Į ją susirinko ne tik ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės, bet ir politikai bei šou pasaulio atstovai.

Savo apsilankymu filmo premjerą pagerbė ir prezidentas Valdas Adamkus. „Šis filmas bus puikus įkvėpimas jaunimui, ačiū, kad šį filmą sukūrėte“, - į filmo kūrėjus ir pilną salę žiūrovų kreipėsi Prezidentas.

Į filmo premjerą iš JAV, Los Andželo, atvyko ir jo režisierius bei scenarijaus autorius Marius A. Markevičius, svečiai iš NBA – Vašingtono „Wizards“ klubo viceprezidentas Tommy Sheppardas ir NBA tarptautinių krepšinio operacijų viceprezidentas Brooksas Meekas.

„Kuriant šį filmą mano tikslas buvo, kad Vakaruose žmonės sužinotų apie Lietuvą, ką jūsų šalis išgyveno. Džiaugiuosi, kad lietuvių širdis, bežiūrint šį filmą, užvaldo patriotiniai jausmai“, - lietuviškai su akcentu kalbėjo JAV gimęs ir užaugęs M. Markevičius.

Taip pat - ir patys filmo kaltininkai, t. y. bronzinės 1992 metų rinktinės krepšininkai.

Kaip DELFI prisipažino Šarūnas Marčiulionis, legendinė krepšininkų rinktinė susirenka retai: „Paskutinį kartą visi matėmės antradienį per išankstinę filmo peržiūrą. Šiandien dalis atvykti negalėjo. Filmas padarytas harmoningai, buvo ir juokingų momentų, ir draustinų. Buvo begalės džiaugsmo, emocijų“.

„„Man labai patiko. Gražu ir malonu prisiminti. Juo labiau, kad viskas taip gražiai ir protingai sudėliota, - antrino Arvydas Sabonis. - Aš nemanau, kad jaunimas žino, kas vyko prieš dvidešimt metų. Šis filmas bus naudingas ir pamokantis ir jaunajai krepšinio kartai“.

Paklaustas, kaip sutiks šį filmą Lietuvos žiūrovai, Š. Marčiulionis prisipažino nė neįsivaizduojantis.

„Tačiau galbūt žiūrovai atras kažką naujo. Tegul jauni žmonės pamato, kaip mes gyvenome. Jie galbūt netgi neįsivaizduoja, kad tais laikais tokie dalykai vykdavo. Ir visai neseniai“, - sakė Š. Marčiulionis.

Pusantros valandos trukmės dokumentinis filmas pasakoja ne vien tik legendinės mūsų šalies rinktinės kelią olimpinės pakylos link, bet ir geriausių krepšininkų asmenines dramas, vakariečiams neįsivaizduojamas gyvenimo sąlygas už geležinės uždangos, Lietuvos okupacijos ir kovų dėl nepriklausomybės istoriją.

Pagrindiniai filmo herojai - tai auksą Seulo žaidynėse Sovietų Sąjungai iškovoję Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis ir Šarūnas Marčiulionis. Svarbią vietą filme užima Jono Valančiūno gyvenimo istorija, buvusių žaidėjų ir NBA atstovų pasakojimai.

Filme nuotaika kinta 180 laipsnių kampu - nuo linksmų istorijų apie V. Chomičiaus verslumo sugebėjimus iki necenzūruotų sausio 13-os vaizdų.

Režisierius ir scenarijaus autorius M. Markevičius gimė 1976 metais Santa Monikoje, Kalifornijoje. Autorius pasakojo, kad svajojo pats tapti profesionaliu krepšininku, buvo didelis krepšinio ir Lietuvos rinktinės gerbėjas.

Paklaustas, ar 1988 metais Seulo olimpinių žaidynių finale palaikė savo gimtinę JAV ar Sovietų Sąjungą, kurios starto pagrindą sudarė lietuviai, režisierius juokėsi ir sakė, kad draugai jo nesuprato, kaip jis gali palaikyti rusus.

„Buvo labai sunku apsispręsti, už kurios sirgti. Buvau didelis NBA fanas, bet sovietams laimėjus, džiaugiausi. Ėjau ir visiems aiškinau, kad jie yra ne rusai, o - lietuviai. Kad Sovietų Sąjungoje yra daugybė tautų, kurios turi savo kultūrą ir yra okupuotos“, – prisiminė JAV lietuvis.

Filmas JAV jau rodytas dviejuose filmų festivaliuose, rodytas mokyklose, gerai įvertintas publikos ir kritikų. Autorius teigė, kad neabejoja filmo sėkme.

„Dabar sunkūs laikai, terorizmas, karas, depresija, sunki ekonominė padėtis. Žmonėms reikia įkvepiančių, uždegančių istorijų. Ši ir yra tokia“.

M. Markevičius kalbėjo, kad filme parodyta Lietuvos nepriklausomybės kova šiandien, po dvidešimties metų, vis dar aktuali, o islamiškose šalyse vykstant „Arabų pavasariui“, galima iš jos pasimokyti. Žmonės iš šio filmo gali pasisemti įkvėpimo ir stiprybės.

„Jūs žinote šią istoriją, tačiau niekas daugiau pasaulyje jos nežino. Reikia parodyti, kur yra ta Lietuva. Aš noriu, kad žmonės imtų Lietuvą kaip pavyzdį kaip reikia judėti į priekį“.

1992 metų Lietuvos rinktinės narys A. Karnišovas teigė, kad jam sunku buvo žiūrėti filmą.

„Drebėjo širdis ir kaupėsi ašaros. Šis filmas papasakoja apie tautą ir mūsų tautos aistrą krepšiniui. Lietuviams bus labai smagu pasižiūrėti filmą, prisiminti komandą, o ir amerikiečiai tai bus įdomu. Išansktinėse peržiūrose filmą lydėjo ovacijos“.

Pats filmo autorius teigė, kad sunkiausias dalykas juostos kūrime buvo kelionės po pasaulį ir archyvinės medžiagos ieškojimas. Autoriaus teigimu, kuriant filmą netilpo šimtas valandų medžiagos, kurios dalį galės pamatyti atskirai išleistame DVD diske, tarp jų galbūt ir istoriją, kodėl A. Sabonis neatėjo atsiimti medalio Barselonoje.

Nuo rugsėjo 28-os dienos filmas „Kita svajonių komanda“ bus pradėtas rodyti 20-yje didžiausių JAV miestų.

Visi Lietuvos žiūrovai filmą mūsų šalies kino teatruose galės pamatyti jau nuo rugsėjo 21 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)