Dešimties komandų B grupėje panevėžiečiai praėjusį antradienį Kalnapilio arenoje 100:96 įsirašė svarbią pergalę prieš Breso Burgo „JL“ ekipą, o šeštadienį Betsafe-LKL fronte įveikė Utenos „Uniclub Casino - Juventus“ (91:88).

Kitas varžovas – į Panevėžį atvykstantis Ankaros „Turk Telekom“ klubas. Turkijos komanda Europos taurėje startavo tik viena pergale iš penkių, o vietinių pirmenybių turnyro lentelėje rikiuojasi vos aštuntoje pozicijoje.

Apie Ankaros klubo istoriją, trenerius ir ženkliai pakitusią sudėtį skaitykite šiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Pakilimai ir nuopuoliai

1991 m. savo istoriją pradėjęs Turkijos sostinės krepšinio klubas jau trečiajame savo sezone pasiekė vietos pirmenybių pusfinalį, o 1997 m. pirmą kartą iškovojo sidabrą ir gavo galimybę pirmą ir, bent jau kol kas, vienintelį sezoną sužaisti Eurolygoje.

Vėliau dar kartą Turkijos čempionato sidabrą Ankaros ekipa laimėjo 2008 m., kai tame pačiame sezone šalies ir Prezidento taures. Tiesa, dar kitame sezone (2008-09 m.) iki pusfinalio nužygiavęs klubas vėliau tokį rezultatą pasiekė tik po keturiolikos metų, praėjusiame sezone.

2016-2018 m. „Turk Telekom“ netgi du sezonus varžėsi antroje Turkijos lygoje, tačiau ją laimėjo ir grįžo tarp stipriausių šalies komandų. Šį sezoną jau 23-ią kartą klubo istorijoje varžosi viename iš Europos turnyrų, o per paskutinius kelis sezonus spėjo susidurti ir su Panevėžio klubu – tarpusavio rungtynėse Turkijos ekip laimėjo visus keturis kartus.

Įvairūs treneriai

Ankaroje savo profesionalią trenerio karjerą 1996 m. pradėjo dukart Eurolygos čempionas Erginas Atamanas, vėliau klubą treniravo Berlyno „Albos“ legendinis žaidėjas Henrikas Rodlas, buvęs Turkijos rinktinės treneris Ertugrulas Erdoganas.

Praėjusį sezoną į Europos Taurės finalą „Turk Telekom“ atvedė dabartinis „Anadolu Efes“ strategas Erdemas Canas, kurį būtent tarpsezoniu ir pakeitė jau į Panevėžį spėjęs sugrįžti Nenadas Čanakas, iš kurio vairą perėmė prieš tai penkis sezonus Stambulo „Darussafakai“ vadovavęs Selcukas Ernakas.

Visgi kol kas dar nė vienam strategui nepavyko Ankaros klube išdirbti taip ilgai, kaip Ercumentui Sunterui, kuris komandai su pertraukomis iš viso vadovavo net aštuoniolika sezonų.

Kardinalūs pokyčiai

Tarpsezoniu „Turk Telekom“ pasikvietė ne vieną ryškų vardą, tarp kurių dar praėjusį sezoną Eurolygoje rungtyniavę gynėjas Jalenas Adamsas (Tel Avivo „Maccabi“) ir vidurio puolėjas Stevenas Enochas (Vitorijos „Baskonia“).

Į Ankarą klubo vadovams taip pat pavyko pasikviesti praėjusiame sezone Europos Taurėje spindėjusius Jamesą Palmerį (Breso Burgo „JL“ ir Tyrone’ą Wallace’ą (Paryžiaus „Paris Basketball“), o taip pat atvyko FIBA Čempionų lygoje su Dižono klubu puikiai atrodęs Markisas McDuffie.

Visgi viena iš sunkaus starto priežasčių, ko gero, tapo tai, jog klube neliko nė vieno svarbaus žaidėjo iš praėjusio sezono: Jerianas Grantas išvyko į „Panathinaikos“, Tyrique Jonesas ir Ekanas Yilmazas į „Anadolu Efes“, Nate’as Sestina į „Fenerbahce“, o Axelis Boutellie ir Tony Tayloras į Stambulo „Bahcesehir“.