Iki BEKO-LKL „Žvaigždžių dienos 2015“ likus penkioms savaitėms, krepšinio analitikas Erildas Budraitis dalinasi kitų trylikos Europos šalių patirtimi – kokį formatą pastaraisiais metais rinkosi ir kaip dažnai jį keičia kitos Senojo žemyno lygos? Galbūt kuris iš variantų ateityje galėtų būti panaudotas ir Lietuvoje?

Visų pirma, nors dažniausiai Lietuvoje naudotas „legionieriai“ prieš „vietinius“ formatas sulaukdavo nemažai kritikos, Europoje tai vis dar išlieka pagrindinis pasirinkimas. Pavyzdžiui, 2014-2015 metų sezone naudojo ar naudos Graikija, Austrija, Izraelis, Vokietija ir Prancūzija. Graikija šį formatą naudoja nuo 2000 metų ir per 14 metų nė karto neišbandė nieko naujo (prieš tai graikai septynerius metus lygos žvaigždes skirstė į amerikiečių ir europiečių komandas). Populiariausią variantą kurį laiką taip pat naudojo Italija, kuri šiemet nusprendė keisti formatą ir žaidėjus į komandas skirstė neatsižvelgdama į pilietybes.

Stiprėjanti Vokietijos lyga taip pat pastaruosius ketverius metus rengė legionierių ir vietinių žaidėjų dvikovą, kuri pakeitė iki 2011 metų galiojusį „šiaurė prieš pietus“ formatą. Įdomu tai, kad net pastaruosius dešimt kartų naudingiausio žaidėjo prizą Vokietijoje laimėjo vien amerikiečiai.

Paskutiniai du užsieniečiai laimėję „Žvaigždžių rungtynių“ MVP apdovanojimą buvo Denisas Wuchereris (2005 m.) ir 2003-2004 metų sezone Vokietijoje žaidęs Rimantas Kaukėnas. Dar viena įdomybė – nuo 2003 iki 2007 metų, net penkerius metus iš eilės „Žvaigždžių diena“ buvo rengiama Kelne. Visus penkis kartus šventės organizatoriai sugebėdavo sukviesti įspūdingą auditoriją – nemažiau 12 tūkstančių gerbėjų, o 2004 metais Vokietijos „Žvaigždžių rungtynes“ stebėjo daugiau nei 17 tūkstančių gerbėjų. Tiesa, vėliau penkerius metus iš eilės Vokietijos „Žvaigždžių dienos“ lankomumas smuko kol 2012 metais pasiekė antirekordą (kiek daugiau nei 4 tūkstančiai žiūrovų).

Neįprastus formatus pastaruoju metu rinkosi Olandija, Čekija, Lenkija ir Turkija. Olandijoje krepšinio gerbėjai šį sekmadienį (vasario 22 d.) išvys Olandijos nacionalinės rinktinės ir vietinės lygos žvaigždžių rinktinės, kurių startinį penketą rinko fanai, dvikovą. Turkijoje šiemet žvaigždės pasiskirstė į dvi stovyklas – Europos ir Azijos komandas. Europinėje Turkijos dalyje rungtyniaujančios žvaigždės stebint daugiau 10 tūkstančių žiūrovų įveikė žaidėjus iš azijinės dalies, 138:130.

Pats neįprasčiausias sprendimas buvo įgyvendintas tarp Lenkijos ir Čekijos krepšinio lygų, kurių žvaigždės du metus iš eilės grūmėsi tarpusavyje. 2012-2013 metų sezone „Žvaigždžių rungtynės“ buvo rengiamos Lenkijoje, praėjusį sezoną – Čekijoje. Po antrųjų rungtynių lygų vadovai nebuvo įsitikinę ar toks pat formatas bus naudojamas ir šiemet, tačiau ieškojo būdų tęsti bendradarbiavimą. Pavyzdžiui, Čekija ir Lenkija svarstė galimybę ateityje kartu organizuoti taurės turnyrą.

Vis dėlto „Žvaigždžių dienos“ renginys kai kurioms šalims nėra reikalingas. Belgija per savo istoriją tik kartą bandė organizuoti „Žvaigždžių dieną“ – 2012-2013 metų sezone vykęs renginys (rytai prieš vakarus) buvo pirmas ir bent kol kas paskutinis Belgijos krepšinio istorijoje. Stipriausias nacionalinis čempionatas Europoje – Ispanijos ACB lyga – savo „Žvaigždžių dienos“ neorganizuoja.

BEKO-LKL lyga praėjusį sezoną skirstė komandas į dvi grupes ir organizavo „Rytų“ ir „Vakarų“ rinktinių dvikovą.

BEKO-LKL „Žvaigždžių dienos“ balsavimas tęsis iki kovo 8 dienos. Rinkti savo starto penketus ir trenerius galite interneto puslapyje zvaigzdziudiena.lt. Vienam laimingajam atiteks kelionė dviems į Turkiją, o taip pat 1000-asis, 2000-asis ir t.t. balsavęs laimės pakvietimus į BEKO-LKL „Žvaigždžių dienos“ renginį.

Įspūdingas BEKO-Lietuvos krepšinio lygos (LKL) renginys, vienijantis geriausius LKL krepšininkus ir trenerius, po 8 metų pertraukos grįžta į Vilnių. „Siemens“ arenoje spindės ryškiausios LKL žvaigždės, susirinks geriausi lygos treneriai, sporto, verslo bei pramogų pasaulio atstovai. Sirgaliai išvys snaiperio, oro karaliaus ir trenerių karavano konkursus. Koncertuos ryškiausios Lietuvos muzikos žvaigždės, o įspūdingą muzikos ir šviesų šou dovanos fantastiškų elektroninių šokių asai iš Ukrainos „Light Balance“.

Bilietus į renginį platina TIKETA (www.tiketa.lt), pirmąsias dvi savaites krepšinio sirgaliai bilietus gali įsigyti pigiau, vėliau jie brangs.