Lietuvos nacionalinei komandai po metų teks pirmą kartą kautis dėl bilieto į 2019-ųjų planetos pirmenybes atrankos varžybose. Bet ar jai tuomet padės Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai – klausimas vis dar atviras.

Eurolygos vadovybė ne kartą pasisakė prieš FIBA suplanuotą tarptautinio tvarkaraščio reformą, pagal kurią nuo kito sezono klubų turnyrus turėtų pertraukti rinktinių rungtynių „langai“. Jie numatyti lapkritį, vasarį, birželį ir rugsėjį.

Antradienį FIBA pasigyrė gavusi Eurolygos laišką, kuriuo pastaroji esą patvirtino neturinti jokių taisyklių, draudžiančių žaidėjams atstovauti savo šalių nacionalinėms komandoms.

Tiesa, pateikta tik abstrakti formuluotė, kurioje nė žodžiu neužsimenama apie su pačia Eurolyga besikertančias pasaulio čempionato atrankos varžybas.

Regis, FIBA žaidžia „laivų mūšį“, bandydama aklai nuspėti priešininkų pozicijų koordinates.

Krepšinis.lt paklaustas apie situaciją, Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas neslėpė sunkiai suvokiantis, ką FIBA turėjo omenyje.

„Ne kartą kalbėta, kad būtų galima tartis dėl „langų“ vasarą ar sezono pradžioje. Ir tai jau būtų geranoriškas klubų žingsnis. Neįsivaizduoju, apie kokį susitarimą dabar kalba FIBA. Perskaičiau ir labai nustebau“, – sakė Lietuvos čempionų ekipos vadovas.

Pasak jo, kol kas Eurolyga ir klubai niekaip nereaguoja į kitą sezoną laukiančią naujovę, nes bendros kalbos su FIBA rasti iki šiol nepavyko.

Šiemet pakeitus Eurolygos reguliaraus sezono formatą, „Žalgiriui“ dažnai tenka žaisti po dvejas elitinio turnyro rungtynes per savaitę, neminint kovų vietiniame fronte.

Pasiteiravus, kaip elgtųsi Kauno klubas, jei savo „langus“ FIBA būtų atvėrusi jau šiame sezone, P. Motiejūnas buvo kategoriškas.

„Tai visiškai nelogiška. Net neverta apie tai diskutuoti“, – nukirto „Žalgirio“ direktorius.

FIBA pranešimas suglumino ir Vilniaus „Lietuvos ryto“, žaidžiančio Eurolygos organizuojamame Europos taurės turnyre, atstovus.

Nors Eurolygos bosas Jordi Bertomeu praėjusią savaitę viešėjo Lietuvos sostinėje ir bendravo su „Lietuvos ryto“ vadovybe, apie jokį tariamą kompromisą su FIBA jis nė neužsiminė.

Gedvydas Vainauskas ir Jordi Bertomeu

FIBA taip pat paskelbė prisiimsianti žaidėjų draudimo kaštus per pasaulio čempionato atrankos varžybas ir užtikrinsianti aukštus jų televizijos transliacijų standartus.

Pranešimas išplatintas po FIBA vykdomojo komiteto posėdžio, vykusio praėjusį savaitgalį.

Primename, kad praėjusią savaitę FIBA dar kartą grasinančiais laiškais atakavo kai kurias nacionalines Europos federacijas, reikalaudama priversti klubus pasitraukti iš Eurolygos rengiamų turnyrų. Šįkart taikiklyje atsidūrė Slovėnija ir Makedonija, kurių ekipos dalyvauja ne tik Europos taurės varžybose, bet ir FIBA nepripažintoje regioninėje ABA (Adrijos) lygoje.

Kita vertus, spalio pabaigoje FIBA Europos padalinio („FIBA Europe“) vykdantysis direktorius Kamilis Novakas, kalbėdamas su Krepšinis.lt, vartojo švelnesnę retoriką ir sankcijas vadino „ore kybančiu klausimu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)