Dažnas lygos aktualijomis besidomintis skaitytojas akimis permetęs straipsnio įžangos paskutinįjį sakinį šyptelėjo ar papurtė galvą. Neabejotinais artėjančio sezono favoritais ir toliau laikomi „Golden State Warriors“, o artimiausių jų persekiotojų statusą Vakarų konferencijoje po triukšmingų tarpsezonių įgavo žvaigždėmis pasistiprinę Hjustono „Rockets“ ir Oklahomos „Thunder“.

Tokia situacija su kaupu tenkina nespalvota klubo heraldika pasipuošusius „Spurs“. Pastaruosius penkerius metus ikisezoninėse apžvalgose lygos analitikai nuolat kelia vieną ir tą pačią prielaidą – San Antonijaus komandos branduolys šiais metais jau yra per senas ir nebesugebės pakartoti šlovingų praeities žygdarbių. Ir kasmet G. Popovičiaus auklėtiniai be ypatingos pompastikos ar garsių pareiškimų priverčia paraudusius kritikus nukelti kepures prieš juodai-pilkai-baltų žaidimą.

Net ir kalbėdami apie pagrindinius favoritus išversti „Warriors“ iš jų auksinio sosto sirgaliai ir apžvalgininkai, apsvaigę nuo Carmelo Anthony, Paulo George'o ir Chriso Paulo (ar net Paulo Millsapo!) vasarą sukelto ažiotažo, pamiršta, jog būtent „Spurs“ pernai turėjo realiausią galimybę nukauti devyngalvį Ouklando slibiną.

San Antonijaus klubas ne tik kovėsi su varžovais kaip lygūs su lygiais – sužaidus keturias trečiojo pirmų serjios rungtynių kėlinio minutes „Spurs“ išvykoje varžovus traiškė net 21 taško skirtumu, tačiau vieną kontroversiškiausių atkrintamųjų varžybų epizodų sukūręs Zaza Pačulija eliminavo Kawhi Leonardą iš tolimesnės kovos ir atvėrė duris sausai „Warriors“ pergalei konferencijos finale.
Kawhi Leonardas

Nors teorinės spekuliacijos prasidedančios žodžiu „jeigu“ negali tapti konstruktyvios diskusijos pamatu, fakto, jog ne Klivlando „Cavaliers“, o San Antonijaus „Spurs“ pernai (kad ir vos 28 minutes) būsimiesiems čempionams buvo pačiu neparankiausiu varžovu užginčyti neįmanoma.

Ir nors Steve'o Kerro auklėtiniai pasižymi pagirtina savybe neužmigti ant laurų bei į naująjį sezoną žengia su jau metus komandinės patirties su „Warriors“ kariais įgavusiu Kevinu Durantu, emocijoms nepavaldi G. Popovičiaus armija, bleacherreport.com sulyginta su baltaisiais klajūnais („White walkers“ - ang.) iš populiaraus serialo „Game of Thrones“, šiais metais nepastebimai grįžta stipresnė, nei buvo pernai.

LaMarcuso Aldridge'o audiencija ir maksimalus minimalių resursų panaudojimas
Rudy Gay ir LaMarcusas Aldridge'as

Viena labiausiai nuvylusių ir plačiausiai eskaluotų praėjusių metų atkrintamųjų varžybų istorijų tapo tragiškas L. Aldridge'o žaidimas svarbiausiomis sezono akimirkomis. Pirmose Vakarų konferencijos finalo rungtynėse 28 taškus pelnęs krepšininkas po K. Leonardo netekties turėjo prisiimti komandos lyderio vaidmenį, tačiau su šia užduotimi, švelniai tariant, nesusitvarkė.

Likusiuose trijuose sustikimuose buvęs Portlando „Trail Blazers“ vedlys rinko vos po 11,3 taško, o iš žaidimo atakavo savo pozicijos žaidėjui tragišku 38 procentų taiklumu. Pasitikėjimą savo jėgomis praradęs puolėjas sulaukė aštrios G. Popovičiaus kritikos dėl atsakomybės puolime vengimo, o šią vasarą buvo taip stipriai nepatenkintas situacija klube, jog svarstė mainų pareikalavimo galimybę.

Uždaro charakterio L. Aldridge'as galiausiai pareikalavo privataus susitikimo su „Spurs“ simboliu G. Popovičiumi ir atvirai išsikalbėjo apie savo situaciją San Antonijaus komandoje. „Manau, kad iš pradžių jis buvo kiek šokiruotas, nes, mano manymu, jis net nepastebėjo, jog aš esu nelaimingas. Bet kai aš tai išsakiau, jis nuoširdžiai išklausė mano jausmus: jog aš nepritampu prie žaidimo sistemos ir jaučiuosi, jog nepadedu komandai taip, kaip galėčiau“.

Kalbėdamas apie šį susitikimą G. Popovičius pabrėžė, jog skyrė per didelį dėmesį ženkliai patobulėjusiai LaMarcuso gynybai ir nepankamai atsižvelgė į komfortabilių sąlygų puolime sudarymą.

Aukštaūgio nusiskundimai paskatino trenerių štabą pakoreguoti puolimo filosofiją ir stengtis suteikti daugiau galimybių tiek Aldridge'ui, tiek Pau Gasoliui žaisti nugara į krepšį jau pirmosiomis atakų sekundėmis.

