Nors tokio rezultato žalgiriečiams prieš turnyro startą nežadėjo praktiškai niekas, viskas yra labai trapu ir gali staigiai pasikeisti.

Štai iš likusių šešių susitikimų pirmajame rate net keturi kauniečių laukia su tikrais Eurolygos grandais – čempionu Stambulo „Anadolu Efes“ ir vienais lentelės lyderių Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“ bei „Monaco“. Taip pat teks keliauti į Belgrado pragarą ir ten susikauti su kaip reikiant įkaitusia Belgrado „Crvena Zvezda“. Ir tik vienas likęs nesutiktas varžovas – Miuncheno „Bayern“ – kol kas stringa ir atrodo kaip tas, prieš kurį žaliai-balti gali būti laikomi favoritais.

Iki praėjusios savaitės „Žalgirio“ vyrai buvo nepalaužiami namų arenoje, tačiau, 67:81 nusileidę Atėnų „Panathinaikos“, tapo pažeidžiami ir po nuosavu stogu.

Rungtynės su PAO išryškino ir vieną jau gana dažna tendencija tampančią Kazio Maksvyčio auklėtinių bėdą – prastą pirmą kėlinį, per kurį varžovai pabėga dviženkliu atstumu.

Žalgiriečiai su šalto dušo, t. y. dviženklio deficito per pirmas dešimt minučių, problema susidūrė jau ketvirtą kartą. Šiemet jau buvo 14:24 su Bolonijos „Virtus“, 13:25 – su Berlyno ALBA, 17:27 – su Valensijos „Basket“ ir 13:27 – su „Panathinaikos“. Ir jei pirmus tris sykius Kauno atstovai sugebėdavo didvyriškai atsitiesti ir išplėšti pergales, tai prieš Atėnų ekipą toks triukas nebepavyko – graikai laimėjo lygiai tokiu skirtumu (14 tšk.), kokiu pirmavo po pirmojo ketvirčio.

„Bloga pradžia nustato toną visoms rungtynėms. Aiškinamės, dėl ko taip atsitinka jau ne pirmą sykį: ar blogas starto penketas, ar apšilimas, ar nusiteikimas“, – garsiai svarstė K. Maksvytis.

Nenusiteikimas žaidžiant sausakimšoje iki pat stogo arenoje skamba kaip mažiausiai įtikima priežastis. O štai nusistovėjusio starto penketo – Keenanas Evansas, Ignas Brazdeikis, Edgaras Ulanovas, Rolandas Šmitas ir Kevarriusas Hayesas – bent minimalus pakeitimas gal ir turėtų logikos.

„Ne tik mes iš šono, bet ir treneriai iš vidaus tai mato. Sunku atsakyti, kur ten yra tos problemos. Galbūt net čia atsitinka taip, kad kai tu pastoviai akcentuoji tą pradžią, žaidėjai išeina su ta mintimi, jog reikia gerai pradėti, bet tuo pačiu atsiranda ir susikaustymas. Tai gali būti psicholiginis dalykas. Todėl kartais gal net geriau palikti tai ramybėje ir labai to neakcentuoti, koncentruotis į detales ir patį žaidimą, tada gali ir automatiškai viskas išsispręsti.

Jau seniai nėra taip, kad į starto penketą būtinai eina penki geriausi komandos žaidėjai. Toje pačioje Eurolygoje ir Mike'as Jamesas, ir Shane'as Larkinas kildavo arba kyla nuo suolo. Paprasčiausiai nereikia vienu metu tiek gerai atakuojančių žaidėjų aikštelėje, nes jiems neužteks kamuolių. Reikia ir tokių žaidėjų, kurie duotų naudos gynyboje ar išplėstų puolimą. Geriausi žaidėjai turi žaisti ne pradžioje, o pabaigoje. Ir čia ne mano vieno nuomonė – daug komandų taip daro“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ sakė treneris Mindaugas Brazys.


Vis daugiau atviros kritikos iš K. Maksvyčio lūpų įsibėgėjus sezonui sulaukia I. Brazdeikis. Būtent Iggy iš visų „Žalgirio“ starto penketo narių yra mažiausiai naudingas aikštėje (renka vidutiniškai po 7,5 naud. balo). Be to, jis visoje komandoje prasčiausiai meta tritaškius – vos 5 taiklūs tolimi metimai iš 29 bandymų (17 proc.).

Iš už Atlanto į Europą persikėlęs Ignas drąsos atakuoti turi į valias ir kartais net nejaučia saiko – prieš tą patį „Panathinaikos“ atliko net 12 metimų, o pataikė tik 2. Toli gražu ne toks aktyvus jis būna prie savo krepšio.

„Nenoriu tokio mentaliteto: 12 metimų, tarp jų tikrai ne visi buvo geri. Verčiau norėčiau 12 gerų epizodų gynyboje. Prieš rungtynes kalbėjausi su juo, jis turi suprasti, kad yra stiprus veržiantis po krepšiu, tai ir turi išlikti jo pagrindiniu ginklu. Tik norėtųsi papildomo perdavimo, mažiau tolimų metimų, kurie nėra paruošti“, – pagrįstai piktinosi K. Maksvytis.

Kolegos nepasitenkinimą supranta ir M. Brazys. Tiesa, krepšinio specialistas tiki, kad puikius fizinis duomenis turintis I. Brazdeikis dar įsivažiuos.

„Jo metimų selekcija kaip selekcija. Jis ir yra toks žaidėjas, vadinamasis scoreris, kuris nemažai išvedamas į tokias situacijas, kai paliekamas žaisti vienas prieš vieną – tiek veržtis, tiek mesti. Tie metimai būna sudėtingesni, bet tokie žaidėjai kaip K. Evansas ar I. Brazdeikis gali juos pataikyti, todėl jiems ir leidžiami. Bet Kazys beda į kitą dalyką – kad be puolimo, dar yra kitas darbas, kurį reikia atlikti, ir juo treneris nėra patenkintas. Todėl galbūt ne apie Igno metimų selekciją, o apie balansą jo žaidimą reikia kalbėti.

O šiaip tai – vis dėlto talentingas žaidėjas. Manau, kad dar reikia laiko, kad jis suprastų Europos krepšinį, tada jis įsivažiuos. Turėti antroje pozicijoje žaidėją su tokiais fiziniais duomenimis būtų kiekvieno trenerio svajonė“, – tikino Klaipėdos „Neptūno“ vairininkas.

„Žalgirio“ ir „Anadolu Efes“ akistata – penktadienį 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)