Dešimties komandų B grupėje praėjusį antradienį Las Palmo mieste Ispanijoje 77:88 nusileido turnyro čempionei „Gran Canaria“ ekipai, tačiau šeštadienį Betsafe-LKL fronte įveikė Jonavos „Cbet“ (84:79) ir nutraukė penkių pralaimėjimų seriją.

Kitas varžovas – į Panevėžį atvykstantis Breso Burgo „JL“ klubas. Prancūzijos komanda Europos taurėje startavo keturiomis pergalėmis iš penkių, o vietinių pirmenybių turnyro lentelėje nusileidžia tik „Monaco“ ir „Paris Basketball“ ekipoms.

Apie Breso Burgo miestą, klubo istoriją, geriausius laikus ir šio sezono sudėtį skaitykite svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių cikle „Žvilgsnis į varžovą“.

Sėkmingas etapas

Burgo mieste „JL“ sporto organizacija buvo įkurta 1910 m., o 1937 m. joje suformuota krepšinio komanda. Dvi raidės JL pavadinime – trumpinys žodžiams Jeunesse Laïque (liet. Pasaulietinis jaunimas).

Po daugybės sezonų praleistų Prancūzijos krepšinio piramidės divizionuose, 2000 m. ekipa laimėjo antrąją šalies lygą ir iškopė tarp stipriausiųjų šalies komandų. Visgi po septynerių metų „JL“ iškrito iš pajėgiausio čempionato ir tik po dešimtmečio (2017 m.) dar kartą sugrįžo tarp šalies elito. Europos taurėje šis sezonas klubui jau ketvirtas paeiliui.

Su vienais iš Prancūzijos atstovų panevėžiečiai jau susidūrė praėjusiame sezone, kai abi ekipos pasidalino po pergalę namuose. Nors Burgo komanda pernai geriau pradėjo sezoną, tačiau finišavo penktoje grupės vietoje ir jau aštuntfinalyje krito prieš Kulbokos vedamą Patrų „Promitheas“.

Sėkmingas sezonas

Breso Burgas – tiek plotu, tiek gyventojų skaičiumi dvigubai mažesnis už Panevėžį miestas, įsikūręs rytinėje Prancūzijos dalyje, netoli Liono. Būtent ten, Vilerbano „Asvel“ klube, Fredericas Fathoux dirbo asistentu prieš praėjusią vasarą persikeldamas į Breso Burgą.

Bene geriausiai šį 50-metį vietinį specialistą apibūdina žodis sėslus. Du sezonai „Asvel“, prieš tai penki „Metropolitans 92“, o beveik visą savo žaidėjo karjerą prancūzas praleido Po Ortezo klube, kur rungtyniavo nuo 1990 iki 2007 metų.

Pirmasis sezonas vadovaujant „JL“ Fathoux susiklostė tikrai sėkmingai – komanda pirmą kartą pateko į Europos Tturės atkrintamąsias, o taip pat pirmą kartą žaidė Prancūzijos lygos pusfinalyje, kur nusileido tik čempione tapusiai „Monaco“ ekipai.

Ryškiausi žaidėjai

Tarpsezoniu Burgo klubas savo gretose išsaugojo veteranus Maxime’ą Courby ir Axelį Julieną, dar kylančius žaidėjus Hugo Benitezą ir Keviną Kokilą, o taip pat – antrą sezoną pradėjusį ir lyderiu tapusį Isiahą Mike’ą, dar vasarą Kanadoje spėjusį pažaisti su Šarūnu Vasiliausku.

Tarp labiausiai intriguojančių papildymų – iš Vilerbano „Asvel“ nuomos pagrindais atvykęs aštuoniolikmetis Zaccharie Risacheras, kuriam prognozuojamas šaukimas artimiausioje NBA naujokų biržoje. Europos taurės starte jaunasis prancūzas yra antras naudingiausias komandos žaidėjas.

Prie Risachero tobulėjimo patarimais ir patirtimi prisidėti gali prie komandos prisijungęs keturiasdešimtmetis Earlas Rowlandas, daugybę metų klajojantis po Europos krepšinio klubus. Išskirti taip pat vertėtų ir praėjusį sezoną su Bonos komandą FIBA Čempionų lygą laimėjusį Jeremy Morganą.