Tai – jau trečioji graikų grando nesėkmė prieš lietuvius šį sezoną, tačiau šį kartą raudonieji su savo lyderiu Vassiliu Spanouliu ir treneriu Ioanniu Sfairopoulu taip paprastai su tuo nesusitaikė ir svaidė priekaištus tiek arbitrams, tiek varžovų strategui Šarūnui Jasikevičiui.

„Mano kolega Š. Jasikevičius prieš rungtynes atakavo teisėjus, ir aš netikiu, kad jie šiandien teisėjavo pagal vienodus kriterijus. „Žalgiris“ ėjo mesti baudų po menkiausių kontaktų, tačiau „Olympiakos“ atakų metu tokios varžovų pražangos nebuvo fiksuojamos.

Mes gerbiame teisėjus, Eurolygą, bet, deja, tampa aišku, kad dauguma komandų taktiškai kalba apie teisėjavimą. Aš iki šiol nekalbėjau, bet matau, kad situacija mums yra nepalanki. Svarbu, kad teisėjavimas abiems komandoms būtų lygus, tačiau šį kartą švilpukai tikrai nebuvo 50-50“, – pyko I. Sfairopoulos.

Pats Šaras su tokiais kaltinimais kategoriškai nesutiko ir aiškino, kad jokio išskirtinio spaudimo teisėjams nedarė ir jų pagalbos neprašė, o pageidavo tik vieno – lygaus teisėjavimo.

Ginti „Žalgirio“ ir jo vairininko stojo ir neseniai iš Kinijos, kur Jonui Kazlauskui padėjo treniruoti Guangdongo „Southern Tigers“ klubą, grįžęs buvęs krepšininkas Rolandas Jarutis.

„Kam, kam, bet graikų treneriams reikėtų ne verkšlenti dėl teisėjavimo, o paprasčiausiai patylėti. Š. Jasikevičius ne vieną sezoną rungtyniavo už „Panathinaikos“ ir jūs dabar matote, kokius cirkus išdarinėja to klubo savininkas. Ne vieną sezoną teisėjų švilpukai buvo palankūs graikų krepšinio grandams, o dabar tas visas ažiotažo burbulas išpūstas dėl teisėjavimo“, – piktinosi R. Jarutis.

Once Teammates. Now rivals. Still friends.

Olympiacos-Zalgiris #EurolegaTipo pic.twitter.com/yzLPZ381v1— La Giornata Tipo (@parallelecinico) April 18, 2018

Jis kaip tik gyrė Š. Jasikevičių už nuostabiai atliktus namų darbus ir gėdino pavaidinti nevengusį V. Spanoulį.

„Š. Jasikevičius iš karto įspėjo tiek per žiniasklaidą, tiek fanus, tiek pačią Eurolygą, kad mes atvažiuojame kovoti ir mums nereikia jokios pagalbos, norime objektyvaus, gero, solidaus teisėjavimo.

Trečiadienį man netgi jautėsi, kad kai kurie švilpukai tikrai buvo į „Olympiakos“ pusę. Per pratęsimą teisėjavimas jau buvo gana objektyvus. Eurolygos teisėjai yra aukščiausio lygio, o kad graikai nejautė to palaikymo ir prasidėjo jų verkšlenimas, solidumo neprideda nei komandai, nei treneriams.

V. Spanoulis yra Eurolygos žvaigždė, legenda. Jis ir pats nori, ir gal yra vertas to dėmesio iš teisėjų. Bet „Žalgiris“ vakar puikiai dirbo gynyboje ir ten tas vienas kitas švilpukas tikrai neturėtų vaidinti jokios reikšmės.

Tas pražangų pardavinėjamas teisėjams V. Spanouliui neprideda garbės. Šiuos niuansus puikiai žinantis ir išmanantis Š. Jasikevičius paprašė graiko žaisti krepšinį, o tą visą aktorystę palikti Holivudui. Šarūnas vakar išėjo nugalėtoju ir tikiuosi, kad kitose rungtynėse įvyks tas pats.

Šarūnas puikiai atliko paruošiamąjį užklasinį darbą ir apdraudė savo komandą nuo kartais emocionalių švilpukų. Graikų publika reagavo tikrai neadekvačiai ir mosikavo. Čia yra Graikija ir tai – nieko nuostabaus“, – viešėdamas DELFI TV konferencijoje dėstė R. Jarutis.

Primename, kad pirmame mače Pirėjuje teisėjavo vokietis Robertas Lottermoseris, ispanas Miguelis Perezas ir lenkas Piotras Pastusiakas.

Jie „Olympiakos“ skyrė 25 pražangas, o „Žalgiriui“ – 21-ą. Graikai per dvikovą metė 21 baudą, lietuviai – 24.
Rolandas Jarutis
„Aš manau, kad graikai tikrai turės problemų. Jie dabar yra nepavydėtinoje pozicijoje.“

R. Jarutis tikino, kad pirmą „Žalgirio“ pergalę serijoje lėmė sumaniai trenerių parengtas planas.

„Žalgirio“ trenerių štabo padarytas darbas – „nuskautintas“ „Olympiakos“. Nežiūrint į tai, kad V. Spanoulis pelnė pakankamai daug taškų, bet jis pridarė ir vaikiškų klaidų, ypač lemiamais momentais. V. Spanouliui buvo leidžiama žaisti su kamuoliu ir daryti klaidas, už kurias žalgiriečiai baudė. Kai kurie kiti „Olympiakos“ žaidėjai buvo išjungti iš rungtynių. Mano manymu, ši taktika pasiteisino, nes rezultatas puikus. „Žalgiris“ šioms atkrintamosioms yra tikrai labai gerai paruošta komanda ir ši pergalė neturėtų būti siurprizas.

Šioje serijoje dar niekas nėra baigta ir, mano nuomone, viena pergalė yra gerai, bet jeigu „Žalgiriui“ pavyktų laimėti dar kartą, tada Kaune tikrai būtų galima pagalvoti apie pergalę serijoje.

Mes žinome „Žalgirio“ galimybes namie, prie fantastinės publikos ir palaikymo Kaune, bet rezultatai žaidžiant išvykoje taip pat yra gan neblogi. Taigi kad šioje serijoje favoritas yra „Olympiakos“ aš nenorėčiau sutikti, tuo labiau, kad reguliariame sezone graikai abu kartus buvo nugalėti. Žinant, kokį šį sezoną žaidimą demonstruoja „Žalgiris“, tau yra dviejų lygiaverčių varžovų dvikova ir jėgos čia lygios“, – pastebėjo R. Jarutis.

Buvusiam snaiperiui itin patiko svarbiausiu metu – ketvirto kėlinio pabaigoje ir pratęsime – žalgiriečių užsuktos dvi iš eilės identiškos atakos, kai po Kevino Pangoso perdavimo ir Pauliaus Jankūno užtvaros du tritaškius pataikė Artūras Milaknis.

„Pavadinkime tai Š. Jasikevičiaus genialumu. Jeigu tas derinys suveikė vieną kartą, kodėl jo nepakartojus? Gal jame yra daugiau opcijų ir variantų. Įsiveržęs K. Pangosas sukuria metimui situaciją, A. Milaknis – nuostabus snaiperis, kuris sugeba atsilaisvinti, sulaukia komandos draugo užtvaros ir to pasekoje – jo tritaškiai, kurie labai reikalingi“, – šypsojosi iš Šaro įžūlumo pasitelkti tą patį derinį dukart per kelias minutes R. Jarutis.

Great game 1 W! Got to keep it going #ManoKomanda #Playoffs

A post shared by Kevin Pangos (@kpangos) on Apr 18, 2018 at 3:25pm PDT

Atskirų jo pagyrų nusipelnė ir kapitonas P. Jankūnas.

„Jankūnas yra fenomenalus žaidėjas ir daugiametis „Žalgirio“ lyderis tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Aišku, tas dangiškas jo kablys, internete jau lyginamas Kareemo Abdulo-Jabbaro metimu. Tai yra patirtis ir komandos pasitikėjimas juo“, – žavėjosi svečias.

Per savo karjerą Lietuvos, Portugalijos, Kipro ir Ukrainos krepšinio čempionu tapęs R. Jarutis įsitikinęs, kad graikams atsitiesti serijoje bus sudėtinga.

„Žalgiris“ vėl sugebėjo panaikinti 15 taškų atsilikimą (8:23) ir tai rodo jo fizinę kondiciją. Pasikeitimų turbūt bus, nes „Olympiakos“, pralaimėjęs dvejas rungtynes namuose, atsidurtų ant bedugnės krašto, nes laimėti Kaune šį sezoną sudėtinga. Aš manau, kad graikai tikrai turės problemų. Jie dabar yra nepavydėtinoje pozicijoje. Š. Jasikevičius ir Darius Maskoliūnas vėl užves komandą“, – prognozavo jis.
Rolandas Jarutis

R. Jarutis papasakojo ir apie savo sezoną Kinijoje, kur su Guangdongo kolektyvu užėmė trečią vietą.

Buvęs krepšininkas itin teigiamai atsiliepė apie Donato Motiejūno žaidimą ir tvirtino, kad šis kitą sezoną turėtų grįžti į NBA lygą.

„Priešistorė yra tokia, kad D. Motiejūno atsidūrimas Kinijoje turėjo prasidėti nuo mūsų komandos, nes mes du mėnesius stovyklavome JAV ir ten buvome susitikę su jo agentu. J. Kazlauskas inicijavo šį susitikimą ir Donatas turėjo atvykti į mūsų klubą. Ir jeigu mes jį būtume turėję savo komandoje, o šalia dar kiek brangesnį legionierių, aš manau, kad drąsiai galima būtų teigti, jog mes būtume laimėję čempionatą. Gaila, kad nepavyko, bet yra rinka. Šandongo ekipa pasiūlė ne tai, kad geresnius, bet gerokai geresnius pinigus ir sąlygas.

Yra tikrai džiugu už D. Motiejūną. Man teko girdėti klausimų, kodėl jis ten nepelno po 40-50 taškų. Taip, Kinijoje yra ir tokių žaidėjų, bet kur jų komandos? Jos kažkur apačioje, kur jų net nesimato.

D. Motiejūno žaidimas buvo supersolidus. Jo statistika – labai gera, dvigubo dublio vidurkis (23,6 tšk. ir 12 atk. kam.). Jis savo komandos žaidėjus darė kur kas geresnius. Jam tai buvo įspūdingai geras sezonas. Aš manau, kad dabar jis tikrai grįš į NBA“, – neabejojo R. Jarutis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)