Abi šios Europos krepšinio žvaigždės savo pavardes NBA naujokų biržoje išgirdo daug anksčiau, bet iki pat šiol siautėjo Eurolygoje.

2017-aisiais 57-uoju numeriu pašauktas S. Vezenkovas paskutinį sezoną su Pirėjo „Olympiakos“ nužygiavo iki pat finalo, kur Kaune apmaudžiai nusileido Madrido „Real“ klubui.

Nepaisant to, po 29 minutes ardavęs Saša tapo ne tik rezultatyviausiu (vid. 17,6 tšk.), bet ir efektyviausiu viso sezono žaidėju (vid. 22,2 balo).

Tuo metu 2014-aisiais 52-uoju pakviestas V. Micičius du kartus iš eilės tapo Eurolygos čempionu (2021 ir 2022) ir abiejų tų Finalo ketverto turnyrų naudingiausiu krepšininku.

Net ir pernai, nors Stambulo „Anadolu Efes“ ir strigo bei net nepateko į atkrintamąsias, Vasa per 31 min. rinko po 16 taškų bei 17,4 naudingumo balo.

Tačiau kai prieš porą dienų Kalifornijoje vyko „Kings“ ir „Thunder“ susirėmimas, abu čia minimi vyrukai liko šešėlyje.

28-erių metų S. Vezenkovas pasireikšti gavo tik 8 minutes (tik devintas rezultatas komandoje pagal ant parketo praleistą laiką), per kurias visgi spėjo pasižymėti 6 taškais (2/3 tritaškiai), 1 atkovotu ir 1 perimtu kamuoliu. Palyginti, pirmąjį trigubą dublį – 17 tšk., 13 atk. kam., 13 rez. perd. – sukaupęs Domantas Sabonis darbavosi net 38 minutes.

O 29-erių metų V. Micičius apskritai nenusivilko treningo bei taip ir nepakilo nuo kėdžių, skirtų atsarginiems – jis nepateko į dešimties žmonių rotaciją, kuria tą vakarą kliovėsi treneris Markas Daigneaultas.

Ir tai net nebuvo kokia nors išimtis iš šio sezono konteksto: Sašai strategas Mike'as Brownas kol kas suteikia po 13,4 min. žaidimo laiko (vid. 5,6 tšk., 40,5 proc. pataikymas, 2 atk. kam.), tai Vasa yra apskritai nustumtas į užribį ir per devynerias rungtynes iš jo pakeltas buvo tik trejose (vid. 10,7 min., 3,3 tšk., 44,4 proc. pataikymas, 2,3 rez. ped.).

Akivaizdu, kad abu buvę Eurolygos šviesuliai NBA pasaulyje nėra tokie ryškūs ir savo komandose tevaidina antraplanius arba net trečiaplanius vaidmenis.

S. Vezenkovui dėl minučių tenka konkuruoti su NBA čempionu Harrisonu Barnesu, o perimetro linijoje Oklahomoje karaliauja jau ne pirmus metus vienas rezultatyviausių lygos žaidėjų Shai'us Gilgeousas-Alexanderis. Jam kompaniją palaiko 21-erių metų australas Joshas Giddey, taip pat Luguentzas Dortas ir šių metų naujokas 20-metis Casonas Wallace'as.

Patyrusių europiečių noras išbandyti savo jėgas su pajėgiausiais planetos atletais ir svajonė atsidurti NBA yra suprantama, tačiau dažnu atveju jis niekur toli nenuveda. Pavyzdžių pilna: Facundo Campazzo, Gabrielis Deckas, Luca Vildoza ir kiti.

„NBA yra apie progą ir tinkamumą – ne apie krepšinį“, – matydamas kolegų vargus pareiškė pat savo kailiu abi lygas išbandęs Mike'as Jamesas.

Tam galėtų pritarti ir savaitgalį Vilniuje pagerbtas legendinis Lietuvos snaiperis Arvydas Macijauskas, savo laiku viešpatavęs Europoje, bet taip ir neįsitvirtinęs Naujojo Orleano „Hornets“ gretose.

Beje, jis irgi kamavosi tame pačiame Oklahomos Sityje, kadangi tuomet Luizianos valstijos miestui smogė penktos kategorijos uraganas Katrina, tad „Širšėms“ kuriam laikui teko išsikelti iš savo namų.

Autsaiderių gretose, kur tikėjosi tapti svarbia figūra, pikinis 25-erių metų Macas susidūrė su visišku triskart NBA čempiono trenerio Byrono Scotto ignoravimu ir gaudavo pasireikšti tik per vadinamąsias šiukšlių minutes, o kartais net ir sekundes: 17 sek., 34 sek., 1 min. 29 sek. ir 1 min. 51 sek. – kai kurie jo pasirodymai truko tik tiek.

Ikisezoninėse rungtynėse dar kiek pasispardęs ir vieną vakarą 12 taškų įmetęs A. Macijauskas vėliau pralaimėjo konkurencinę kovą ne tik NBA antramečiui J. R. Smithui, bet ir Rasualui Butleriui bei Kirkui Snyderiui.

Nors Kalašnikovas su „Širšėmis“ buvo sudaręs dvejų metų ir 3,5 milijono JAV dolerių sutartį, skyrybos įvyko jau po pirmo sezono, per kurį Macas ant parketo išbėgo vos 19 mačų ir tespėjo įmesti tris tritaškius (3/12, 25 proc.) bei uždirbti 2,5 mln.

Plačiau apie tai, kodėl Dievu Europoje buvusiam Macui nepavyko pakilti į NBA aukštybes, galite paskaityti šiame Delfi straipsnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją