“. – Baltieji amerikiečiai šią problemą nuolatos ignoruoja, nes neva laiko save privilegijuotais“.

Penkis kartus NBA čempionų aukso žiedus su San Antonijaus „Spurs“ komanda iškovojęs strategas negailėjo kritikos dabartiniam JAV prezidentui: „Jei D. Trumpas turėtų smegenis, net jei 99 proc. jų būtų ciniškos, jis tikrai pasakytų kažką, kas suvienytų tautą. Tačiau tai jo nedomina. Jam svarbus tik jis pats ir kas jam asmeniškai atneša naudą. Niekada kalba neina apie bendrąjį gėrį. Tai ne tik D. Trumpo bėda, visa sistema turi keistis“.

Kai dėl policijos pareigūnų kaltės žuvo afroamerikietis George'as Floydas, JAV nuolat kyla aršūs protestai.

„Tai yra taip akivaizdu, kas turi įvykti. Mums reikia prezidento, kuris turi žengti prieš savo tautą ir pasakyti „Black lives matter“. D. Trumpas ne tik skaldo, bet ir griauna. Esu nusivylęs, kad turime vadovą, negalinti ištarti, kad juodaodžių gyvenimai yra svarbūs“, – kalbėjo 71-erių metų treneris.

Tuo metu JAV prezidentas D. Trumpas pirmadienį pažadėjo įsakyti kariuomenei imtis malšinti šalį apėmusius didžiulius protestus prieš rasinę diskriminaciją ir pareiškė pasiųsiantis į sostinės gatves tūkstančius karių. Jis taip pat pagrasino pasiųsti kariuomenę į valstijas, nesugebančias nuslopinti riaušių.

Šis dramatiškas, padėtį eskaluojantis pareiškimas nuskambėjo praėjus savaitei po incidento Mineapolyje, kur neginkluotas juodaodis G. Floydas mirė policijai jį areštavus, baltajam policininkui keliu spaudžiant vyro kaklą.

Afroamerikietis buvo uždusintas jį areštavusio policininko, rodo pirmadienį paskelbti oficialūs palaikų tyrimo rezultatai, paneigiantys pirminę išvadą.

Šio incidento vaizdo įrašas Niujorke, Los Andžele ir dešimtys kitų Amerikos miestų išprovokavo didžiausius pilietinius neramumus per kelis pastaruosius dešimtmečius.

D. Trumpas buvo kritikuojamas dėl savo tylos per besivystančią krizę, tačiau pirmadienį pasisakė karingu tonu, kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų. Tuo metu policija Vašingtone stengėsi išvaikyti protestuotojus ašarinėmis dujomis.

Prieš policijos veiksmus ir rasizmą pasisakė daugelis garsių pasaulio sportininkų, tarp kurių NBA ikona Michaelas Jordanas, „Formulės-1“ pasaulio čempionas Lewisas Hamiltonas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)