Jono Valančiūno kalibro krepšinio žvaigždžių Vengrija savo akimis nematė jau seniai.

Kaip artėjant rungtynėms su Lietuva paskaičiavo vengrų krepšinio federacija, pasktinį kartą NBA komandos starto penketo žaidėjas rungtyniauti į šią šalį buvo atvykęs dar 2010-aisiais.

Tuomet rugpjūtį su Didžiosios Britanijos ekipa Vengrijoje, Solnoko mieste svečiavosi vienas Čikagos „Bulls“ lyderių, dar pačiame jėgų žydėjime buvęs Luolas Dengas.

Vėliau garsių krepšininkų Vengrijoje apsilankė ir daugiau, tačiau, kaip rašo patys vengrai, jie arba nebuvo savo karjeros pike, arba NBA lygoje tuo metu atlikdavo tik epizodinius vaidmenis.

Pavyzdžiui, su Kroatijos rinktine čia žaidė tuomet į NBA dar nepatekę Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius, su Čekijos – Tomašas Satoransky, su Makedonijos – Pero Antičius.

Kroatas Roko Ukičius, gruzinas Tornikė Šengelija ir čekas Janas Vesely Vengrijoje atsidūrė tuo karjeros metu, kai NBA jau nežaidė, panašios ir kito gruzino Zazos Pačulijos ir ukrainiečio Kirilo Fesenkos istorijos.

Kaip prisimena vengrai, iš epizodinį vaidmenį NBA lygoje atlikusių žaidėjų šalyje yra viešėję britas Benas Gordonas, čekas Jiri Welschas, taip pat Europoje savo laiku žvaigžde buvęs makedonų natūralizuotas amerikietis Bo McCalebbas.

„Ne epizodinių, o stabilių NBA starto penketo žaidėjų Vengrija savo arenose nematė nuo L. Dengo viešnagės laikų“, – pažymi šeimininkai, neturintys Europos elite žaidžiančių klubinių komandų, todėl ryškiausias krepšinio žvaigždes savo akimis galintys pamatyti tik per Europos ar pasaulio čempionato atrankos varžybas.

Toronto „Raptors“ vidurio puolėjas J. Valančiūnas nebus vienintelis NBA lygos atstovas sekmadienio vakaro rungtynėse „Tuskecsarnok“ arenoje – ant parketo išbėgs ir Indianos „Pacers“ priekinės linijos narys Domantas Sabonis.

Būtent Lietuvos rinktinės priekinės linijos – J. Valančiūno, D. Sabonio ir Artūro Gudaičio terceto – ketvirtadienį kartu sudėjus lenkams atseikėjusio 37 taškus (ir sugriebusio 17 kamuolių), vengrai prieš paskutines C grupės rungtynes ir baiminasi labiausiai.

Paskutinės šio atrankos etapo rungtynės tarp vengrų ir lietuvių Budapešte prasidės 21 val. Lietuvos laiku.

Tiek vengrai, tiek lietuviai jau yra užsitikrinę vietas kitame etape. Pergalė svarbi todėl, kad ją laimėjusi komanda kartu „nusineš“ į naujai formuojamos grupės įskaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)