"Lietuviai tiesiog gimę žaisti krepšinį. Šiuo sportu lietuviai susidomi vos tik pradėję vaikščioti, be to, ši maža Baltijos valstybė jau yra pasiekusi krepšinio aukštumas tarptautiniu lygiu", - rašo "Toronto Star".

Ši šalis, turinti tik 3,5 mln. gyventojų, nepriklausomybės laikotarpiu dalyvavo jau keturiose olimpiadose, trijose iš jų iškovojo medalius, o ketvirtojoje liko ketvirti.

Ši šalis, taip pat išsiuntė į NBA tokius krepšininkus kaip Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis ir Rimas Kurtinaitis. Žinoma, nereikia pamiršti ir tris kartus iškovoto Europos čempionų titulo.

Pateikti skaičiai šokiruoja. Artūras Karnišovas sako, kad Lietuvoje yra jaunimo lyga, kurioje žaidžia apie 20 000 jaunųjų krepšininkų, taip pat šioje šalyje įkurtos specialios lygos politikams ir šeimoms. Krepšinį Lietuvoje pradedama žaisti vidutiniškai nuo 6 metų. Krepšinis - lietuvių kultūros dalis.

"Tai stulbina", - teigia Donas Nelsonas (dabartinis Dallas "Mavericks" prezidentas, buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio asistentas nuo 1990 metų). - "Nėra jokio konkretaus šio reiškinio paaiškinimo".

Vis dėlto šį reiškinį aiškinti reikėtų pradėti grįžtant į laikotarpį, kai Lietuva dar nebuvo įtraukta į Sovietų Sąjungos sudėtį. Tuo periodu lietuviai, vedami šios sporto šakos tėvo Lietuvoje Franko Lubino, laimėjo 1937 ir 1939 metų Europos čempionatus, taip įsitvirtindami krepšinio elite.

Net būdami Sovietų Sąjungos sudėtyje, lietuviai sugebėjo garsinti krepšinį. Komandoje, kuri 1988 Seulo olimpiadoje sugebėjo įveikti JAV ekipą, net keturi iš penkių starto penketo žaidėjų priklausė Lietuvai. Visi iki šiol prisimena Maskvos CSKA ir Kauno "Žalgirio" kovas.

"Žalgirio", kuris šiuo metu rungtyniauja su NBA ekipomis, titulų galėtų pavydėti bet kuri Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) komanda.

Trylika kartų kauniečiai tapo Lietuvos krepšinio lygos čempionais (taip, čia ta pati komanda kurioje rungtyniavo A.Sabonis ir R.Kurtinaitis). Negana to, "Žalgiris" 1999 metais laimėjo Eurolygos turnyrą, o praeityje yra iškovojęs penkis Sovietų Sąjungos čempionų titulus.

Žinomiausias visų laikų Lietuvos krepšininkas, be abejo, yra A.Sabonis. Šis 220 cm milžinas aštuntajame dešimtmetyje turėjo atrodyti kaip nesustabdoma jėga. Kai Arvydas pradėjo žaisti Portlando "Trail Blazers" ekipoje, jį visi žinojo, kaip atletišką, puikius perdavimus atliekantį Sovietų Sąjungos olimpinės ekipos lyderį.

"Įsivaizduokite 220 cm ūgio Dirką Nowitzkį, kuris gali perduoti kamuolį taip, kaip Larry Birdas" - taip Sabą apibūdina D.Nelsonas.

Tuo tarpu A.Karnišovas, pasakoja, kad pasaulis taip ir nepamatė Arvydo (dabartinio "Žalgirio" savininko) visų sugebėjimų.

"Kai žaidžiau su Saboniu rinktinėje, visada jaučiau kad jis neša mums sėkmę" - prisiminimais dalinosi A.Karnišovas. - Per NBA "Visų žvaigdžių" rungtynes Hjustone aš pamačiau kaip SABAS žaidė jaunystėje. Tai vos neprivertė manęs pravirkti", - lietuvį cituoja "Toronto Star".

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją