Praėjusio sezono Vakarų konferencijos atkrintamųjų varžybų pirmajame rate „Rockets“ 2:4 turėjo pripažinti Oklahomos „Thunder“ krepšininkų pranašumą. Tąkart kaunietis per šešias serijos rungtynes į aikštelę išbėgo vos viename susitikime. Per 5 žaidimo minutes krepšį atakavęs šimto procentų taiklumu (2/2 dvit., 1/1 baud. met.), jis spėjo pelnyti 5 taškus ir atkovoti vieną kamuolį. Toks buvo D. Motiejūno debiutas NBA atkrintamosiose.

Trenerio pasitikėjimas auga

Tačiau šį sezoną lietuvis sulaukia daug didesnio trenerio Kevino McHale'o pasitikėjimo. Nors sausio pradžioje D. Motiejūną „Rockets“ vadovai išsiuntė į antrinę lygą (NBDL), tačiau čia jis taip ir nežaidė. Hjustono komandos priekinę liniją išretino traumos, todėl jau kitos dienos vakarą aukštaūgis buvo sugrąžintas atgal į Teksasą ir žaidė prieš Los Andželo „Lakers“ klubą. Tąkart per 10 minučių jis pelnė 6 taškus ir atkovojo 5 kamuolius.

Vis dėl to D. Motiejūnui šis ekipos vadovų neapsisprendimas davė dar didesnį postūmį tobulėti, o už pastangas vyriausiasis treneris lietuviui atsidėkojo - pastarojo žaidimo laikas nuolat augo - nuo 8.5 min. per pirmąsias 18 rungtynių iki 18.1 min. per likusius 44 susitikimus.

Net ir pasveikus visiems aukštaūgiams D. Motiejūnas neatsidūrė atsarginių suolelio gale, nes sulaukė trenerio pasitikėjimo, ypač dėl gynybinių sugebėjimų.

„Treneris parodė, kad manimi pasitiki“, - po vienerių rungtynių džiūgavo D. Motiejūnas.

„Labai sunku nesulaukti dėmesio, kuomet diena po dienos atiduodi visas jėgas. Bet dabar gaunu savo šansų ir stengsiuosi jų nesugadinti“, - kalbėjo lietuvis, apie kurio ir Omero Asiko mainus buvo dažnai kalbama iki užsidarant perėjimų langui.

Nepaisant visų nesklandumų, D. Motiejūnas atsilaikė ir už savo pastangas sulaukė atpildo. Debiutiniame sezone lietuvis dalyvavo 44-iose rungtynėse, kuriose žaidė po 12.2 min. ir pelnė po 5.7 taško. Nors šiemetinis sezonas D. Motiejūnui pagal rezultatyvumą yra šiek tiek prastesnis (5.5), tačiau lietuvio žaidimo kreivė padidėjo ties kitomis statistikos grafomis: pagal sužaistas rungtynes (62 prieš 44), žaistas minutes (15.4 prieš 12.2) ir atkovotus kamuolius (2.1 prieš 3.6).

Rekordinis sezonas

Savo debiutiniame sezone Lietuvos rinktinės puolėjas nė karto neatkovojo dviženklio kamuolių skaičiaus (daugiausiai - 8), o štai šiemet jis tai padarė keturis sykius. Iš jų - trijuose mačuose D. Motiejūnas atliko ir dvigubus dublius. Balandžio 8 dienos susitikime su „Lakers“ ekipa jis atkovojo 15 kamuolių, iš kurių net 11 puolime - tai du jo asmeniniai rekordai NBA lygoje.

D. Motiejūnas antrajame savo sezone pasiekė ir rezultatyvumo rekordą, kuris pirmame sezone buvo 19 taškų. Kovo 20 dienos rungtynės jis į Minesotos „Timberwolves“ klubo krepšį „įsūdė“ 20 taškų.

23-ejų metų aukštaūgio progresu džiaugėsi ir Lietuvos rinktinės vyriausias treneris Jonas Kazlauskas. „Gyvendamas Kinijoje mačiau labai daug Donato Motiejūno žaidimo, ir jis mane džiugino“, – sakė J. Kazlauskas.

„Rockets“ gali nužengti iki NBA finalo?

„Rockets“ komandos, kuri Vakarų konferencijoje užėmė ketvirtą vietą, varžovais pirmajame atkrintamųjų varžybų etape bus laipteliu žemiau likę Portlando „Trail Blazers“ krepšininkai. Nors abi ekipos reguliariajame sezone iškovojo po 54 pergalės ir patyrė po 28 pralaimėjus, tarpusavio rungtynėse geriau sekėsi „Rockets“ komandai.

Teksaso komanda būsimus priešininkus šiame sezone nugalėjo 3 kartus (116:101, 126:113 ir 118:113 po pratęsimo) ir sykį suklupo (111:104). Tuo tarpu pačiam D. Motiejūnui prieš „Blazers“ sužibėti nepavyko: pirmuose dviejuose mačuose treneris D. Motiejūno į aikštelę nebuvo išleidęs, o paskutinėse rungtynėse jis žaidė tik 8 minutes ir taškais nepasižymėjo.

Tiesa, trečioje dvikovoje lietuviui buvo patikėta vieta starto penkete. Tuomet jis per 22 minutes pelnė 9 taškus, atkovojo 9 kamuolius, tačiau išnaudojo pražangų limitą.

„Bėk ir mesk“ žaidimo stilių propoguojantys K. McHale'o auklėtiniai per susitikimą vidutiniškai pelno net 107.8 taško ir nusileidžia tik Los Andželo „Clippers“ komandai (108). „Blazers“ ekipa – visai šalia – trečioje vietoje (106.7).

„Rockets“ krepšininkų rankose – dar du koziriai – namų aikštės pranašumas ir varžovų nesėkmės žaidžiant lemiamas sezono varžybas. Po dviejų metų pertraukos į atkrintamąsias patekęs „Blazers“ klubas nuo 1999/2000 metų sezono nėra laimėjęs nė vienos serijos iki keturių pergalių. Nors tam turėjo net šešias galimybes. Didžioji dalis specialistų mano, kad šioje serijoje žiūrovai išvys labai atkaklią kovą, tačiau prognozuoja, kad į kitą etapą žengs namų aikštės pranašumą išnaudosianti „Rockets“ ekipa.

„Rinkdamasis Vakarų konferencijos nugalėtoją aš lieku prie Hjustono komandos“, - sakė ESPN NBA analitikas ir buvęs „Rockets“ ekipos treneris Jeffas Van Gundy.

„Manau, kad NBA čempione taps Vakarų konferencijos komanda. Tiesa, jūs taip pat galėtumėte mane įtikinti ir dėl San Antonijaus („Spurs“- DELFI), Oklahomos („Thunder“ - DELFI) ir (Los Andželo - DELFI) „Clippers“ komandų. Jos visos yra labai geros“.

Komandų lyderiai:

„Rockets“:

Jamesas Hardenas – 25.4 tšk., 4.7 atk. kam. ir 6.1 rez. perd.

Dwightas Howardas – 18.3 tšk., 12.2 atk. kam. ir 1.8 blk.

Chandleris Parsonsas – 16.6 tšk., 5.5 atk. kam. ir 4 rez. perd.

Jeremy Linas – 12.5 tšk. ir 4.1 rez. perd.

Terrence'as Jonesas – 12.1 tšk. ir 6.9 atk. kam.

Patrickas Beverly –10.2 tšk., 3.5 atk. kam. ir 2.7 rez. perd.

„Trail Blazers“:

LaMarcusas Aldridge'as – 23.2 tšk. ir 11.1 atk. kam.

Damianas Lillardas – 20.7 tšk., 3.5 atk. kam. ir 5.6 rez. perd.

Wesley Matthewsas – 16.4 tšk., 3.5 atk. kam. ir 2.4 rez. perd.

Nicolas Batumas – 13 tšk., 7.5 atk. kam. ir 5.1 rez. perd.

Robinas Lopezas – 11.1 tšk., 8.5 atk. kam. ir 1.7 blk.

Mo Williamsas – 9.7 tšk. ir 4.3 rez. perd.

Vakarų konferencijos ketvirtfinalio tarp „Rockets“ ir „Trail Blazers“ tvarkaraštis (Lietuvos laiku):

NBA atkrintamųjų varžybų poros

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)