Antrajame „Spurs“ praleistame sezone audiencijos pas „Spurs“ patriarchą pareikalavęs aukštaūgis fiksavo žemiausius statistinius rodiklius nuo 2007-08 metų, tačiau perskirstyta puolimo sistema gali leisti tikėtis aukštaūgio žaidybinio ir, svarbiausia, psichologinio atgimimo.

Sugrįžimo į geriausius karjeros laikus tikisi ir vasarą su San Antonijaus klubu sutartį pasirašęs Rudy Gay. Savanaudžio žaidėjo reputacijos užsitarnavęs lengvasis kraštas teigia, jog šiame sezone rūpinsis ne individualiais, o komandiniais rodikliais, bei artėjančius metus vadina svarbiausiais savo karjeroje.

Po sunkios Achilo sausgyslės traumos į aikštę grįžęs 2010-ųjų ir 2014-ųjų Pasaulio krepšinio čempionatų aukso medalių laimėtojas vos suderinęs detales su „Spurs“ klubu ėmėsi skambinėti būsimiems komandos draugams ir nuodugniai klausinėti kokiais būdais labiausiai palengvintų kiekvieno iš jų užduotis aikštėje.

Nominaliai atsarginio krepšininko rolę naujojoje komandoje užimsiančio krepšininko žaidimas San Antonijaus ekipai bus itin svarbus ne tik atkrintamosiose varžybose, bet ir sezono pradžioje – keturgalvio šlaunies raumens traumą patyręs K. Leonardas praleido pasiruošimą sezonui ir gali praleisti kelerias pirmąsias „Spurs“ rungtynes.

Dar vienu potencialiai svarbiu Teksaso klubo naujoku tapo prancūzas Joffrey Lauvergne'as. Ikisezoninėse rungtynėse naudingu žaidimu komandos sirgalius maloniai nustebinęs aukštaūgis „Spurs“ itin vertinamas dėl puikaus darbo kojomis ir gebėjimo keistis ginamaisiais varžovų du-prieš-du žaidimo metu.
Joffrey Lauvergne'as

Savo tėvynainio Tony Parkerio rekomendacijų sulaukęs krepšininkas pakliūna į šiai organizacijai išskirtinai būdingą iš oro ištrauktų deimantų kategoriją. Žaidėjų stipriąsias puses meistriškai išnaudojantis G. Popovičius padėjo visai eilei žaidėjų po poros San Antonijuje praleistų metų pasirašyti pelningas sutartis (pastaruoju metu – Bobanui Marjanovičiui ir Jonathonui Simmonsui). J. Lauvergne'as šiandien tampa naujausiu šios formulės eksperimentu.

Pagrindinus klubo veteranus (Manu Ginobili!) išsaugoję „Spurs“ artėjančiais metais remsis ne tik puikiai pažįstamo branduolio, bet ir perspektyvių jaunųjų krepšininkų indėliu. Tritaškių salvėmis karts nuo karto pratrūkstantis Brynas Forbesas, apgaulingu atletiškumu pasižymintis Davis Bertanis, naujokai Derrickas White'as ir Brandonas Paulas turi potencialo tapti svarbiais rotacijos žaidėjais, tačiau svarbiausiu jaunuoju San Antonijaus krepšininku derėtų laikyti įžaidėją Dejounte Murray.

Po T. Parkerio traumos progą atkrintamosiose varžybose gauti solidų žaidybinių minučių skaičių gavęs krepšininkas ne tik nepagadino komandos žaidimo, bet ir atskleidė savo potencialą. Paskutinėse serijos su „Warriors“ rungtynėse 5 kamuolius perėmęs žaidėjas tapo pirmuoju tokį skaičių atkrintamosiose užfiksavusiu naujoku per visą lygos istoriją(!).

Įžaidėjo akcijas treniruočių stovyklos metu pakėlė ir M. Ginobili, nepagailėjęs gražių ir drąsių žodžių apie jaunąjį komandos draugą: „esu labai optimistiškas dėl jo ateities. Sunku pasakyti ar jis taps puikiu krepšininku ir Visų žvaigždžių rungtynių dalyviu jau dabar, ar po penkerių metų, tai priklauso nuo jo paties, bet jis yra velniškai talentingas vaikis“.

Nors šis tarpsezonis pelnytai vadinamas vienu įspūdingiausių per visą NBA istoriją, konkurentų sprogdintų fejerverkų šešėlyje likę „Spurs“ ir toliau lieka viena pajėgiausių lygos komandų.

Pagrindiniu kandidatu iškovoti MVP trofėjų vadinamo K. Leonardo ir lygos žvaigždžių vis dažniau geriausiu visų laikų treneriu vadinamo G. Popovičiaus duetas garantuotai pratęs neprilygstamą San Antonijaus klubo dalyvavimo atkrintamosiose seriją, o tradiciškai neįvertinti komandos naujokai suteiks juodai-pilkai-baltiems nenuspėjamumo faktorių.

Metai iš metų nesikeičianti tendencija byloja, jog nurašius „Spurs“ krepšininkus jie visados sugeba tyliu ir kantriu darbu užčiaupti skeptikus. Šis sezonas tik dar kartą pratęs šio unikalaus klubo tradicijas.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai
Sudėtingas atkrintamųjų varžybų iššūkis nenuslopino „Trail Blazers“ ambicijų
Sakramento „Kings“ pagaliau atsikratė pajuokos objekto etiketės