Kūno kultūros ir sporto departamente po kelių dienų buvo sušauktas Brutalaus žiūrovų elgesio per sporto renginius prevencijos komisijos posėdis.

Nepaisant solidžių vyrų postringavimų, po dviejų savaičių S.Dariaus ir S.Girėno stadione kilo dar didesnis skandalas, kai grupė sirgalių prieš Lietuvos ir Prancūzijos futbolo rinktinių mačą išskleidė plakatą su rasistinėmis užuominomis.

Tačiau gyvenimas rodo, kad lietuvių išsišokimai kol kas tėra audra stiklinėje, palyginti su tuo, kas vyksta didžiausiose pasaulio sporto arenose.

Į aikštę primėtė skardinių

Kovo 3 dieną Sporto halėje vykusios SEB Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionato rungtynės tarp “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” buvo nutrauktos iki mačo pabaigos likus mažiau nei dviem minutėms.

Nesuvaldę emocijų sirgaliai paleido į aikštę kelias dešimtis pilnų ir nugertų alaus skardinių. Laimei, niekas nebuvo sužeistas, o tvarka aikštėje buvo atkurta per 10 minučių.

Vienas tiesioginių mačo dalyvių vilniečių vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius pasakė, kad jo gimtajame Belgrade dėl sirgalių siautėjimo būna nutraukiamos kone kas antros rungtynės tarp “Crvena Zvezda” ir “Partizan” klubų.

Ten įtūžusių žiūrovų chuliganizmas neretai virsta masinėmis riaušėmis, per kurias į aikštę skrieja net kėdės.

Ką ten kėdės! Varžybų įtampa ir emocijos pasiekia tokį lygį, kad savitvardą praranda net sportininkai.

Žaidėjo kantrybė - ne geležinė

Vienam “Crvena Zvezda” lyderių Milanui Gurovičiui buvo iškelta baudžiamoji byla už tai, kad jis per Adrijos lygos čempionato rungtynes metė plastikinį butelį į “Partizan” gerbėją, o po mačo susistumdė su juo, nes sirgalius įžeidinėjo krepšininką bei jo artimuosius.

Kaip žinoma, M.Gurovičius savo karjerą pradėjo “Partizan” ekipoje. Gerbėjai iki šiol negali atleisti žaidėjui išdavystės, todėl maišais siunčia jam į namus laiškus su grasinimais bei įžeidimais.

Belgradiečių derbiai jau neįsivaizduojami be konfliktų ne tik krepšinio aikštėje.

Šiemet vasario mėnesį per “Crvena Zvezda” ir “Partizan” futbolo dvikovą, kurią 4:2 laimėjo “Partizan”, pralaimėjusios ekipos sirgaliai išprovokavo muštynes, kurias teko slopinti policijai.

Kelios dešimtys sužeistų ir areštuotų - toks buvo A.Trifunovičiaus gimtajame mieste sukeltų riaušių rezultatas.

Muštynės be taisyklių

“Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” akistatos taip pat turi dublerius Graikijoje, Vokietijoje, Italijoje.

Graikijoje tai - Atėnų “Panathinaikos” ir Pirėjo “Olympiakos” klubai, nesutaikomi ne vien krepšinio, futbolo, bet ir tinklinio aikštėse.

Kovo 30-ąją vienas žmogus žuvo ir penki buvo sunkiai sužeisti, kai prieš moterų tinklinio rungtynes susikibo “Panathinaikos” ir “Olympiakos” sirgaliai. Įsiutę sirgaliai gatvėje apmėtė vieni kitus buteliais su padegamuoju skysčiu bei akmenimis. Muštynės vyko ne pagal džentelmeniškas taisykles - priešininkai naudojosi metaliniais virbais bei peiliais.

Vasario pradžioje Vokietijos regionų taurės mače susitiko principiniai varžovai - Leipcigo “Lokomotiv” ir “Erzebirge” (0:3).

Mačas du kartus buvo sustabdytas dėl muštynių tribūnose. Jam pasibaigus 800 sirgalių armija atakavo 300 policininkų. 38 žmonės buvo sunkiai sužeisti, sudeginti 28 automobiliai.

Smurtą smerkia ir Vatikanas

“Mes privalome imtis griežtų priemonių, kad neleistume futbolui degeneruoti”, - taip kalbėjo Italijos premjeras Romanas Prodis po vasario antrąją pasibaigusių Italijos “Serie A” čempionato rungtynių tarp dviejų Sicilijos komandų “Catania” ir “Palermo”, kurias 2:1 laimėjo “Palermo”.

Per varžybas kilo konfliktas - karabinieriai kažkodėl neįleido į tribūnas kelių dešimčių “Palermo” sirgalių. Aistruoliai pradėjo mėtyti petardas ir fakelus, pareigūnai atsakė ašarinių dujų ataka. Kilo sumaištis, teisėjai sustabdė rungtynes.

Per šią nenumatytą pertrauką greta stadiono kilo žiaurios muštynės. Vienas policininkas žuvo, keli šimtai siciliečių buvo sužeisti.

Po šio incidento buvo atšauktos visų Italijos futbolo lygų rungtynės. Neįvyko iš anksto suplanuotas draugiškas italų ir rumunų nacionalinių rinktinių mačas.

Smurtą šalies stadionuose pasmerkė Vatikanas ir naujasis Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) prezidentas Michelis Platini.

Rusai mojuoja KKK plakatais

Incidentas su plakatu S.Dariaus ir S.Girėno stadione - tik subtilus kepštelėjimas. Užsienyje rasizmas ir ksenofobija atsiskleidžia radikalesnėmis formomis.

Kai iš Nigerijos kilęs futbolininkas Emanuelis Olisadebė paprašė Lenkijos pilietybės, afrikiečio pageidavimą kai kurie mūsų kaimynų dienraščiai sutiko priešiškai, juose netrūko užgauliojančių komentarų ir grėsmingų užuominų.

Rusijos futbolo čempionate pasitaiko plakatų su KKK (Kukluksklano) ar nacistų simboliais.

Lietuvos futbolo federacijai (LFF) už sirgalių provokuojantį elgesį gresia mažiausiai 30 tūkstančių eurų bauda.

Šiek tiek mažiau - 20 tūkstančių eurų baudą ir rungtynes be žiūrovų - Vokietijos taurės turnyre uždirbo Rostoko “Hansa-2” klubas, kai kažkuris iš sirgalių iškeikė “Schalke” ekipos legionierių juodaodį Geraldą Asamoah.

17500 tūkstančių dolerių Milano “Inter” (Italija) klubui kainavo gerbėjų replikos “Messina” komandos žaidėjams kamerūniečiui Antonio Gomsiui, nigeriečiui Matthew Olorunlekei bei Dramblio Kaulo Kranto piliečiams Marco Andre Kpolui Zoro ir Ibrahimui Bakajokui.

Rasizmo apraiškų netrūksta ir kitose sporto šakose.

Majamyje (JAV) vykusiame prestižiniame teniso turnyre buvo įžeista juodaodė žaidėja Serena Williams - ją užgauliojo europietis, varžovės čekės Lucie Šafaržovos gerbėjas. Čekui teko sumokėti 10 tūkstančių dolerių baudą, jis tapo persona non grata visuose WTA (Pasaulio teniso asociacijos) turnyruose.

Baudą prisiteisė iš alytiškio

“Žalgiris” kasmet sirgalių meilės išraišką skaičiuoja tūkstantinėmis baudomis. Tiesa, iki šiol tai būdavo pavieniai išsišokimai per Eurolygos rungtynes, už kuriuos tekdavo sumokėti palyginti nedaug - iki trijų tūkstančių eurų baudas.

Praėjusiais metais už sirgaliaus paleistą kamuolį į teisėją pasibaigus Eurolygos mačui su “Winterthur FCB” Kauno klubui buvo skirta pustrečio tūkstančio eurų bauda, tačiau dalį jos per teismą sumokėjo pats žiūrovas - apsaugos darbuotojai iškart sulaikė įsikarščiavusį 35 metų alytiškį.

“Žalgirio” darbuotojai neturi informacijos, ar šis vyras dar atvažiuoja žiūrėti “Žalgirio”.

Vis dėlto “Žalgiris” tarp Eurolygos klubų yra vienas drausmingiausių.

Šįmet “Žalgiriui” teko sumokėti didžiausią klubo istorijoje baudą - 35 tūkstančius litų, bet ne Eurolygai, o Baltijos lygai.

Pseudosirgalių elgesio nepateisina

Pernelyg emocingus žiūrovus “Žalgirio” viceprezidentas Gediminas Navikauskas vadina pseudosirgaliais.

“Abejoju, ar tokie žmonės, negalvojantys apie pasekmes, yra ištikimiausi komandos sirgaliai. Nepateisiname jų elgesio. Tačiau jų nėra daug, o didžioji Kauno sporto halėje susirenkančių žiūrovų dalis puikiai išmano krepšinį.

Mūsų publika, visais laikais mačiusi aukščiausio lygio krepšinį, išskirtinė, ateinanti žiūrėti krepšinio. Kauno sirgalius galėčiau palyginti su Ispanijos ir Italijos krepšinio mėgėjais. Vilniaus žiūrovai labiau panašūs į amerikiečius - jie ateina savęs parodyti ir į kitus pažiūrėti.

Kitose šalyse komandos palaikymas priklauso nuo šalies ypatumų. Pavyzdžiui, graikams ir turkams svarbiausia yra rezultatas ir dėl to jie ne visada adekvačiai reaguoja į įvykius”, - sakė G.Navikauskas.

Aistruoliai pasiduoda provokacijoms

Lietuvos futbolo federacija (LFF) taip pat ne kartą buvo bausta už didesnius ar mažesnius sirgalių išsišokimus.

“Kol tai buvo vaikiški ir nepiktybiški žaidimai, mes į tai rimtai nežiūrėjome. Tačiau tokių dalykų kaip rasizmas negalime toleruoti. Tai - nusikaltimas”, - tvirtino LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

Jis įsitikinęs, kad pačios griežčiausios sankcijos turi būti taikomos kraštutinius aistruolių veiksmus provokuojantiems asmenims: “Labai didelę įtaką turi rungtynių dalyvių provokuojantys veiksmai. Jeigu žaidėjai nuolat nesutinka su teisėjų sprendimais, būna pernelyg agresyviai nusiteikę varžovo atžvilgiu, visi šie veiksmai provokuoja sirgalius. Todėl kiekvienas varžybų dalyvis - žaidėjas, teisėjas, mačo organizatorius pirmiausia labai atsakingai turi įvertinti savo veiksmus, kad sirgaliai nebūtų provokuojami.

Manau, sporto arenose neturėtų būti alkoholio, nes išgėręs žmogus mažiau kontroliuoja save. Bet vienareikšmio atsakymo, kas lemia vienokį ar kitokių aistruolių elgesį, nėra.”

LFF vadovo manymu, Lietuvoje trūksta ir teisinės bazės sirgalių veiksmams įvertinti: “Jeigu žmogus žinotų, kad už mestą į aikštę alaus skardinę jis negalės keletą metų patekti į areną, jis galbūt visaip kitaip elgtųsi tam tikrose situacijose.”

Bailiai vengia viešumo

Būdamas UEFA delegatu, L.Varanavičius yra matęs filmų apie skaudžiausias sirgalių elgesio pasekmes.

“Pažiūrėjęs juostą, kai per 5 minutes sudega tribūna su tūkstančiu žmonių, po to nė vienas žmogus negalėtų ramiai stebėti tribūnoje deginamo fakelo.

Mačiau, kai iškeltas provokuojamo turinio plakatas privertė tūkstantinę minią mestis į priekį, kuri nuvertė tribūną, o po griuvėsiais liko šimtai žmonių.

Manau, tokius vaizdus reikėtų rodyti per televiziją, kad žmonės atsakingiau vertintų savo veiksmus ir galvotų apie galimas pasekmes.”

L.Varanavičius prašė atsiliepti tuos žiūrovus, kurie iškėlė rasistinio turinio plakatą per Lietuvos futbolininkų mačą su Prancūzija, tačiau jie neišdrįso to padaryti.

“Jie yra per dideli bailiai, kad išdrįstų prisipažinti”, - rėžė L.Varanavičius.