7-a rinktinės kontrolinė dvikova su Nyderlandais M. Kuzminskui buvo pirmoji pasirengimo etape. Iki penktadienio vakaro dėl šlaunies traumos 32-ejų puolėjas praleido visas šešerias draugiškas rungtynes.

Pagaliau į rikiuotę grįžęs rinktinės senbuvis žaidė 17 min., per kurias surinko 11 taškų (4/5 dvit., 1/3 trit.) bei atkovojo 3 kamuolius rungtynėse, kuriose Lietuva 94:68 (25:19, 23:22, 22:17, 24:10) sutriuškino Europos čempionatui besirengiančius Nyderlandų krepšininkus.

„Su visa pagarba Nyderlandų rinktinei, laimėjome tokiu skirtumu dėl to, jog turime aukštesnio lygio krepšininkus...“, – ir spaudos konferencijoje greta sėdėjęs Kazys Maksvytis tyliai sufleruoja, jog rinktinėje ne tik geri krepšininkai, bet ir treneris.

„Taip, ir treneris (šypsosi). Tačiau yra aibė taisytinų dalykų, pats padariau daug klaidų. Treneris derinių lentoje braižo, rodo, jog negalima 30-am numeriui suteikti laisvės, bet leidžiame jam tritaškius išsimesti.

Tų taisytinų dalykų tikrai yra, ačiū dievui, dar yra ir kažkiek laiko“, – pažymėjo M. Kuzminskas, po rungtynių sulaukęs stratego pagyrų.

„Mūsų sudėčiai reikia tokio mobilesnio žaidėjo. Jei Mindaugas pateks į pagrindinę sudėtį, žais 4-oje pozicijoje. Mums reikia tokio mobilesnio krepšininko šioje vietoje. Neaišku, kuriam laikui iškrito Eigirdas Žukauskas. Su M. Kuzminsko grįžimu neskubėjome, laukėme. Leidome jam pajusti žaidimo ritmą. Ypač antras jo išėjimas į aikštę pavykęs“, – po mačo kalbėjo K. Maksvytis.

Pats M. Kuzminskas ant parketo grįžo po pusės metų pertraukos, kuomet dėl karo Ukrainoje paliko Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą.

„Nuo vasario vidurio ne tik nežaidžiau rungtynių, bet ir 5 prieš 5-is nespėjau pasitreniruoti. Tai pradžioje ypač jautėsi, bet žingsnis po žingsnio tikiuosi pasiekti optimalią sportinę formą.

Kartu noriu padėkoti visai komandai, pradedant žaidėjais, treneriais, už tokį palaikymą. Mūsų medicinos personalas yra, ko gero, geriausias Europoje. Ačiū jiems“, – kalbėjo M. Kuzminskas.

– Kaip dabar jaučiatės?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas krepšininkas.

– Sakyčiau, 80 proc. pasiruošęs fiziškai. Komanda ilsėsis, o pats savaitgalį atskirai dirbsiu su treneriais. Reikia išnaudoti tą laiką, kad kuo greičiau pasivyčiau komandą.

Didžiausias trūkumas – žaidybinio ritmo stoka. Kelis kartus perbėgau per aikštę, atrodė, jog deguonies baliono reikia.

– Buvo kalbėta, jog jau ispanais turėtumėte žaisti, ar skubėjote grįžti į rikiuotę?

– Pirmos mintys buvo žaisti dar Alytuje prieš estus. Gydytojai nerekomendavo žaisti, pats priėmiau sprendimą rungtyniauti, bet trauma atsinaujino.

Tikiuosi, jog tai jau praeitis.

– Šešerias rungtynes stebėjote iš šalies, kokį įspūdį palieka komanda?

– Gerą. Turime daug potencialo, esame visai neblogai „susilipdę“. Tiesiog yra daug smulkių taisytinų dalykų. Ta pati koncentracija. Po minutės pertraukėlės negalime išeiti į aikštę ir neatlikti derinio.

Tokios smulkmenos, kurias reikia ištaisyti. Tikiuosi, viskas bus gerai.

– Minėjote, jog 80 proc. pasiruošęs, ar ta trauma kažkiek dar varžo veiksmus aikštėje?

– Yra toks psichologinis dalykas. Atrodo, neseniai grįžai į rikiuotę ir jei patirsi vėl traumą, greičiausiai tu nebevažiuosi niekur.

Ta psichologinė savisauga yra, nori to, ar nenori.

– Jūsų akimis, kaip Domantas Sabonis paaugo per tą laiką rinktinėje? Kaip tie jo perdavimai gynėjams atrodo iš šalies?

– Jis turi tokių įgimtų dalykų. Pažiūrėkite, kai kuriuos judesius galima lyginti su tėčio žaidimu. Manau, mūsų „mažiukams“ tai naujiena, jog kamuolį atkovojęs aukštaūgis gali skrieti į kitą aikštės pusę ir atlikti perdavimą.

Jie pribėga prie jo ir nori kamuolio, o reikėtų patiems skubėti į puolimą ir tikėtis perdavimo iš Domanto.

Jis atveria naujų galimybių. Kaip žaidėjas, Domantas ryškiai ūgtelėjo lyginant su jo pirmaisiais metais rinktinėje.

Ypač tas pasitikėjimas savimi. Pamenu, pirmaisiais metais grįždavo į Lietuvą ir trykšdavo noru pasirodyti. Dabar jis visiškai laisvas, mėgaujasi tuo.

Po dvikovos su Nyderlandais K. Maksvytis už darbą padėkojo Donatui Taroliui, dar kiek anksčiau atsisveikinta su Laurynu Biručiu.

Ankstesnėse repeticijose prieš rugsėjo 1 d. startuojantį Europos čempionatą lietuviai po du kartus įveikė Estiją (84:70 bei 90:88), Suomiją (76:61 bei 87:52) ir Ispaniją (82:77, 78:76).

Europos čempionatui besiruošiančiai Nyderlandų rinktinei tai buvo 5-asis kontrolinis susitikimas.

Iki akistatos su lietuviais Nyderlandų nacionalinė komanda nusileido slovėnams (76:83), Juodkalnijai (67:76), Prancūzijai (65:89) ir Vokietijai (66:68).

Nyderlandų rinktinė Senojo žemyno pirmenybes pradės D grupėje kartu su Serbija, Suomija, Lenkija, Čekija ir Izraelis.

Paskutinę rugpjūčio savaitę lietuvių lauks FIBA 2023 metų pasaulio čempionato atrankos mačai su Vengrija (rugpjūčio 24 d. išvykoje) ir Juodkalnija (rugpjūčio 27 d. Kaune).

Eurobasket 2022 turnyrą lietuviai rugsėjo 1 d. pradės rungtynėmis su Slovėnija.

Rinktinės kandidatų keturioliktukas (žaidėjas, klubas):

Arnas ButkevičiusKauno „Žalgiris“
Domantas SabonisSakramento „Kings“
Eigirdas Žukauskas„Wolves“
Gytis MasiulisVilniaus „Rytas“
Ignas BrazdeikisKauno „Žalgiris“
Jonas ValančiūnasNaujojo Orleano „Pelicans“
Kristupas Žemaitis„Wolves“
Lukas LekavičiusKauno „Žalgiris“
Marius GrigonisAtėnų „Panathinaikos“
Martynas EchodasVilniaus „Rytas“
Mindaugas KuzminskasBe klubo
Rokas GiedraitisVitorijos „Baskonia“
Rokas Jokubaitis„Barcelona“
Tomas DimšaKauno „Žalgiris“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją