LKL aukso žiedai „Rytui“ – ranka pasiekiami. Vilniečiai finalo serijoje prieš Panevėžio „Lietkabelį“ pirmauja 3:1 ir jiems iki ilgai laukto triumfo betrūksta vienos pergalės.

Paskutinį sykį tuometinis „Lietuvos rytas“ LKL trofėjų į viršų kėlė dar 2010-aisiais, kai septynerių rungtynių serijoje 4:3 palaužė Kauno „Žalgirį“. Tada lemiamame mače (80:71) juodai-raudonus-baltus į priekį vedė duetas iš Balkanų – Milko Bjelica ir Kenanas Bajramovičius, sumetę pusę klubo taškų. Žalgiriečių gretose guvausias buvo slovėnas Aleksandras Čapinas.

Per visą ligšiolinę LKL istoriją, kuri tęsiasi jau 29-erius metus, užfiksuotas tik vienas atvejis, kai komanda atsiliko dviem pergalėmis (iš viso buvo 24-i tokie finalai), bet vis tiek iškovojo aukso medalius. Tai nutiko trečiąjį lygos sezoną, 1996-aisiais, kai Kauno miesto derbyje „Žalgiris“ atsitiesė nuo 0:2 ir 3:2 įveikė „Atletą“.

Dar vieną kartą finalininkams taip pat pavyko panaikinti tokį deficitą, bet ne laimėti seriją: 2002-aisiais žalgiriečiai sugrįžo iš 1:3 ir išlygino rezultatą (3:3), bet „Lietuvos rytas“ visgi atsilaikė – 3:4.

„Mes esame taip arti. Mums liko tik vienas žingsnis. Po visko, ką patyrėme: daug metų bandymų, tikėjimo, nelaimių, po prezidentų su žaliom kepurėm – jaučiame, kad tikrai galime. Jaučiame, kad ateina visos ištikimybės, tūkstančių kilometrų ir šimtų valandų darbo dėl vaizdinio palaikymo atpildas. Mes to norime ir mes tą pasiimsime“, – prieš galbūt lemtingą vakarą sostinės „Jeep“ arenoje drąsiai pasisako „Rytą“ palaikanti „B tribūna“, vis garsiau traukianti čempioniškas dainas.

Savo ruožtu ekipos vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas kaip tik neskuba užbėgti įvykiams už akių ir ragina susilaikyti nuo išankstinių pergalės šventimų.

„Kai šventi iš anksto, tai kartais atsisuka prieš tave. Tokios klaidos nedarysime. Dar turime laimėti bent vienerias rungtynes, kad galėtume sakyti, jog esame stipriausi“, – rimtį ir susikaupimą išlaiko jis.

Ginklais tebežvangina ir „Lietkabelio“ vyrai, kuriems norint įkvėpimo niekur toli dairytis nereikia – panevėžiečiai, kurie pusfinalyje su „Žalgiriu“ buvo priversti vytis savo varžovus (0:1), tą seriją uždarė trimis pergalėmis iš eilės.

„Svarbiausia, atvykus neparodyti, kad norime jau atostogų. Ne, mes norime žaisti ir stengtis laimėti“, – ryžtingai prieš antradienio mūšį Vilniuje kalba kovingasis svečių kapitonas Vytenis Lipkevičius.

Prieš penkis sezonus su „Lietkabeliu“ taip pat LKL finale svečiavęsi (tuomet 1:4 buvo pralaimėta „Žalgiriui“) Broliai – Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičius – graužiasi, kad šių metų serija, panašu, neužsitęs.

„Labai gaila dėl ketvirtųjų rungtynių, kurias „Lietkabelis“ pralošė. Psichologinė būsena dabar daug geresnė „Ryto“, kadangi aš, kaip buvęs žaidėjas, žinau, kad toks pralaimėjimas – pats sunkiausias, nes žinai, kad pergalę turėjai savo rankose ir ją pats atidavei. Tai muša per smegenis. Žiauriai apmaudu, kad ta serija jau eina link pabaigos“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ krimtosi Darjušas.

„Lietkabeliui“ daugiau tokio šanso laimėti čempionatą galbūt ir nebebus, o „Rytas“ – visada elite ir visada kovoja dėl aukščiausių tikslų. Tokia proga, kai finale nėra „Žalgirio“, „Lietkabeliui“ yra nereali, tik ji komplikavosi. Kai žiūrėjau kevirtąsias rungtynes, negalėjau patikėti, kad tokias klaidas galima padaryti ir taip pralaimėti“, – antrino Kšištofas.

Tiesa, bokštai dvyniai dar nekabina aukso apdovanojimų ant vilniečių kaklų.

„Jeigu dabar panevėžiečiai pirmautų 3:1, sakyčiau, kad dar viskas įmanoma, o dabar „Lietkabeliui“ bus labai sunku. Aišku, visą laiką tas šansas mažiukas yra, būna juk stebuklų pasaulyje, su tuo nesiginčiju. Tačiau jiems dabar reikia laimėti trejas rungtynes iš eilės, dvejas iš jų išvykoje – ir dar „Jeep“ arenoje, kur „Rytas“ šiemet praktiškai nepralaimi“, – pastebėjo Darjušas.

„Čia dar gali būti visko, niekas to nežino. „Rytas“ gali atsipalaiduoti ir pagalvoti, kad darbas jau padarytas. Jeigu dabar „Lietkabelis“ paimtų pergalytę, komandoms vėl tektų važiuoti kovoti į Panevėžį, kur rezultatas galėtų tapti lygus, o tada jau visiems pradėtų drebėti kinkos“, – svarstė Kšištofas.

Penktųjų ir galbūt lemiamų LKL finalo serijos rungtynių pradžia – antradienį 18 val. 50 min.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją