Kitą sezoną NBA G lygoje debiutuosiantis 18-metis JAV lietuvis kadaise į krepšinį žiūrėjo kreivai.

Sportininkų iš Lietuvos šeimoje Čikagoje gimęs ir užaugęs Matas vaikystėje prie namų mėtydavo į krepšį su tėčiu, buvusiu krepšininku Aidu, bet ne taip noriai keliaudavo į treniruotes mokykloje.

„Mama nutempė mane į krepšinį tiesiogine to žodžio prasme“, – prisiminęs ankstesnę antipatiją profesija virtusiam sportui, juokėsi M. Buzelis.

Ne visada jis buvo laikomas vienu didžiausiu krepšinio talentų ir potencialiu pirmuoju NBA naujokų biržos šaukimu.

„Eidamas į šeštą klasę savo komandoje aš beveik nežaisdavau, sėdėdavau ant suolo, treneris nuolat rėkdavo ant manęs. Man krepšinis apskritai nepatiko, nežiūrėdavau jokių varžybų. Buvau plaukikas“, – pasakojo M. Buzelis.

Tuomet mama Kristina nuvedė Matą pas kitą trenerį, individualiai dirbusį su panašaus amžiaus vaikais.

Kadangi tada ūgiu jis dar neišsiskyrė tarp bendraamžių, treneris padėjo lavinti įžaidėjui reikalingus įgūdžius.

Pastarųjų jaunuolis nusprendė pasimokyti ir pats – žiūrėdamas NBA epizodų santraukas ir iškart kieme mėgindamas pakartoti tai, ką išvydęs ekrane.

O jame dažniausiai šmėžuodavo J. R. Smithas – dukart NBA čempionu tapęs gynėjas, vienodai garsėjęs taiklia ranka, tatuiruotėmis ir įvairiais išsišokimais.

„Jis man tiesiog patiko, pats nežinau, kodėl“, – JJ Redicką stebino M. Buzelis, taip pat atidžiau sekdavęs Kyrie Irvingo pasirodymus.

Pokalbis su M. Buzeliu – nuo 47:00

Dabar mėgstamiausi jo krepšininkai: Luka Dončičius, Paulas Georgas ir Shai Gilgeous-Alexanderis.

Pamėgo Matas ir krepšinį apskritai – ypač po to, kai įstojus į koledžą per labai trumpą laiką išstypo 13 centimetrų.

Dabar jo ūgis – 211 cm, bet unikalus jaunuolis vis dar gali žaisti gynėjo pozicijoje.

M. Buzelis supranta, kad norint ko nors pasiekti, krepšiniui reikia pašvęsti visą gyvenimą.

„Jeigu būčiau vakarėlių liūtas, dabar čia su jumis nesėdėčiau“, – įsitikinęs Matas.

Tokią dogmą jis priėmė pirmaisiais metais koledže ir jos uoliai laikosi, kadangi turi konkretų tikslą – NBA.

Naujokų biržoje M. Buzelio pavardė turėtų nuskambėti po metų.

„Galvoju apie tai kiekvieną dieną eidamas į aikštę. Kita vertus, dabar dėl kitų metų jaudinuosi mažiau nei dėl to, kas laukia šiemet“, – sakė „Ignite“ komandos naujokas.

Šią vasarą jis daugiausiai laiko praleidžia treniruoklių salėje kilnodamas svorius.

M. Buzelis ruošiasi akistatoms su vyresniais žaidėjais – ir vyresniais ne tik keliais metais, kaip būtų tuo atveju, jei jis būtų nusprendęs stoti į universitetą ir žaisti JAV studentų lygoje (NCAA).

„Manau, mano žaidimo stiliui tinkamiausia profesionali lyga. Be to, galų gale juk kiekvienas jaunas krepšininkas siekia anksčiau ar vėliau tapti profesionalu“, – savo pasirinkimą aiškino M. Buzelis.

Primename, kad šią vasarą jis buvo kviečiamas apšilti kojas Lietuvos rinktinės stovykloje, bet dėl užimtumo rengiantis pirmam profesionalo karjeros žingsniui nusprendė likti JAV.

Įvairiuose reitinguose M. Buzelis ne kartą buvo išskirtas kaip potencialus pirmasis 2024 metų NBA naujokų biržos šaukimas, tiesa, praėjusią savaitę ESPN į aukščiausią vietą kilstelėjo kitą „Ignite“ žaidėją Roną Hollandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją