VAT pirmadienį paskelbė nuosprendį rezonansinėje byloje dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, didelės vertės turto užvaldymo, dokumentų klastojimo ir kitų machinacijų organizuojant 2011 metų Europos krepšinio čempionatą Panevėžyje.

Prokurorai kaltino buvusį LKF generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną 2010-aisiais susitarus su atsakingais federacijos darbuotojais dėl tikrovės neatitinkančių darbų atlikimo-perdavimo aktų ir kitų suklastotų finansinių dokumentų, susijusių su bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcija.

Pastarajame 2011-aisiais per Europos čempionatą gyveno Panevėžyje žaidusios rinktinės.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, krepšiniui skirtos Panevėžio savivaldybės lėšos (beveik 700 tūkst. eurų) buvo užvaldytos.

„Romantic“ viešbučio vadovė Dalia Reimeikaitė (buvusi Kuklierienė – Krepšinis.lt) kaltinta papirkimu – įtarta, kad ji davė kyšį (televizorių) M. Balčiūnui. O buvusiam Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui pareikšti įtarimai dėl netinkamo pareigų atlikimo – esą jis nesidomėjo, kaip naudojamas savivaldybės turtas.

Iš viso kaltinimų byloje susilaukė aštuoni asmenys, tarp kurių – tuomečiai LKF, Panevėžio savivaldybės ir „Romantic“ viešbučio atstovai. Kaip juridinis asmuo apkaltinta ir LKF.

Bet teismas pirmadienį išteisino visus kaltinamuosius. Tiesa, nuosprendį dar bus galima apskųsti.

Bylą nagrinėjusi VAT teisėjų kolegija atsižvelgė į Europos čempionato organizavimo kontekstą.

Teismas iš principo pripažino kaltinamųjų tvirtinimus, jog laiku renovuoti „Romantic“ viešbutį kito kelio nebuvo, o nusikalstami veiksmai išeičių iš padėties ieškojusiems LKF ir savivaldybės atstovams inkriminuoti nepagrįstai.

„Kaltinamųjų veiksmai buvo daromi norinti pasiruošti čempionatui. Ko FIBA reikalavo iš Lietuvos, tą jie ir stengėsi padaryti. Ir tai nebuvo vien kaltinamųjų iniciatyva, bet ir Vyriausybės bei visos valstybės įsipareigojimas. Byloje yra dokumentai, įrodantys, kad tiek ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, tiek jį pakeitęs Andrius Kubilius rūpinosi šiais reikalais.

Teismas manė, kad nagrinėti kaltinamųjų veiksmai tebuvo Lietuvos įsipareigojimų vykdymas. Be to, jie veikė be jokio savanaudiškumo – kitaip tariant, iš tų pinigų sau nepasiėmė nieko, viskas buvo skirta viešbučio finansavimui ir tam, kad Lietuvoje įvyktų čempionatas“, – verdiktą komentavo teisėjas Alenas Piesliakas.

Tiesa, jis pažymėjo, jog šioje byloje nebuvo nagrinėjama „Romantic“ savininkės veikla.

„D. Kuklerienė kitose bylose triskart nuteista, bet šiame procese buvo tik vienas jos veiklos epizodas – tai, jog ji perdavė iš Kinijos atsivežtą televizorių M. Balčiūnui. Bet jo vertė tebuvo 129 litai, ir byloje nėra duomenų, jog televizorius duotas už tai, kad LKF pasirašė sutartį su viešbučiu“, – sakė teisėjas.

Tuo metu išteisintas M. Balčiūnas teigė, kad „triumfavo teisingumas ir pilietiškumas“.

„Teismas patvirtino tai, kas buvo akivaizdu nuo pat pirmos dienos. Turbūt galėjome tai išsiaiškinti ir be penkerių metų žmonių likimų laužymo. Liūdniausia, kad net ir išteisinti tam tikras bausmes mes jau esame patyrę. Sėdėjau belangėje, buvo pakenkta mano vardui akademinėje, visuomeninėje, tarptautinėje veikloje“, – apgailestavo buvęs vienas LKF vadovų.

Vadinamoji Panevėžio krepšinio byla iš pradžių kėlė didelį ažiotažą visuomenėje.

2013 metais M. Balčiūnas, tuo metu dar ėjęs LKF generalinio sekretoriaus pareigas, ir dar keli įtariamieji buvo suimti dešimčiai parų.

Vėliau prokurorai švelnino savo poziciją ir galiausiai teismo paprašė skirti kaltinamiesiems tik lygtinio laisvės atėmimo bausmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)